Dainaviškiai džiaugiasi gražėjančia gyvenviete.

Aktualijos, Naujausi

Dainavos gyvenvietei – 55 metai

Šiais metais Dainavai sukako 55-eri. Gyvenvietės statyba vyko 1965–1969 metais. Tai – pirmoji Lietuvoje eksperimentinė miesto tipo gyvenvietė kaime, kuria didžiavosi sovietinių žemės ūkio reformų iniciatoriai, apie kurią daug buvo rašoma to laikotarpio knygose, respublikinėje spaudoje. Dainava buvo didelio Leonpolio paukštininkystės ūkio centras. Aštuntajame dešimtmetyje prie gyvenvietės prijungti Algirdų ir Dimšiškių kaimai.

Pasak Dainavos kaimo bendruomenės „Savi namai“ pirmininko Stasio Ašmonto, oficialia gyvenvietės įkūrimo data laikoma 1965 m. rugsėjo 9 diena: „Dabar mes matome, kad svajonės ir liko svajonėmis. Dainava tapo nevykusio socialistinio žemės ūkio pertvarkymo pavyzdžiu ir liko valdžios pamiršta… Bet mes – dainaviškiai, esame tikri savo krašto patriotai ir nepasiduosime: gražinsime, prižiūrėsime ir garsinsime savo gyvenvietę. To tikimės ir iš jaunosios kartos.“

Apgailestaudamas, kad dėl koronaviruso pandemijos nepavyko suorganizuoti gyvenvietės sukakties paminėjimo, S. Ašmontas sakė, jog su pagarba dainaviškiai prisimena puikius šio krašto žmones, iškeliavusius į amžiną atilsį, kurių gražūs darbai liko atmintyje, nuotraukose, videoįrašuose.

Pasak bendruomenės „Savi namai“ pirmininko, malonu pabendrauti su tais, kurie statė Dainavą ir čia gyvena nuo įsikūrimo pradžios. Padėkos verta bibliotekos vadovė Lolita Gričinienė, kuri kalbino dainaviškius, užrašinėjo jų istorijas ir visa tai sudėjo į filmą.

„Visų atmintyje išlikę malonių prisiminimų apie mūsų kaimo kultūrinį gyvenimą – ir tuomet, kai kultūros namams vadovavo Vlada Budinavičienė, ir dabar, kai čia dirba Drąsutė Kaselienė. Visi drauge – dideli ir maži – šventėme Kalėdas, Naujuosius metus, Jonines, rinkomės į koncertus, kino filmus, teatrų spektaklius, čia vyko jaunimo šokiai, edukacinės programos…“ – kalbėjo S. Ašmontas.

Dainaviškiai džiaugiasi, kad turi mokyklą, medicinos punktą, biblioteką, kultūros skyrių, mobilųjį paštą, maldos kambarį, į gyvenvietę nutiestas geras kelias ir čia kursuoja maršrutiniai autobusai. Pagaliau – čia gyvena geri žmonės, jie augina gerus vaikus.

„Visus sveikinu su gyvenvietės 55-erių metų jubiliejumi, su artėjančiomis šventomis Kalėdomis ir Naujaisiais metais. Dainaviškiams linkiu būti savimi, gerbti vienas kitą, didžiuotis, kad gyvenate Dainavoje, dar daugiau prisidėti prie gyvenvietės kultūrinio gyvenimo, parodyti savo gabumus ir užslėptą talentą“, – mintimis dalijosi S. Ašmontas.

„G. ž.“ inform.

 

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Virgis :
    Buvo laikai, kai statė, kūrė, atėjo laikas, kai namai apleidžiami, kaimai, gyvenvietės nyksta.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas