Nuo pirmadienio lopšelyje-darželyje „Saulutė“ atnaujintas ugdymo procesas.

Aktualijos, Naujausi

Epidemiologinė situacija vėl koreguoja švietimo įstaigų darbą

Nijolė STUNDŽIENĖ

Nuo lapkričio 16 dienos atsisakyta vos savaitę gyvavusio mišraus mokymosi būdo – 5–12 klasės grįžo prie nuotolinio darbo. Į mokyklas po atostogų kelioms dienoms buvo susirinkę tik dalis rajono moksleivių.

Tačiau yra ir gerų naujienų – po bemaž trijų savaičių pertraukos vėl duris atvėrė lopšelis-darželis „Saulutė“. Ši ikimokyklinio ugdymo įstaiga buvo tapusi koronaviruso infekcijos židiniu, su kuriuo sieta per 20 susirgimo atvejų.

 

Po savaitės sprendimą teko keisti

„Gimtosios žemės“ kalbintas rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas sakė, kad mišrus mokymosi būdas, kaitaliojant nuotolinį darbą su įprastu kasdieniu, buvo taikomas labai trumpą laiką.

„Po atostogų į mokyklas sugrįžo tik pradinukai ir specialiosios „Ryto“ mokyklos auklėtiniai, o bendrojo lavinimo 5–12 klasių mokiniai pirmąją savaitę mokėsi nuotoliniu būdu, – situaciją komentavo V. Kalinas. – Vėliau, šalyje paskelbus karantiną, nuspręsta ugdymo procesą organizuoti mišriu būdu. Mokiniai vieną savaitę turėjo mokytis mokykloje, kitą – namuose. Tačiau, kaip ir anksčiau buvau minėjęs, tai buvo laikinas sprendimas, kurio trukmė priklausė nuo epidemiologinės situacijos“.

Taigi, daliai moksleivių susirinkus į klases, rajone daugėjant sergančiųjų, savivaldybės administacijos direktorius bei Ekstremalių situacijų komisijos vadovas Dariaus Varnas pakeitė įsakymą ,,Dėl ugdymo proceso organizavimo karantino metu“. Švietimo įstaigų vadovai įparegoti užtikrinti, kad ugdymas mokyklose pagal pagrindinio bei vidurinio ugdymo programas būtų vykdomas nuotoliniu būdu, išskyrus ,,Ryto“ specialiąją mokyklą.

Pasak Švietimo ir sporto skyriaus vedėjo, dauguma miesto mokyklų mokytojų pasisakė už nuotolinį darbą, o kaimo mokyklų pedagogai labiau pageidavo mišraus mokymosi būdo. Tačiau, vertinat tai, jog kai kurie mokytojai dirba keliose ugdymo įstaigose, atsižvelgiant į saugumą, nuspręsta iki karantino pabaigos rinkis nuotolinį mokymąsi.

Pedagogams leista pasirinkti darbo vietą – pamokas vesti iš namų arba iš mokyklos.

V. Kalinas pridūrė, jog 12-tų klasių mokiniams, besirengiantiems brandos egzaminams, ugdymo įstaigos nustatyta tvarka bus organizuojamos ir kontaktinės konsultacijos.

„Gyvas bendravimas yra labai svarbus, tačiau jau visi įpratome ir prie nuotolinio darbo. Žavi mokytojai, kurie po atostogų dirba per atstumą ir nesiskundžia. Taip pat mokytojams labai praverčia su savivaldybės pagalba įsigyta bei didesnėse mokyklose sumontuota vaizdo konferencijų įranga“, – kalbėjo vedėjas, pasidžiagęs ir pedagogų pastangomis, ir priemonėmis, kurios padeda kokybiškiau vesti pamokas.

Nors sergančiųjų koronaviruso infekcija rajono švietimo įstaigose nėra daug, V. Kalinas informavo, jog nuo pirmadienio saviizoliazijoje yra viena „Šilo“ progimnazijos pirmokų klasė, nes susirgo mokinys. Izoliuotis teko ir trims lopšelio-darželio „Buratinas“ grupėms, nes užsikrėtė du vaikai bei auklėtoja. Koronaviruso atvejis nustatytas ir Antano Smetonos gimnazijoje – susirgo vienas gimnazistas. Jis praeitą savaitę buvo grįžęs į klasę, tačiau artimo kontakto su mokytojais neturėjo.

Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas taip pat pasidžiaugė, kad nuo lapkričio 16 dienos vėl veikia lopšelis-darželis „Saulutė“.

Susirinko beveik pusė vaikų

Atnaujinus ugdymo procesą pirmą darbo dieną į į lopšelį-darželį „Saulutė“ susirinko beveik pusė auklėtinių. Iš šią ikimokyklinio ugdymo įstaigą lankančių 195 vaikų pirmadienį sulaukta 94.

Kaip „Gimtajai žemei“ pasakojo šios įstagos direktoriaus pavaduotoja Zita Padlipskienė, infekcija į lopšelį-darželį įsisuko susirgus vienai iš auklėtojų. Pasijutusiai blogai ir išsityrusiai darbuotojai buvo nustatytas koronavirusas. Manoma, jog ji užsikrėtė nuo savo auklėtinės.

Daugėjant susirgimo atvejų, įstaigai buvo nurodyta taikyti 14 dienų infekcijų plitimą ribojantį režimą – stabdyti ugdymo procesą. Vėliau šis apribojimas lopšelyje-darželyje „Saulutė“ pratęstas dar savaitei.

Pasak direktoriaus pavaduotojos, susirgo 13 darbuotojų, 3 vaikai ir keletas tėvų. Iš visos ikimokyklinės įstaigos administracijos tik viena Z. Padlipskienė liko sveika. Tuo metu, kai „pasisėjo“ šis virusas, anot pašnekovės, ji buvo saviizoliacijoje.

Pavaduotojos teigimu, lopšelyje-darželyje „Saulutė“ visada buvo laikomasi ypatingų saugumo reikalavimų, tačiau užsikrėtimo nepavyko išvengti.

„Mes ir anksčiau vaikų tėvų neįsileidome į vidų, mažuosius sutinkame prie durų, – pasakojo Z. Padlipskienė. – Visos dėvime kaukes, visur naudojame dezinfekantus, laikomės atstumų. O dabar net pačios viena kitos  vengiame. Nusprendėme, kad kiek-vieną dieną, 13 valandą, visų vienuolikos grupių auklėtojos prisijungs prie „Zoom“ pokalbių platformos ir reikalus aptarsime bendraudamos nuotoliniu būdu“.

Pašnekovė pridūrė, jog kol kas į darbą nėra sugrįžęs visas personalas, dar trūksta kelių auklėtojų, jų padėjėjų.

„Esame darbuotojams nurodę, jei pasijaučia blogai ar suserga jų šeimų nariai, likti namuose, į darbą neiti, – apie saugojimosi priemones kalbėjo pavaduotoja. – Norėtume, kad ir tėveliai nevestų negaluojančių vaikų į ugdymo įstaigą“.

Genovaitės KAZIELIENĖS nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Juzefa :
    Oi tragedija darželis nedirba spreskit rimtas problemas

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas