Asociatyvi nuotrauka.

Aktualijos, Jaunimas, Naujausi

Tėvai neskuba savo vaikų leisti nei į darželius, nei į mokyklas

Nijolė STUNDŽIENĖ

Po žiemos atostogų 1–12 klasių mokiniai mokslus tęsia nuotoliniu būdu, kaip ir buvo numatyta gruodžio 16 dienos Vyriausybės nutarime. Savivaldybių administracijos įpareigotos užtikrinti pradinių klasių mokinių nuotolinį ugdymą, priežiūrą ir maitinimą mokyklose, dienos centruose ar kitose įstaigose, jeigu tėvai, pvz., medikai, slaugytojai, pareigūnai, privalo darbus atlikti darbo vietoje ir negali vaikų prižiūrėti namuose. Tačiau ukmergiškiai dar neskuba vesti savo vaikų į ugdymo įstaigas.

„Gimtosios žemės“ kalbintas rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas sakė, kad rajone sudarytos sąlygos priežiūros grupėse priimti medikų, slaugytojų, pareigūnų šeimų vaikus, kurie mokosi pradinėse klasėse. „Tačiau šeimos šia galimybe kol kas nesinaudoja, supranta, jog esant tokiai situacijai negalima skubėti į mokyklas “, – tėvelių sąmoningumu džiaugėsi V. Kalinas.

Neskuba ukmergiškiai savo vaikų leisti ir į lopšelius-darželius. Pasak vedėjo, ikimokyklines ir priešmokyklines grupes rajone lanko tik apie 20 proc. vaikų. Vienų tėvai dirba nuotoliniu būdu, kitų – ima nedarbingumo pažymėjimus atžalų priežiūrai.

„Švietimo įstaigų vadovų teiravausi, ar nebuvo besikreipiančių tėvų, kurie nėra pareigūnai, bet privalo dirbti kontaktiniu būdu ir neturi kur palikti savo vaikų, – kalbėjo pašnekovas. – Jei atsirastų toks poreikis, sudarytume galimybę juos priimti. Aišku, jei situacija gerėtų ir tai rekomenduotų rajono savivaldybės Operacijų valdymo centras.“

V. Kalinas pridūrė, jog šią savaitę į „Šilo“ progimnazijoje veikiančią priešmokyklinę grupę iš 40 vaikų atėjo tik keturi, o Užupio pagrindinė mokykla ketvirtadienį sulaukė 7 auklėtinių iš 40-ties. Švietimo ir sporto skyriaus vedėjo nuomone, dar būtina pasisaugoti ir esant galimybei geriau likti namuose.

Rajono ugdymo įstaigose, kaip sakė V. Kalinas, nėra daug sergančiųjų. Lietuvos švietimo sistema pagal sergamumą yra skirstoma į keturis lygius.

Į pirmąjį patenka tos savivaldybės, kuriose yra mažiausias sergamumas. Ukmergė priskirta antrajam. Anot vedėjo, tai, matyt, lėmė gana anksti rajone pradėtas taikyti infekcijų plitimą ribojantis režimas ir uždaryti lopšeliai-darželiai, mokyklos. Veikė tik vaikų priežiūros grupės.

Šiuo metu pavieniai darbuotojai serga „Buratino“, „Saulutės“ lopšeliuose-darželiuose, taip pat Veprių daugiafunkcio centro ikimokykliniame skyriuje, koronavirusas nustatytas ir keliems vaikams, tėvams.

Nuotoliniu būdu šią savaitę mokslus tęsia ne tik pradinukai, bet ir 5-12 klasių mokiniai. Švietimo ir sporto skyriaus vedėjo teigimu, dabar nėra įtampos, kokia buvo pavasarį: „Mokyklos akivaizdžiai geriau pasiruošusios tokiam darbui ir įrangos prasme, ir dėl mokytojų kompetencijos, nusiteikimo. Nuotolinis mokymas – kraštutinė priemonė, bet ji šiuo laikotarpiu neišvengiama. Kai tik galėsime, visi grįžime į klases.“

V. Kalinas domėjosi šeimomis, kurioms gali būti sudėtinga namuose organizuoti vaikų nuotolinį mokymąsi dėl įrangos trūkumo. Tačiau, kaip paaiškėjo, mokyklos šią problemą išsprendė. Kam reikėjo, išdalino planšetinius arba nešiojamuosius kompiuterius. Pakankamai gerai, anot vedėjo, aprūpintos priemonėmis ir mokyklos. Kompiuterinės įrangos buvo gauta iš Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, daug padėjo ir savivaldybė. Rajono biudžeto lėšomis finansuotas virtualių aplinkų licencijų įsigijimas, nupirkti nešiojamieji kompiuteriai mokytojams, apmokėtos konsultavimo, pedagogų kvalifikacijos tobulinimo paslaugos. „Įgyvendinome daugybę priemonių, kad mokyklos labiau pasiruoštų nuotoliniam darbui“, – kalbėjo V. Kalinas.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas