Aktualijos, Naujausi

Miškininkai sniegolaužas bei sniegovartas parduoda už simbolinę kainą

Loreta EŽERSKYTĖ

Sausio pabaigoje dvi paras trukęs gausus snygis ypač didelių nuostolių padarė miškams. Preliminariais duomenimis, Valstybinių miškų urėdijos Ukmergės regioninio padalinio valdose sniegas „pasidarbavo“ maždaug 240 ha teritorijoje – čia išversta ir sulaužyta virš 1 000 kietmetrių medienos. Labiausiai nukentėjo palei Ukmergę, Šventąją nusidriekę miškai, kurie priklauso Pašilės girininkijai.

Ukmergės regioninio padalinio vadovas Virginijus Šalčiūnas „Gimtajai žemei“ papasakojo, kad daugiausia išversta ir sulaužyta pušų: „Eglės, kai į jų šakas prisninga, ne lūžta, o palinksta. Sniegui nukritus ar nutirpus, jos vėl atsitiesia. Tuo metu pušų šakos, neišlaikiusios sunkios sniego naštos, išlūžta. Neretai lūžta ir visas medis. Sausį labiausiai nukentėjo vyresni, 70 metų ir daugiau, pušynai.“

Pasak vadovo, šiųmetė žiema – išskirtinė, nes didžiulis sniego kiekis iškrito per labai trumpą laiką, dvi paras.

„Yra buvę ir sniegingesnių žiemų, tačiau tokios, kai sniegas buvo tarsi užverstas ant medžių, nepamenu“, – kalbėjo V. Šalčiūnas.

Nors miškininkai dar nespėjo nuodugniau apžiūrėti visų miškų ir tiksliai suskaičiuoti gamtos stichijos padarytų nuostolių, jau pradėjo šalinti snygio padarinius.

„Skubėti sutvarkyti sniego išlaužytas šakas ir išverstus medžius verčia kelios priežastys. Pirmiausia ėmėmės tvarkyti užverstus kelius, atlaisvinti privažiavimus į sodų bendrijas. Kadangi nusilpusius, aplaužytus žalių spygliuočių medžius, nulaužtas ir iš miško nepašalintas žalias spygliuočių šakas pavasarį gausiai apninka pavojingi kenkėjai, medžius ir šakas būtina pašalinti iki kenkėjų skraidymo pradžios. Miško sanitarinės apsaugos taisyklės numato, kad reikia sutvarkyti visus storesnius kaip 8 cm nulaužtus spygliuočius ir jų šakas“, – komentavo Ukmergės regioninio padalinio vadovas ir pridūrė, jog esant daug sniego kol kas nėra galimybės visur miške dirbti technikai.

Todėl miškininkams į pagalbą tvarkant nulaužtus ir išverstus medžius gali ateiti ir gyventojai.

„Kviestume visus norinčius įsigyti medienos kreiptis į Pašilės girininkiją. Ji parduodama už simbolinę kainą“, – pažymėjo V. Šalčiūnas.

Valstybinių miškų urėdijos pranešime rašoma, kad po šalį savo gausa stebinusio ir dvi paras trukusio snygio miškuose pažeista apie 20 tūkst. kubinių metrų medienos – tai yra apie 40 tūkstančių medžių. Tai prilygtų apie 100 hektarų plyno miško kirtimo – maždaug 100 futbolo stadionų. Apie didžiausią žalą pranešė Panevėžio, Šalčininkų, Dubravos, Kretingos, Nemenčinės, Varėnos bei Trakų regioninių padalinių miškininkai, kur medžiai išvartyti maždaug 30 tūkst. hektarų plote. Sudėtingą situaciją miškuose lėmė tai, jog krito šlapias, sunkus sniegas, kurio nuo medžių šakų nenupūtė vėjas, tad jam susikaupus lūždavo šakos ar net visi medžiai. Ypač pavojinga buvo vaikščioti daugelio pamėgtais pušynais – pušies šakos trapios, dėl skėtinės lajos sunkiau atlaiko sniegą. Būtent šių medžių, anot miškininkų, ir lūžo daugiausiai. Taip pat lūžo ir beržai, eglės bei kiti silpnesni, palinkę medžiai. Kentėjo jaunesnio amžiaus berželiai, kuriuos sniego svoris lenkė prie žemės – jie greičiausiai gali ir nebeatsitiesti.

Valstybinės miškų tarnybos (VMT) specialistai primena, kad Miško sanitarinės apsaugos taisyklių reikalavimų turi laikytis visi miško savininkai, bei ragina savininkus ir valdytojus nedelsiant apsilankyti savo miškuose ir įvertinti juose esančią situaciją. VMT skaičiavimais, šiuo metu šalies miškuose yra apie 23 mln. kubinių metrų žuvusių medžių (t. y. tris kartus daugiau nei kasmet iškertama).

AUTORĖS nuotraukos

Palikite komentarą apie straipsnį

  • ukmerge :
    Miskus kirst ir tvarkyt galima iki kovo 15d, Ar bus pratesta, iki kada galima? Gal kas zinot , nes straipsniyje nenurodyta.
  • A :
    Tai kiek kainuoja?

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas