Kriminalai

Turto arešto aktų registre – beveik 56 tūkst. naujų aktų

2020-aisiais visas pasaulis susidūrė su COVID-19 pandemija ir visomis dėl to kylančiomis šalutinėmis pasekmėmis bei nesklandumais. Verslui ar fiziniams asmenims susidūrus su finansinėmis problemomis, skolas iš jų siekiantys susigrąžinti kreditoriai, norėdami užsitikrinti, kad jų interesai bus patenkinti, paprastai reikalauja areštuoti skolininkų turtą. Tokiais atvejais sprendimai areštuoti turtą patenka į Registrų centro tvarkomą Turto arešto aktų registrą.

Nors įprastai tokiais atvejais prašoma areštuoti skolininkų turimą nekilnojamąją turtą, transporto priemones ar kredito įstaigose esančias lėšas, tačiau pasitaiko atvejų, kai areštuojamas išties neįprastas ir įspūdingas turtas.

Iš viso per 2020 metus Turto arešto aktų registre buvo įregistruota beveik 56 tūkst. naujų turto arešto aktų. Tai yra penktadaliu mažiau nei buvo 2019 metais, kai įregistruota beveik 69 tūkst. turto arešto aktų.

„Pernai įregistruota perpus mažiau juridinių asmenų turto areštų, taikytų bankroto bylose. Tai gali būti susiję ir su kilusia COVID-19 pandemija, pakoregavusia ir įprastą turto areštavimo procese dalyvaujančių institucijų darbotvarkę. Be to, valstybės suteikta mokestinė pagalba ir lengvatos verslui galbūt prisidėjo prie to, kad praėjusiais metais maždaug dvigubai sumažėjo naujų bankroto atvejų“, – sako Registrų centro atstovas spaudai Mindaugas Samkus.

Iš viso šiuo metu Registrų centro tvarkomame Turto arešto aktų registre yra įregistruota per 280 tūkst. galiojančių (t. y. aktyvių) turto arešto aktų.

Kaip įprasta, praėjusiais metais daugiausiai buvo prašoma areštuoti nekilnojamuosius daiktus (butus, pastatus, žemės sklypus), taip pat transporto priemones, kredito įstaigose esančias pinigines lėšas. Tačiau siekiant atgauti skolas, buvo areštuojami ir, pavyzdžiui, ginklai, prekių ženklai ir patentai, žemės ūkio technika, laivai, geležinkelių riedmenys.

Vis dėlto, kur kas įspūdingiau ir įdomiau atrodo neidentifikuoto turto kategorija, kurioje galima rasti įvairių veislių karvių, telyčaičių ir buliukų, audinių, melžimo įrenginių, virtuvės įrangos (taurių, stiklinių ar vaflių kepimo bei riestainių formavimo aparatų), sporto įrangos (treniruoklių ir bėgimo takelių) ar aviečių, svarainių ir obuolių vynų pusgaminių, net palečių su tunu aliejuje.

Prie įdomesnių areštuotų objektų galima priskirti ir saulės elektrinę, kripto valiutą, „Boeing“ orlaivį, autorinius paveikslus, aukso luitus ar juvelyrinius dirbinius su deimantais ir briliantais. Skolų išieškojimui buvo apribota teisė naudotis ir prabangiais laikrodžiais, jūriniais konteineriais, senoviniais automobiliais „Rolls-Royce“ ar „Bentley“.

Praėjusiais metais dažnai buvo areštuojamas ir skolininko sutuoktinio ar sutuoktinės gaunamas darbo užmokestis ar kitos pajamos, taip pat turtinės teisės į ateityje paveldėtiną turtą, mokesčio permokas ar turtinės teisės į lėšas, kaupiamas pagal gyvybės draudimo ar kito draudimo sutartis, ar turtinės teisės į pensijų išmokas.

Beveik du dešimtmečius veikiančiame Turto arešto aktų registre buvo įregistruota daugiau kaip 760 tūkst. turto arešto aktų.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas