Įvairūs

Kaip evoliucionavo auskarų tendencijos bėgant metams?

Ne paslaptis, jog mados sukasi ratu ir laikinai išėjusios, vėl su trenksmu ar patyliukais grįžta. Auskarų mados tendencijos nėra išimtis. Nereikia keltis tūkstančius metų atgal, kad pastebėtume pasikartojančius auskarų modelius. Apvalūs dideli žiedai, maži perliukai, prigludę prie pat ausies, spalvoti plastikiniai hipiški ar brangakmeniais papuošti prabangūs auskarai kiekvienoje kartoje keičiasi pozicijomis, bet niekuomet nėra išnykę iš papuošalų asortimento..

Galime pasakyti viena – mažiausiai tendencijų veikiami yra tauriųjų metalų auskarai – sidabro ar aukso. Tokius auskarus dėvi didžioji dalis žmonių kiekvieną dieną. O išskirtiniai, „rėkiantys“ apie asmeninį stilių ir modernumą, dažnai laukia ypatingų progų. Kiekvienas dešimtmetis turi savo „žvaigždę“ ir šiame straipsnyje apžvelgsime kaip keitėsi būtent auskarų mados.

1940-1950-ieji brangakmenių ir aukso metai

Jei reikėtų šį laikotarpį pavadinti žmogaus vardu, pirmiausia ištartume Merilyn Monroe! Ir tuo viskas pasakyta. „Deimantai – geriausi merginų draugai“ ir tai atsispindėjo visoje papuošalų industrijoje. Žėrintys brangakmeniai ant kaklo, o ausyse – brangieji metalai dabinti dar brangesniais „akmenukais“. Kiekviena dama šiuo laikotarpiu mėgo puoštis, vyravo šventinė atmosfera ir progų pademonstruoti savo grožybes tikrai netrūkdavo. Kai kurie papuošalai, pelnę šlovę būtent šiuo periodu, yra tapę klasikos simboliais..

Didžioji dauguma auskarų šiuo laikotarpiu būdavo prigludę prie ausų. Kadangi vyravo sukeltų plaukų šukuosenos, trumpi kirpimai ir lengvai susuktos, koketuojančios garbanos – didelių ir ryškių auskarų neprireikdavo, kad jie būtų matomi. Ypatingą populiarumą turėjo perlais puošti auskarai. Ir nors šis laikotarpis buvo itin prabangus savo įvaizdžiu, laikui bėgant paaiškėjo, jog ne visi tuo metu nešioti auskarai buvo pagaminti iš tikrų brangių medžiagų. Imitacijų tuo metu tikrai netrūko.

1960-1980 m. Ryškaus plastiko era

Būtent 1960-tais stipriai ėmė kisti mada ir į pasaulį atkeliavo spalvos! Ryškios, neoninės, vasariškos, traukiančios akį ir budinančios norą šėlti. Prie ryškios aprangos – dar ryškesni auskarai? O taip! Šiuo laikotarpiu nieko nestebino kontrastai – geltona suknelė ir ryškus rožiniai auskarai, raudonas kostiumėlis su kliošinėmis kelnėmis ir juodai balti plastikiniai kabantys papuošalai. Sakytume, jog tuo metu vienas svarbiausių tikslų – būti matomai ir gyventi kartu su mada. Iš brangiųjų metalų šiais dešimtmečiais labiausiai sekėsi auksui. Jis puikiai derėjo prie žolės žalumo hipiško įvaizdžio.

Ši plastiko mada tesėsi iki pat 90-tųjų. Įprastus ovalo ar rombo formos auskarus papildė įvairūs simboliai – lūpos, žvaigždės, gėlės, šypsenos ir pan. Šiais laikais kai kuriuos iš tuo metu populiarių papuošalų galėtume pavadinti tiesiog kiču. Bet 1960 – 1980-taisiais tai teikė merginoms neįprastai daug džiaugsmo ir suteikė individualumo.

1990-2000 m. auksas, auksas, auksas

Po ryškaus ir akį traukiančio ilgamečio šou, atėjo metas grįžti prie kuklumo ir klasikos. Ir tai dar kartą įrodo, jog visos mados tendencijos sukasi ratu. Jei pažvelgtume į 1950-taisiais populiarius auskarus, tikrai pastebėtume, kad jie puikiai tiktų šiuolaikiškai 1990-tųjų moteriai. Jokių brangakmenių (palikime juos šventėms), tik subtilus, vos matomas meno kūrinys šalia ausies. Įvairiomis pynėmis pinti, net gi antikos simboliais puošti auskarai ir kur kas daugiau aukso ant kaklo. Rodos, kad papuošalų mados pradėjo slinkti žemyn ir tiesiogine žodžio prasme apsivijo kaklą. Šio laikotarpio madas diktavo tokie serialai kaip „Seksas ir miestas“, „Draugai“ ar „Pilna troba“. Tad norėdami geriau įsivaizduoti, kaip atrodė šiuolaikinė moteris ir kaip ji puošdavosi kasdien – pasisemti idėjų galite būtent šiuose televizijos šedevruose.

Kuo gyvename paskutinius dešimtmečius?

Rodos, kad visi stiliai paskutiniais metais tapo priimtini. Įgavome tiek laisvės gyvenime, jog mėgaujamės, o gal dar tik mokomės būti savimi ir tiek per aprangą, tiek per papuošalus išreiškiame savo unikalumą. Mados ekspertai pastebi, jog paskutinius 10-15 metų nebėra vyraujančios mados, kuri dominuotų. Savo vietą kasdieniniame garderobe puikiai randa klasikiniai auksiniai, sidabriniai ar perlų auskarai. Senovinio stiliaus (angl. Vintage) mylėtojos mielai puošiasi močiučių papuošalų dėžutėse ar blusturgiuose rastais lobiais. Tiesa, kol kas savo sėkmės tikrai nekartoja plastikiniai papuošalai, o jų vietą užėmė pigioji bižuterija. Kadangi šiuolaikinė mada yra nuolat kintanti, natūralu, kad investuoti į papuošalus, ypač jaunoji karta nenori. Todėl įvairios tinklinės drabužių ir aksesuarų parduotuvės siūlo gausų pasirinkimą madingų, bet nedaug kainuojančių bižuterijos gaminių.

Bendra individualumo mada į naują lygį pakėlė ir rankų darbo gaminius. Kiekvienas, norėdamas išskirti iš minios, gali save išreikšti pasirinkęs panašios pasaulėžiūros ar tiesiog akiai patrauklius vietinio kūrėjo darbus. Tai lyg naujas etapas, kuriame rankų darbas prieinamas daugeliui, o menininkai turi galimybę prieiti prie kiekvieno žmogaus. Žinoma juvelyriniai dirbiniai iš tauriųjų metalų vis dar išlaiko savo vertę ir lieka ilgaamžiais. Bet yra galimybė remti ir smulkiuosius menininkus, įsigyjant jų iš keramikos, modelino ar net perdirbtų atliekų gaminamus auskarus. Pastarieji, beje, labai išpopuliarėjo, į pasaulį žengus tvarumo madai.

Visų laikų populiariausieji

Nors matome, jog mados keičiasi, turime pastebėti ir tai, jog kai kurie auskarų tipai juda iš vienos kartos į kitą, bet niekuomet nedingsta iš juvelyrinių ar bižuterijos gaminių parduotuvių. Tad tikėtina, jog įsigiję tokius auskarus, juos nešiosite pačios ir taip pat galėsite realizuoti jiems pabodus ar perleisti jaunesnei kartai. Peržvelgime kelis visų laikų populiariausius auskarų modelius:

Apvalūs žiedai. Tokio tipo auskarai savo vietą papuošalų rinkoje turi dar nuo 2500 m. pr. m. e.. Nepaisant to, jog kai kuriais laikotarpiais jie būdavo vertinami prieštaringai, niekuomet taip ir neišėjo iš mados. Maždaug 1900 metais – dideli apvalūs žiedai būdavo siejami su nekokios reputacijos žmonėmis – nekilmingais, karštakošiais, nepadoriais. O jau 1920 metais auksiniame pavidale minimi, kaip prabangą ir sėkmę demonstruojantis aksesuaras. Ypatingai šio tipo auskarų žvaigždė sužibėjo 1960-70 metais. Merginos rinkosi nedidelius, bet būtent apvalius žiedus. Tarp jų ir mūsų minėtoji Merilyn Monroe.

Perlų auskarai. Jei nešiojate auskarus, net neabejojame, kad bent vieną porą tokių auskarų turite ir savo papuošalų dėžutėje. Ypatinga jų vieta auskarų rinkoje yra dėl kelių priežasčių – jų universalumo bei kainos ir kokybės santykio. Atmintyje suradę kadrą iš juodai balto seno kino, vis viena prieš akis matytume, jog perlų auskarais tuo metu puošėsi didžiausios kino ir pramogų pasaulio žvaigždės. O Galvodami apie šiuolaikinį pasaulį, nesunkiai juos įsivaizduojame tiek kaip šventinio, tiek kaip kasdieninio įvaizdžio aksesuarą.

Tauriųjų metalų papuošalai. Turėkite mintyje, jog kuo mažiau detalių puošia juvelyrinį gaminį, tuo jis yra universalesnis bet kuriame mados etape. Labiausiai pasiteisinusiais pirkiniais yra laikomi kuklaus dizaino sidabriniai ar auksiniai auskarai. Jie ypatingai tinka kasdieniniam įvaizdžiui. O jei jūsų gyvenime švenčių nėra perpildyta kasdienybė, tuomet būtent tai ir yra svarbiausia. Kuklių auksinių ar madingų sidabrinių auskarų pora – tai aksesuarai, kurie ras vietą kiekvienos damos garderobe.

Galime tik spėlioti, kas bus populiaru kitame dešimtmetyje, bet stebėdami kokie ciklai vyksta mados pasaulyje drąsiai teigiame, kad ankščiau ar vėliau tikrai viskas vėl sugrįš. Gal kiek kitomis formomis ir splavomis, bet su didele asociacija į praeitį. Tad jei turite senų, bet gerai išsilaikiusių auskarų savo papuošalų dėžutėje, neskubėkite jų išmesti ar kam nors atiduoti. Kas žino, gal kada nors tai taps tikrai stilinga antikvarine detale.

Reklama

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas