Asociatyvi nuotrauka.

Įvairūs

Skolų išieškojimas: įveikta kliūtis pasaldina sėkmės skonį

Natūralu, kad  vykdant ūkinę – komercinę veiklą, nuolat susiformuoja įvairūs atsiskaitymų santykiai. Įmonės retai reikalauja staigaus apmokėjimo už prekes ar paslaugas, todėl neretai įmonė būna skolinga kitoms įmonėms, įstaigoms ar organizacijoms, arba pastarosios – jai.  Skolų išieškojimo klausimas pastaruoju metu tampa vis aktualesnis. Į teismus ir skolų išieškojimo bendroves kreipiasi ne tik įmonės, kurioms klientai skolingi už paslaugas ar prekes, bet ir valstybinės institucijos, verslo subjektai ir fiziniai asmenys. 

 

Gali padaryti didelių nuostolių

Kelias į verslo sėkmę niekuomet nebūna be rūpesčių, didesnių ar mažesnių nesklandumų. Vidinius verslo procesus kontroliuoja įmonės savininkai ir atsakingi darbuotojai. Tuo tarpu kai kurie nesklandumai priklauso nuo trečiųjų šalių. Būtent tokie veiksniai dažniausiai sukelia nemalonumų. Apie šias situacijas ir pakalbėkime. Atsiskaitymai, jų srautų suvaldymas  turi didelę reikšmę įmonėje. Nuo jų priklauso net paties verslo plėtojimo sėkmė. Pavėluoti pirkėjų atsiskaitymai gali ne tik sutrikdyti normalią įmonės veiklą, bet ir padaryti jai didelių nuostolių, kurie iš karto gali pasireikšti pinigų trūkumu sąlygojančiu ilgalaikius nuostolius dėl prestižo praradimo. 

Sudėtingas procesas

Pirkėjų skolos – tai kitų įmonių, organizacijų, įstaigų ar atskirų asmenų įsiskolinimas įmonei. Čia rodomos sumos, kurias įmonė turės gauti iš savo užsakovų. Statistikos departamento duomenimis, Lietuvos skolininkų portfelyje įšaldyta daugiau nei 4 mlrd. eurų skolų, arba daugiau kaip dešimtadalis šalies bendrojo vidaus produkto. Tai nesumokėti atlyginimai darbuotojams, komunaliniai mokesčiai, negrąžintos paskolos, nesumokėtos baudos už administracinės teisės pažeidimus ir daugybė kitų skolų. Nors, atrodytų, jog skolininko ir kreditoriaus santykius reglamentuoja civilinis kodeksas, griežtos teisinės procedūros, statistika šioje srityje yra gana liūdna. Antstolių informacinės sistemos duomenimis, statistinė realiai išieškotų skolų dalis svyruoja ties 30 proc. riba, t. y. maždaug tiek lėšų kreditoriams vidutiniškai sugrąžinama baigiant priverstinio išieškojimo procesus. Nors už vengimą priimti teisinius dokumentus, bandymus vilkinti procesą gali grėsti bauda, matome, kad netgi 70 proc. realiai neišieškotų skolų, rodo, kad skolų išieškojimas yra sudėtingas procesas, jam inicijuoti, stebėti ir vykdyti reikia profesionalios pagalbos.

Nepatikimi verslo partneriai

Ne naujiena, kad daugumos įmonių veikla susijusi su partneriais ir trečiosiomis šalimis. Ypač tai aktualu versle, kuris paremtas logistikos paslaugomis. Pakankamai dažna situacija, kai bendrovės patiria nemalonumus (o kartais ir finansinius nuostolius) dėl laiku nepristatytos produkcijos. Nors dažnai tai būna logistikos įmonės kaltė, tačiau tai taip pat sukelia nesklandumų įmonei, kurios produkcija turėjo būti pristatyta. Norint išvengti tokių situacijų patarimas gali būti tik vienas atsakingai rinktis partnerius, o paaiškėjus, kad partneris pavestas pareigas atlieka neatsakingai, nedelsdami ieškokite kitų variantų.

  Skolininkai

Kartais dėl nepatikimų verslo partnerių ar nemokių pirkėjų įmonės patiria išties didelius nuostolius. Kai šie įsiskolinimai yra pagrįsti tai įrodančiais dokumentais, geriausia išeitis yra skolų išieškojimas. Siekiant susigrąžinti skolą netgi nebūtina kreiptis į teismą. Pastaruoju metu skolų išieškojimas vis dažniau sėkmingai įvykdomas skolų išieškojimo bendrovių dėka. Šioms įmonėms tereikia pateikti reikiamus dokumentus ir pasirašyti sutartį. Toks skolų išieškojimas ne tik greitesnis, bet ir paprastesnis. Visus su skolos išieškojimu susijusius veiksmus atlieka  teisininkai, tad skolų išieškojimas nesukelia jokių rūpesčių kreditoriui.

 Tinkamų darbuotojų paieška

Tikriausiai nei vienas darbdavys nepaneigs, kad kvalifikuoti ir atsakingai dirbantys darbuotojai turi svarbią reikšmę. Kartais tokių darbuotojų paieška tampa tikru iššūkiu. Čia svarbu vadovautis viena taisykle priimti į darbą naują darbuotoją tik tuomet, kai jis tiek savo kvalifikacija, tiek patirtimi ir asmeninėmis savybėmis yra tinkamas kandidatas. Darbdaviai, kurie vadovaujasi principu, jog geriau bet koks darbuotojas, negu jokio, dažniausiai atėjus laikui nusivilia. Ir tik tie, kurie turi kantrybės ir skiria pakankamai dėmesio atrankoms, vėliau džiaugiasi sklandžiu darbuotojų pareigų atlikimu įmonėje. Žinoma, darbuotojų paieška, skolų išieškojimas ir patikimų verslo partnerių paieška nėra vieninteliai iššūkiai, su kuriais susiduria verslo pasaulis. Tačiau tuo jis tikriausiai ir žavi kiekviena įveikta kliūtis tik dar labiau pasaldina sėkmės skonį.

Nukreiptas į turtą

Negrąžintų skolų išieškojimas gali būti nukreiptas į skolininkui priklausantį turtą tik tam tikrais atvejais. Pirmiausia, nekilnojamojo turto areštas, kaip skolos išieškojimo priemonė gali būti taikomas tik tada, kai įsiskolinimas yra didesnis nei 2030 eur. Jei pirmoji sąlyga tenkinama, tuomet turi būti išnaudotos visos galimybės išieškoti skolą iš skolininko pajamų. Kai išieškojimas iš pajamų neįmanomas, skolų išieškojimas pirmiausia gali būti nukreiptas į kilnojamąjį turtą, pavyzdžiui, automobilį ar pan. Jei tokios galimybės nėra, tik tuomet gali būti taikomas nekilnojamojo turto areštas. Tais atvejais, kai skolininkui priklausantis turtas jau yra įkeistas, skolų išieškojimas pirmiausiai nukreipiamas į jį. O neįkeistas nekilnojamasis turtas, kuriame gyvena skolininkas, yra kraštutinis skolos išieškojimo variantas.

Jei esate kreditorius, svarstantis apie galimybes atgauti skolą, nepamirškite, kad čia svarbią reikšmę turi specialistai, kuriems patikėsite šiuos procesus. Tad rinkitės tik patikimą ir atsakingą teisininką konsultacijoms, skolų išieškojimo bendrovę ir antstolį.

Konsultacijos skolų išieškojimo klausimais:

https://teisineskonsultacijos.lt/

Teisės ir IT sprendimai MB

Savanorių pr. 192,

Kaunas, LT-44151

Lietuva

Reklama

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas