Naujausi, Nuomonių telefonas

„Pagal šuns ant šaligatvio paliktus ekskrementus neįmanoma nustatyti jo savininko“

Nijolė STUNDŽIENĖ

 

Redakcija pastaruoju metu sulaukė ne vieno laikraščio skaitytojo skambučio dėl keturkojus auginančių žmonių netinkamo elgesio. „Daugiabučių kiemai, šaligatviai, takeliai „užminuoti“ šunų išmatomis“, – piktinosi pasivaikščioti mėgstanti ukmergiškė. Pasak jos, dabar, kai visur balta, labai gerai matosi gyvūnų paliktos krūvelės. Šunų šeimininkai, anot moters, net nesiteikia žiemos metu vargintis ir surinkti augintinių ekskrementus .

„Nemačiau nė vieno keturkojo šeimininko, kuris būtų išsitraukęs maišelį ir susidėjęs išmatas. Visi tik stabteli ir nueina. Juk sniegas uždengs viską. Tik kaip atrodys mūsų kiemai, šaligatviai, kai jis nutirps? Jau dabar turi būti atsargus, kad neįliptum į paliktą krūvą, o kas bus, kai ateis pavasaris…“ – kalbėjo kitas laikraščio skaitytojas. Jis norėjo sužinoti, kodėl mieste nėra draudžiamų, įspėjamųjų ženklų, o gal trūksta specialių ekskrementų dėžučių?

„Labai piktinuosi, kai pamatau ant baltutėlio šviežiai iškritusio sniego paliktas šunų išmatų krūvas ar šiukšles. Pati vedžioju šunį ir visada surenku. Mano augintinis nedidelis, bet matau, kai veda didžiulius, beveik žmogaus svorio šunis, kurie bet kur, net ant tako, palieka tas „dovanėles“. Bandžiau duoti pastabų dvikojams jų šeimininkams, tai vienas nusisuko ir nuėjo, neva nieko „negirdžiu“, kita atšovė – „nepatinka, susirink“, o trečia pasiuntė kuo toliau… Net nežinau, kaip su tokiais kovoti…“ – bėdojo dar viena ukmergiškė.

Visi kalbėjusieji įsitikinę, kad reikia daryti tvarką ir tokius teršėjus bausti.

Gyventojų pasipiktinimą ir pareikštą nuomonę perdavėme rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos poskyrio vedėjai Vilijai Grabauskienei. Ji informavo, kad dar 2018 metais, siekiant saugoti bei puoselėti tvarkingą ir švarią aplinką, Ukmergės rajono savivaldybė šunų ekskrementams rinkti nupirko 35 dėžes. Jos buvo pastatytos tose miesto vietose, kuriose dažniausiai vedžiojami šunys.

„Deja, kai kurios iš jų buvo naudojamos neilgai. Miesto gyventojai, galimai bandydami dėžių atsparumą smūgiams, dalį jų sulaužė, kita dalis dėžių prieš gražiausias metų žiemos šventes neatlaikė bandymų pirotechnikos gaminiais. Papildomai nupirkome dar 20 dėžių ir jas pastatėme sulaužytų bei susprogdintų vietoje.

Sąmoninga visuomenė – brandi visuomenė, tačiau akivaizdu, kad kai kurie mūsų gyventojai, besirūpindami savo augintiniais, „pamiršta“ susirinkti mylimų gyvūnų paliekamus „šalutinius produktus“. O jie ne tik teršia aplinką, bet gali sukelti įvairius negalavimus bei ligas. Savo gyvūnų paliekamų ekskrementų nesurenkantis žmogus negerbia savęs ir aplinkinių“, – pasipiktinimo neslėpė V. Grabauskienė.

Pasak poskyrio vedėjos, taikyti atsakomybę tokiems asmenims už padarytą pažeidimą galima tik tuo atveju, jei yra užfiksuotas pats faktas, žinomas pažeidimo padarymo laikas ir vieta bei nustatyti augintinio šeimininko duomenys. Kitu atveju atsakomybė negali būti taikoma, nes „pagal šuns ant šaligatvio paliktus ekskrementus neįmanoma nustatyti jo savininko“.

„Labai tikimės, kad mūsų visuomenėje mažės neatsakingai besielgiančių keturkojų šeimininkų, jog kiekvienas šunį turintis ukmergiškis išėjimui į lauką su gyvūnu pasiruoš iš anksto – kišenėje turės maišelį, kuriuo galės surinkti savo augintinio išmatas. Specialiai tam skirtų maišelių galima įsigyti visose gyvūnų prekėmis prekiaujančiose parduotuvėse bei didžiuosiuose prekybos centruose. Ir tai nėra brangu – už kelis šimtus maišelių sumokėsite vos kelis eurus“, – žmonių sąmoningumo vylėsi pašnekovė.

AUTORĖS nuotrauka

Palikite komentarą apie straipsnį

  • XXX :
    gyventojui - ot stukaciu tauta. Matyk kas pas tau namuose darosi, seimoje... o ne kitus. Sventas pilietis. Turbut balkone savartynas, remonto 100 met7 butas nera mates.
  • gyventojas :
    Matau kaip Anykščių g.25 namo išveda dideli baltą šunį ,kita-du šunis.Niekada nesurenka.Ramiai nusiveda.Tikrintojai galėtų pasidomėti ar tie vedžiotojai turi kišenėse maišelius.Reikia skirti dideles baudas
  • Turintis augintinį :
    Būtent, pradėkime nuo savęs.
  • /// :
    o pati šio namo šeimininkė surenka ką palieka jos šunys? Ar tik kitus mato, o savęs matyt nenori! Pati du turi!

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas