Aktualijos, Naujausi, Sveikata

Registruojantis dėl skiepų telefone reikia spausti „1“

LAIKRAŠČIO PRIIMAMASIS

Nijolė STUNDŽIENĖ

Rajone prasidėjus senjorų bei lėtinėmis ligomis sergančių asmenų vakcinacijai nuo COVID-19 infekcijos, gyventojams kyla įvairių klausimų. Redakcija sulaukė laikraščio skaitytojo Vytauto Labecko skambučio. Vyras skundėsi, kad negali prisiskambinti į Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) registratūrą ir užsiregistruoti skiepams nuo koronaviruso.

Ukmergiškis teigė, jog jam ir žmonai yra per 70 metų, jie turi įvairių sveikatos sutrikimų. Pasak vyriškio, jis jau ne vieną dieną skambina nurodytais telefonų numeriais, bet neprisiskambina. Tiksliau atsakiklyje pasigirsta operatorės nurodymas palaukti, paskui spausti vieną iš vardinamų skaičių. Kadangi Vytautui nereikia nei pas šeimos gydytoją, nei pas odontologą, nei tyrimams, jis nežino, kokį skaičių rinktis ir spausti dėl skiepų.

„Nežinau, kaip man elgtis toliau, kur kreiptis? Mano kaimynė taip pat susidūrė su šia problema. Ji kreipėsi pagalbos į savo sūnų ir šis ją skiepams užregistravo internetu. Aš informacinėmis technologijomis nesinaudoju.

Be to, šiuo metu gyvenu kaime, sodyboje, negi reikės važiuoti į miestą ir pačiam eiti į registratūrą?..“ – bėdojo V. Labeckas.

Beje, „Gimtosios žemės“ redakcija taip pat pabandė skambinti tel. (8 340) 65 250. Įsitikinome, kad skaitytojas – teisus. Balsas autoatsakiklyje nesuteikė informacijos, kokį simbolį telefono aparate spausti, kad atsilieptų asmuo, registruojantis gyventojus skiepams.

PSPC vyriausioji gydytoja Gitana Čepienė apgailestavo, kad minėtajam ukmergiškiui nepavyko prisiskambinti. Pasak įstaigos vadovės, pirmadienį, nuo 7 iki 14 valandos, vakcinacijai telefonais užsiregistravo 134 senjorai.

„Spaudoje paviešintuose skelbimuose yra nurodyti telefonų numeriai, tačiau nėra informacijos, kad žmonės, kurie skambina dėl skiepų, turi klausytis operatorės ir spausti „1“, kaip ir registruodamiesi pas šeimos gydytoją. Tuomet atsiliepia mūsų registratūros darbuotojai, kuriems ir reikia pranešti, jog žmogus nori gauti vakciną“, – situaciją komentavo vyr. gydytoja.

Ji pridūrė, kad šiuo metu vykdoma tik apklausa, o kada vyks vakcinacija nėra žinoma. Data, kada pacientas turės atvykti, bus aiški, kai sveikatos priežiūros įstaiga sulauks vakcinos, kai žinos, kiek dozių gavo.

„Pirmadienį neturėjome nė vienos skiepų dozės, – kalbėjo G. Čepienė. – Vakcinos laukiame ant-radienį, bet kada, kokios firmos ir kiek jos atveš – nežinome. Kai gausime, skambinsime užsiregistravusiems žmonėms ir kviesime vakcinuotis.“

Pasak vyr. gydytojos, ji šiomis dienomis sulaukia labai daug priekaištų, nusiskundimų. Vieni senjorai tvirtina, kad jie nesutiks skiepytis „AstraZeneca“ vakcina, kiti, pakviesti skiepui atvykti kuo skubiau, pyksta, jog jiems apie tai nebuvo pranešta prieš keletą dienų, treti pradeda medikus kaltinti nebūtais dalykais…

„Nuo mūsų niekas nepriklauso. Kokią vakciną gauname, tokia ir skiepijame. Praėjusios svaitės viduryje sulaukėme kelių šimtų „Astra Zeneca“ ir „Pfizer“ vakcinų, kurias privalėjome išnaudoti labai greitai. Skambinome visiems užsiregistravusiems senjorams iš eilės, skubinome, bet buvo tokių, kurie atsisakė, persigalvojo, pageidavo „Moderna“ vakcinos, nors jos Ukmergė nė nematė… Penktadienį skiepijimai vyko nuo ankstyvo ryto iki 18 valandos. Jau ketinome ir šeštadienį dirbti, kad tik išnaudotume visas dozes. „AstraZeneca“ vakcinos buteliuke yra 10 dozių, kurias būtina panaudoti tą pačią dieną. Buvo daug chaoso ir streso, bet ne visi žmonės tai supranta ir kaltina medikus“, – kylančias problemas vardijo G. Čepienė.

Ji pripažino, jog gydymo įstaigose nėra vieningos pacientų registracijos sistemos, stringa ir vakcinacijos procesai.

Vyr. gydytojos nuomone, artimiausiu laiku reikėtų pradėti visuotinį gyventojų skiepijimą. Kai bus atsisakyta prioritetinių grupių vakcinacijos, gal sumažės nesusipratimų ir pykčio.

Genovaitės KAZIELIENĖS nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas