Fotografijų kolekciją sudaro įvairios tematikos kūriniai.

„Etninė kultūra - mūsų gyvenimo vertybės“, Kultūra

Muziejus įsigijo fotomenininko Arūno Kulikausko kūrinių kolekciją

Šiaulių „Aušros“ muziejaus padalinys – Fotografijos muziejus – šiuolaikinės fotografijos fondus 2020 m. papildė fotomenininko Arūno Kulikausko 175 fotografijų kolekcija. Įsigyti darbai apima reikšmingą menininko kūrybinį etapą – paskutiniuosius fotografo gyvenimo Jungtinėse Amerikos Valstijose metus (2007–2012 m.).

Kolekcijai atrinktos 33 fotografijos iš serijų „Dviračiai“, „Times Square“ ir įvairios tematikos kūriniai, kuriuose Niujorko vaizdai, užfiksuoti kasdienybės objektai iš galinio kiemo („Backyard“), atostogų metu įamžinti peizažai Meksikoje, Playa La Mina paplūdimyje ir kt. Rinkinyje savo gausa išsiskiria autoportretų serija „Pats/Self“ – tai 142 fotografijos, atliktos pinhole polaroid technika su autentiškomis paties fotografo sukonstruotomis pinhole kameromis, iš kurių dvi muziejus įsigijo kartu su fotografijomis (iš viso įsigytos trys autoriaus gamintos pinhole kameros).

A. Kulikauskas – universalus menininkas, sujungęs Lietuvą ir išeiviją. Daugiau nei du dešimt-mečius jis gyveno Niujorke, o 2012 m. vėl įsikūrė Lietuvoje, apsigyveno Ukmergės rajone. Prieš išvykdamas į JAV, A. Kulikauskas buvo neformalios fotografų grupės, vadintos „plėšriųjų sekcija“, lyderis. Jis su bendraminčiais įamžindavo realybę tokią, kokią ją išgyveno ir kokia ji buvo – nuobodi, monotoniška, slegianti ir be pagražinimų. Išvykęs už Atlanto, A. Kulikauskas pildė fotografo dienoraštį ir kasdienybės atspindžius užrašinėjo vaizdais. Savo kūryboje jis fiksuoja tai, kuo gyvena, kas pakliūva į jo akiratį, ne veltui kūrėjo darbai alsuoja natūralumu, buitiškumu. Menininkas suteikia naujas vertes kasdienybės objektams – juos nušviesdamas per mažą pinhole skylutę, įkomponuodamas ir užrašydamas fotografinio kadro rėmuose ir pateikdamas žiūrovui.

Kūrėjas savo darbuose sujungė dvi technikas – primityvųjį pinhole principą ir novatorišką momentinės fotografijos polaroid technologiją, kai fotografuojamam vaizdui išsaugoti naudojamos momentinės polaroidinės fotografijos medžiagos. Tokia dviejų technikų simbiozė jau yra tapusi A. Kulikausko kūrybos skiriamuoju bruožu. Fotografas, drąsiai jungdamas seną ir naują, kuria eksperimentinę fotografiją, kurioje fiksuojami urbanistiniai ir gamtos peizažai, jų fragmentai, miesto, gamtos ir namų aplinkos objektai. Pinhole principo dėka laikas A. Kulikausko fotografijose tampa pagrindiniu veikėju, įtraukiančiu ir kuriančiu vizualųjį meną iš šviesos ir judesio žaismo. Laiko tėkmės nuojautomis alsuoja daugelis autoriaus darbų, o ypatingai stipriai ši nuotaika jaučiama fotografijose iš „Times Square“ aikštės.

Gyvendamas Niujorke, menininkas dirbo studijoje visai šalia „Times Square“ aikštės. Per pietų pertraukas joje pastatęs pinhole kamerą, jis fiksuodavo laiką, slenkantį per vietą, kuri yra tapusi prag-matiško ir materialaus pasaulio, kupino nesustabdomo judėjimo, simboliu. Kol saulės šviesa užrašydavo vaizdą vienoje lėtoje A. Kulikausko pinhole fotografijoje, šimtai turistų tūkstančius kartų nuspausdavo mygtuką, sukurdami begales skaitmeninių vaizdų. Tokiu būdu tame viename autoriaus kūrinyje sutilpdavo šimtai kadrų, darytų žmonių, tuomet buvusių ir fotografavusių Niujorko arterija vadinamą „Times Square“ aikštę.

A. Kulikauskas – pastabus ir jautrus aplinkos stebėtojas, mus supančių detalių, būsenų perteikėjas, atvirai ir asmeniškai kuriantis fotografinius realybės vaizdus. Gyvenant Niujorke, A. Kulikausko žvilgsnį dėl savo formų ir detalių estetikos bei santykio su kitais miesto objektais patraukė dviračiai. Fotografas ėmėsi fiksuoti skirtingais kampais, įvairiose miesto erdvėse įsikomponavusius mažuosius miesto akcentus. Jo fotografijose kai kada dviratis tampa ne tik objektu, bet ir tašku, iš kurio perspektyvos žvelgiame į metropolį.

Unikali ir išskirtinė yra A. Kulikausko autoportretų serija „Pats/Self“. Gyvendamas Niujorke A. Kulikauskas pradėjo konstruoti pinhole fotoaparatus sau ir draugams. Jo savadarbes pinhole kameras pastebėjo momentinius fotoaparatus gaminančios „Impossible“ įmonės parduotuvės Niujorke vadovas ir užsakė 100 vienetų tokių kamerų. Kiekvienas pagamintas fotoaparatas buvo testuojamas – autorius pats pozuodavo.

Muziejaus įsigytos A. Kulikausko fotografijos įvairiapusiškai reprezentuoja fotografo kūrybos kelią – kur kas ilgesnį, nei paskutinieji penkeri metai išeivijoje. Fotografijų rinkinį, kuriame sutelpa įvairių temų darbai – nuotraukos iš žymiausių ciklų, išskirtinis fotografijų serijos „Pats/Self“ projektas, savadarbės pinhole kameros – visa tai bus galima pamatyti muziejaus istorinėje ekspozicijoje, ateityje rengiamose parodose bei kituose muziejaus projektuose.

Įsigyta kolekcija prieinama internete el. adresu – https://i.fotomuziejus.lt/VULdi

Paruošta pagal „Aušros“ muziejaus informaciją

 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas