Praėjus mėnesiui nuo nelaimės, Ask miestelio gyventojai surengė pagarbos žuvusiesiems eitynes su fakelais ir žvakutėmis. Akcijoje dalyvavo ir gedinti Lasinskų šeima.

Aktualijos, Naujausi

Nepraranda vilties, kad žmonos palaikai bus surasti

Nijolė STUNDŽIENĖ

Norvegijos žiniasklaida pranešė, kad vasario 10-ąją, praėjus šešioms savaitėms po vienos didžiausių nuošliaužų šalies istorijoje, žuvusiųjų paiešką vykdančios komandos tarp nuolaužų aptiko dar du kūnus. Nors aukų tapatybė nebuvo įvardyta, manoma, jog tarp jų dingusios 49-erių ukmergiškės Rasos Lasinskienės nėra.

Kaip jau buvome anksčiau skelbę, praėjusių metų gruodžio 30-osios ankstų rytą Norvegijoje žemės nuošliauža pražudė keletą žmonių. Nuslinkus kalvos šlaitui Jerdrumo savivaldybės Ask miestelyje, esančiame už maždaug 25 km į šiaurės rytus nuo sostinės Oslo, purvo srautas nušlavė mažiausiai devynis pastatus su daugiau nei 30 butų. Kai kurie namai liko pakibę ant atsivėrusio skardžio. Vietos policija tuomet paskelbė dešimties ieškomų asmenų sąrašą. Tarp dingusiųjų buvo ir Lietuvos pilietė, mūsų kraštietė R. Lasinskienė. Ji tuo metu, kai įvyko nelaimė, buvo išėjusi pavedžioti šunį. Rasa tądien būtų šventusi savo gimimo dieną.

Nuo to laiko jau rasti devynių žuvusių žmonių palaikai. Dar vieno asmens tebeieškoma.

Praėjusį mėnesį pareigūnai pareiškė, kad nebesitikima rasti gyvų, dingusių per šią nelaimę, ir smarkiai atšalus orams sustabdė paiešką. Virš nelaimės vietos skraidė sraigtasparniai ir bepilotės skraidyklės su termovizorinėmis kameromis.

Atnaujinus paieškas ir šį antradienį aptikus dar dviejų dingusiųjų kūnus, sustiprėjo viltys rasti ir paskutinį žuvusįjį.

Pastarosios dvi aukos, kurių tapatybė neįvardyta, buvo surastos po 2 metrų slankiojo molio sluoksniu. Tiksli tragedijos priežastis kol kas nežinoma, tačiau ekspertai teigia, kad prie nuošliaužos susiformavimo galėjo prisidėti šioje vietovėje esantis slankusis molis, didelis kritulių kiekis ir drėgnas žiemos oras.

Ketvirtadienį „Gimtosios žemės“ kalbintas dingusiosios ukmergiškės vyras Ramūnas Lasinskas sakė, jog nemano, kad tarp aptiktų aukų yra jo žmona.

„Šie kūnai rasti tolokai nuo tos vietos, kur nelaimės metu buvo Rasa, – kalbėjo ukmergiškis ir pridūrė, jog oficialaus pranešimo dar neturi. – Kai kūnus identifikuos, policijos pareigūnai paskambins, nes mano telefonas tiesiogiai su jai sujungtas.“

Vyro nuojauta pasitvirtino. Jau kitą dieną oficialiai pranešta, jog tarp surastų kūnų R. Lasinskienės nėra.

Iš Ukmergės Lasinskų šeima į Norvegiją gyventi persikėlė prieš 14 metų. Paskui tėvus atvyko ir jų vaikai – sūnus ir dukra, kurie dabar jau suaugę ir gyvena atskirai. Sutuoktiniai dirbo Osle, bendrovėje ABK Qviller, Ask miestelyje, Gjerdrum komunoje, nuomojosi dalį nuosavo namo. Gruodžio 30-ąją – Rasos gimimo dienos išvakarėse jiedu ilgai vakarojo, nes kitądien turėjo laisvadienį. R. Lasinskas 3 valandą nakties išėjo į kiemą nukasti sniego, o Rasa – pasivaikščioti su augintiniu.

„Apie 4 valandą, likus 5 minutėms iki nelaimės, mes dar kalbėjomės telefonu, ji sakė grįžtanti namo. O baigus pokalbį tą vietą, iš kur ji turėjo pareiti, užvertė molio nuošliauža“, – tos akimirkos detales prisiminė po nelaimės kalbintas vyras.

Jis dar bandė šaukti, skambinti, bet telefonu žmona neatsiliepė, miestelyje dingo elektra…

Po nelaimės pasigesta 10 gyventojų, dar 10 buvo sužeisti, vienas jų – sunkios būklės. Iš vietovės, kurioje gyvena apie 5 tūkst. žmonių, beveik pusantro tūkstančio buvo evakuoti, nes žemei vis dar judant baimintasi dėl jų saugumo.

Kai kuriuos gyvenamuosius namus nuošliauža nunešė net iki 400 metrų nuo vietos, kur jie stovėjo, dalį pastatų sugriovė.

Be pastogės liko ir Ramūnas bei jo 21-erių dukra. Jie abu iš pradžių glaudėsi vyriausiojo 27-erių sūnaus šeimos nuomojamame bute. Dabar žmonos netekęs vyras vėl gyvena atskirai.

„Aš išsinuomojau dalį namo, esantį 6 kilometrai nuo Ask miestelio. Į buvusius namus iki šiol niekas neįleidžia, todėl jokių daiktų iš ten nepasiėmiau. Prie tos vietos, kur įvyko nuošliauža, pusės kilometro spinduliu yra draudžiama priartėti. Mūsų namas nesugriuvo, bet liko kaboti ant atsivėrusio skardžio“, – pasakojo ukmergiškis.

R. Lasinskas vis dar nepraranda vilties, kad žmonos palaikai bus surasti. Ten, kur tą naktį vaikščiojo Rasa, tebevyksta paieška: „Toje vietoje – 15 metrų žemės sluoksnis, todėl gelbėtojų šunys neužuodžia žmogaus kūno, tad pradėjo atkasinėti su ekskavatoriais.“

Pasak ukmergiškio, jo žmona niekada nenorėjo būti palaidota po žeme, todėl suradus palaikus, jie bus kremuojami ir laikomi kolumbariume.

„Mes esame anksčiau kalbėję, kad pragyvenę tiek metų Norvegijoje, jau įleidome čia savo šaknis, neplanavome niekur vykti. Rasa mėgo Ask miestelį, norėjome jame ir likti visam laikui“, – atviravo pašnekovas. Ir pridūrė, jog ir dabar, kai neteko žmonos, jis net nesvarstė galimybės grįžti į Lietuvą, į Ukmergę.

Nuotraukos iš R. LASINSKO asmeninio archyvo

Ukmergiškės gyvybę pasiglemžė žemės nuošliauža.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Lolita :
    Baisi nelaimė.Užjaučiu artimuosius. Jokio Dievo nėra, kur jis, kai gamtoje vyksta savi dėsniai!? Žmogus yra bejėgis, ir visi mes esame šios žemės svečiai...
  • Regina :
    Užjaučiu nuoširdžiai artimuosius.Kantrybės,stiprybės jums o išėjusiai ramybės!!!!

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas