Aktualijos, Naujausi

Ukmergės savivaldybės tarybos narių kaita – viena mažiausių

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) atliko Lietuvos savivaldybių tarybų narių kaitos apžvalgą. Joje – apibendrinti duomenys, kaip keitėsi 60-ties savivaldybių tarybų sudėtys per laikotarpį nuo paskutinių visuotinių savivaldybių tarybų rinkimų, vykusių 2019 m. kovo 3 d., iki 2021 m. vasario 15 d. Iš viso per šį laikotarpį yra pasikeitę 174 savivaldybių tarybų nariai. Ukmergės rajono savivaldybės taryboje per šį laiką pasikeitė du tarybos nariai.

Didžiausia savivaldybės tarybos narių kaita, VRK duomenimis, fiksuojama Vilniaus miesto savivaldybėje. Čia pasikeitė 14 tarybos narių. Po 6 narius pakeitė Klaipėdos miesto, Šilalės ir Telšių rajonų savivaldybės. Kauno miesto, Biržų, Kėdainių bei Molėtų rajonų savivaldybėse nurodytu laikotarpiu įvyko 5 tarybos narių kaita. Tik trijose savivaldybėse – Alytaus, Kupiškio ir Vilniaus rajonų – nurodytu laikotarpiu nesikeitė nė vienas tarybos narys.

Mandato atsisakoma dėl nesuderinamų pareigų

Dažniausiai nariai patys atsisako mandato dėl nesuderinamų pareigų su savivaldybės tarybos nario darbu. Tokių atvejų yra fiksuota 56,90 proc.

15,52 proc. savivaldybių tarybų narių įgaliojimai nutrūko juos išrinkus į Seimą. 12,64 proc. – atsisakė mandato dėl asmeninių priežasčių.

Fiksuota ir atvejų, kai savivaldybės tarybos narys nustojo eiti pareigas dėl to, kad VRK sprendimu neteko mandato dėl nesuderinamų pareigų (6,90 proc.), t. y. tokiais atvejais, kai VRK, gavusi informacijos, kad tarybos narys faktiškai eina nesuderinamas pareigas, prima sprendimą nutraukti tarybos nario įgaliojimus.

Taip pat pasitaikė atvejų, kai savivaldybių tarybų narių įgaliojimai nutrūko jų mirties atveju (4,02 proc.), dėl jų išvykimo gyventi į kitą savivaldybę (2,29 proc.) arba tais atvejais, kai tarybų nariai buvo pripažinti kaltais teismo sprendimu (1,72 proc.).

Ukmergės rajono savivaldybės taryboje viena iš vietų tapo laisva, visuomeninio rinkimų komiteto „Tavo Ukmergė“ lyderiui Dariui Varnui tapus savivaldybės administracijos direktoriumi. Jį pakeitė šio komiteto narys, teisininko išsilavinimą turintis advokatas Valdas Kersnauskas.

Praėjus daugiau nei metams nuo savivaldos rinkimų, iš Ukmergės rajono savivaldybės tarybos pasitraukė Andrius Kalesnikas, visuomeninio rinkimų komiteto „Tavo Ukmergė“ atstovas. VRK patenkintino jo prašymą nutraukti įgaliojimus nesuėjus terminui. A. Kalesnikas išvyko gyventi už Ukmergės rajono savivaldybės teritorijos ribų. Taryboje atsiradusią laisvą vietą užėmė visuomeninio rinkimų komiteto „Tavo Ukmergė“ kandidatų sąrašo atstovė Liucija Dzigienė.

Dauguma savivaldybių tarybų narių – vyrai

VRK duomenimis, daugumą savivaldybių tarybų narių sudaro vyrai. Mandatus tarybose turi 1 027 vyrai ir tai sudaro 68,83 proc. nuo bendro narių skaičiaus.

Analizuojant savivaldybių tarybų narių kaitą pastebėta, kad minėtu laikotarpiu į tarybas atėjo dirbti 24 moterys ir šiuo metu jų yra 1 proc. daugiau nei buvo pasibaigus 2019 m. kovo 3 d. rinkimams.

Ukmergės rajono savivaldybės tarybą sudaro 25 įstatymų nustatyta tvarka demokratiškai išrinkti savivaldybės bendruomenės atstovai – Savivaldybės tarybos nariai. Tarp jų dirba 7 moterys.

Iš 60 Lietuvos savivaldybių 54-ioms vadovauja merai vyrai, o 5-ioms – moterys. Radviliškio rajono savivaldybė šiuo metu mero neturi. Nauji rinkimai vyks balandžio 11 d.

Kai kuriose savivaldybėse tarybų narių vyrų ir moterų santykis yra panašus. Vienintelėje Birštono savivaldybėje dirba daugiau moterų nei vyrų – 8 tarybos narės moterys ir 7 tarybos nariai vyrai. Trakų rajono savivaldybėje narių yra po lygiai – 12 moterų ir 12 vyrų.

Tačiau yra savivaldybių, kurių tarybose fiksuojama moterų ir vyrų santykio disproporcija. Pavyzdžiui, Marijampolės savivaldybės taryboje – 3 moterys ir 24 vyrai. Utenos rajono savivaldybėje – 3 moterys ir 22 vyrai, Rietavo – 3 moterys ir 14 vyrų, Druskininkų, Skuodo rajono, Kalvarijos savivaldybių tarybose dirba po 4 moteris ir 21 (Druskininkų), po 17 (Skuodo rajono ir Kalvarijos) vyrų.

Lietuvoje nėra nė vienos savivaldybės, kurios taryboje dirbtų vien moterys arba vien vyrai.

Amžiaus vidurkis – daugiau kaip 51 metai

Vasario 15 d. duomenimis, bendras savivaldybių tarybų narių amžiaus vidurkis yra 51 metai ir 3 mėnesiai. Daugiausia narių, dirbančių savivaldybių tarybose, priklauso amžiaus grupei nuo 55 iki 64 metų (32,31 proc.). 23,46 proc. tarybos narių yra nuo 45 iki 54 metų. 18,23 procento tarybų narių patenka į amžiaus grupę nuo 35 iki 44 metų. Tarybų narių, kuriems – nuo 65 iki 74 metų, yra 16,35 proc. Kiek mažesnę dalį – 7,37 proc. – sudaro tarybų nariai, kuriems – nuo 25 iki 34 metų. 1,54 proc. – asmenys, kuriems 75 m. ir daugiau, o mažiausiai savivaldybių tarybų narių (0,74 proc.) yra jaunesni nei 24 m.

Jauniausiam tarybos nario pareigas einančiam asmeniui yra 20 metų, vyriausias yra sulaukęs 85-erių. Abiem atvejais tai – moterys. Jauniausiam Lietuvos merui – 32-eji, vyriausias yra sulaukęs 68 metų.

Ukmergės rajono savivaldybės tarybos narių amžiaus vidurkis – 52 metai ir 6 mėnesiai.

Dirba daugiausia Kęstučių ir Daivų

Iš šiuo metu savivaldybių tarybų narių pareigas einančių asmenų didžiausią dalį sudaro nariai, turintys Kęstučio ir Daivos vardus.

Taip pat populiarūs vyriški narių vardai yra Vytautas, Jonas, Antanas ir Saulius. Tarp savivaldybių tarybų narių moterų daugiausia – Nijolių, Jūračių, Dalių, Linų ir Editų.

Ukmergės rajono savivaldybės taryboje dirba trys Valdai, du Kęstučiai ir du Arūnai. Visų kitų tarybos narių vardų yra po vieną.

 „G. ž.“ inform.

Genovaitės KAZIELIENĖS nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Nu nu :
    O patikrinus jų sveikatos buklę, tai nenustebčiau su baltais bilietais sėdi!!! Politikams gi sveikatos patikros nėra, o jai koks pavojus, tai va, aš nepakaltinamas ..... nenubaudžiamas!🦽 Utenoje jau vieno nėra ...
  • Capone :
    Šeimos juk nekeisi?😂
  • Uraa :
    Kaip gali but kaita,kai prikista svogeriu,svogierku,draugeliu... dauguma. Puse i pensija laikas. Sedi prilipe prie keduciu,laikosi isikibe nagais iki pat pensijos. Kiek ner aukstojo neturi ir nelabai gaudosi ka jie ten veikia?? Tik kavute geria,ir zvengelioja... butu padares tvarka Krivickas

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas