Aktualijos, Naujausi

Pasikeitus įstatymui, siūloma keisti seniūnaičių rinkimų tvarką

Genovaitė KAZIELIENĖ

Gruodžio 21 dieną vyksiančiam Savivaldybės tarybos posėdžiui bus teikiamas sprendimo projektas „Dėl Ukmergės rajono savivaldybės seniūnaičių rinkimų organizavimo tvarkos aprašo naujos redakcijos patvirtinimo“.

 

Atstovauja seniūnaitijos gyventojų interesams

Keisti seniūnaičių rinkimo tvarką, nustatytą 2017 m. kovo mėnesio sprendimu, prireikė pasikeitus Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo kai kurioms nuostatoms.

Ukmergės miesto seniūnijoje yra 13 seniūnaitijų. Seniūnaičiai išrinkti ir visose kaimo seniūnijose. Daugiausia seniūnaitijų – net aštuonios, yra Deltuvos seniūnijoje, po šešias – Želvos, Siesikų, kitose – po tris–penkias. Seniūnaičiai dirba visuomeniniais pagrindais.

Savivaldybės administracijos Personalo ir dokumentų valdymo skyriaus vedėja Zina Kurmelienė „Gimtajai žemei“ sakė, kad sudarant seniūnaitijas, seniūnaitijos gyventojų, susietų kaimynystės ryšiais ir poreikiais, skaičius paprastai turi būti ne didesnis kaip 500 gyventojų. Sudarant seniūnaitijas miestuose iš vienos ar kelių bendras ribas turinčių kompaktiškai užstatytų teritorijų, kuriose gyventojų tankis ne mažesnis kaip 100 gyventojų vienam hektarui, susietų kaimynystės ryšiais ir poreikiais, skaičius paprastai turi būti ne didesnis kaip 3 000 gyventojų. „Vadovaudamiesi tokia LR vietos savivaldos įstatymo nuostata seniūnai ir sudarė seniūnaitijas“, – paaiškino Z. Kurmelienė.

Seniūnaitis, atstovaudamas seniūnaitijos gyventojų interesams, seniūnijoje, savivaldybės institucijose ir savivaldybės teritorijoje veikiančiose valstybės įstaigose turi teisę tiesiogiai dalyvauti rengiant ir svarstant savivaldybės institucijų sprendimų projektus, kai sprendžiami klausimai yra susiję su jo atstovaujamos gyvenamosios vietovės bendruomenės viešaisiais reikalais, taip pat svarstant klausimus dėl piniginės socialinės paramos skyrimo savivaldybės tarybos nustatyta tvarka, dalyvauja pretendentų į seniūno pareigas konkurso komisijoje, organizuojant gyventojų apklausas ir gyventojų susitikimus su savivaldybės tarybos nariais, seniūnu, savivaldybės administracijos direktoriumi arba šio įgaliotu atstovu, kitais savivaldybės ir valstybės institucijų ir įstaigų atstovais. Seniūnaitis skatina gyventojus prižiūrėti gyvenamosios vietovės teritoriją, rūpintis aplinkos apsauga, labiausiai pažeidžiamais bendruomenės nariais, atlieka kitas funkcijas.

Anot Personalo ir dokumentų valdymo skyriaus vedėjos Z. Kurmelienės, daugumoje seniūnijų seniūnaičiai yra geri seniūnų pagalbininkai, jiems bendradarbiaujant lengviau išsprendžiamos kylančios problemos.

Pratęsta kadencija

Naujame tvarkos apraše nurodoma, kad seniūnaitis renkamas ne trejiems, kaip buvo anksčiau, o ketveriems metams.

Kandidatu į seniūnaičius gali būti siūlomas pilnametis seniūnaitijos gyventojas, deklaravęs gyvenamąją vietą toje seniūnaitijoje, kurioje jo kandidatūra keliama. Kandidatus į seniūnaičius gali siūlyti ir juos rinkti pilnamečiai gyventojai, deklaravę gyvenamąją vietą seniūnaitijos teritorijoje, ir seniūnaitijoje veiklą vykdančios bendruomeninės organizacijos.

Seniūnaičiu negali būti renkamas asmuo, kuris įstatymų nustatyta tvarka pripažintas kaltu dėl sunkaus ar labai sunkaus nusikaltimo padarymo ir turi neišnykusį ar nepanaikintą teistumą, yra įstatymų nustatyta tvarka uždraustos organizacijos narys, Savivaldybės tarybos narys, administracijos direktorius, direktoriaus pavaduotojas, kontrolės ir audito tarnybos valstybės tarnautojas ar darbuotojas, dirbantis pagal darbo sutartį.

Suvienodino sąlygas

Iki šiolei seniūnijose, kuriose gyvena ne daugiau kaip 500 gyventojų, seniūnaičiai buvo renkami gyventojų susirinkime, ten, kur gyvena daugiau kaip 500 gyventojų, – organizuojant gyventojų susirinkimą arba gyventojams balsuojant raštu ar elektroninių ryšių priemonėmis.

Siūlomame tvirtinti dokumente neliko žmonių skaičiaus – seniūnaičiai būtų renkami gyventojų susirinkime, kurį organizuoja seniūnas, gyventojams balsuojant atviru balsavimu arba raštu ar elektroninių ryšių priemonėmis savivaldybės interneto svetainėje.

Naujame apraše nurodoma: „Apie seniūnaičių rinkimo būdą seniūnas informuoja seniūnaitijos gyventojus savivaldybės interneto svetainėje, viešai savivaldybės ir seniūnijos patalpose, skelbimų lentose ir visuomenės informavimo priemonėse ne vėliau kaip prieš 15 kalendorinių dienų iki rinkimų.

Skelbime apie seniūnaičio rinkimus turi būti nurodyta seniūnaitijos, kurioje renkamas seniūnaitis, pavadinimas, gyventojų susirinkimo vieta, laikas, susirinkimo organizatorius bei išvardijamos seniūnaitijai priklausančios teritorijos. Kandidatų į seniūnaičių sąrašas skelbiamas pasibaigus kandidatų registracijai, likus 5 kalendorinėms dienoms iki rinkimų.

Gyventojų susirinkimui pirmininkauja seniūnas, o susirinkimo sekretoriaus funkcijas atlieka seniūnijos darbuotojas. Balsų skaičiavimui išrenkama balsų skaičiavimo komisija.

Seniūnaitis gyventojų susirinkime renkamas atviru balsavimu arba raštu.

Susirinkimo pirmininkas paskelbia kandidatų į seniūnaičius sąrašą. Kandidatai surašomi abėcėlės tvarka pagal pavardes. Balsuojama atviru balsavimu už kiekvieną kandidatą. Kiekvienam suteikiama teisė prisistatyti. Prisistatymui skiriama iki 10 minučių. Po prisistatymo pretendentui gali būti užduodami klausimai. Klausimų ir atsakymų trukmė – iki 30 minučių.

Išrinktas seniūnaičiu laikomas tas kandidatas, kuris surinko daugiausia susirinkime dalyvavusių gyventojų balsų. Balsams tarp kandidatų pasiskirsčius po lygiai, skelbiamas pakartotinis balsavimas, balsuojant už tiek pat balsų surinkusius kandidatus.

Susirinkimo rezultatai įforminami protokolu, kuris saugomas seniūnijoje.“

Dar viena nauja nuostata – balsuojant raštu pildomas balsavimo biuletenis. Juos, antspauduotus seniūnijos antspaudu, susirinkime išrinktai balsų skaičiavimo komisijai perduoda seniūnas. Užpildytas balsavimo raštu biuletenis turi būti pasirašytas ir pateiktas komisijai susirinkimo metu per balsavimui paskelbtą laiką. Išrinktas seniūnaičiu laikomas tas kandidatas, kuris gavo daugiausia balsų balsuojant raštu.

Balsuojant elektroninių ryšių priemonėmis balsus skaičiuoja seniūno įsakymu sudaryta komisija. Taip pat suskaičiuoja balsavimo rezultatus, surašo protokolą, kurį pasirašo visi komisijos nariai. Protokolas saugomas seniūnijoje, o protokolo kopija pateikiama savivaldybės administracijos direktoriui.

Rinkimai laikomi įvykusiais, jeigu juose dalyvauja ne mažiau kaip 5 procentai seniūnaitijos gyventojų, turinčių teisę rinkti seniūnaitį. Neįvykus rinkimams, pakartotiniai organizuojami ne vėliau kaip po 2 mėnesių.

Pakartotiniuose rinkimuose netaikomas nustatytas reikalavimas dėl rinkimuose dalyvaujančių gyventojų skaičiaus.

Panaikinta nuostata dėl seniūnaičio atšaukimo

Seniūnaitis gali atsisakyti savo pareigų pateikęs seniūnui prašymą.

Jeigu seniūnaitis atsisako savo įgaliojimų, negali atlikti pareigų dėl neįgalumo ar netekto darbingumo arba miršta, organizuojami nauji seniūnaičio rinkimai.

Naujajame Ukmergės rajono savivaldybės seniūnaičių rinkimų organizavimo tvarkos apraše neliko buvusios nuostatos apie seniūnaičio atšaukimą. Atšaukti iš pareigų buvo galima savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu, jeigu nepasitikėjimą juo pareikšdavo ne mažiau kaip 5 proc. seniūnaitijos gyventojų, turinčių teisę rinkti seniūnaitį.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas