Brakonierių žeberklais Siesarties upėje nudurtas šlakio patinas.

Kriminalai, Naujausi

Prie nerštaviečių – su žeberklais

Loreta EŽERSKYTĖ

Lapkričio 2-osios naktį neetatiniai aplinkos apsaugos inspektoriai sulaikė asmenį su duriamuoju būdu Siesartyje sugauta žuvimi. Dar keli kartu buvę vyrai pasišalino. Neteisėtoje žvejyboje dalyvavusiems brakonieriams gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų su pažeidimo padarymo įrankių konfiskavimu ir žalos žuvų ištekliams 970 Eur atlyginimu. Dėl šio įvykio vyksta tyrimas.

Brakonierius susekusi visuomeninės gamtos apsaugos asociacijos „Lašišos dienoraštis” komanda teigia, jog šiuos pažeidėjus galima vadinti gerai organizuota grupuote, kuri jau nemažai metų neleistinu būdu ir draudžiamu žvejoti laiku Žemaitkiemio ir Želvos apylinkėse gaudo Siesarties upėje lašišas ir šlakius. Pasak neetatinių aplinkos apsaugos inspektorių, šie brakonieriai ypač atsargūs ir sunkiai pagaunami. Kol vieni braido prie nerštaviečių su žeberklais, kiti stebi aplinką ir esant bent menkiausiam įtarimui pasišalina.

Kaip „Gimtąją žemę“ informavo neetatiniai aplinkos apsaugos inspektoriai, pagrindiniai brakonieriai yra du broliai. Taip pat žinomi kiti du asmenys. Jie visi yra Ukmergės rajono gyventojai. Lapkričio 2-osios naktį brakonieriavo dar du vyrai, jų tapatybė kol kas nenustatyta.

„Lapkričio 2-ąją „Lašišos dienoraščio“ komandai pavyko sučiupti vieną brakonierių su nudurtu šlakio patinu, kiti brakonieriavę asmenys paspruko. Visa turima informacija perduota aplinkosaugininkams. Tikimės, kad visi pažeidėjai bus nubausti“, – sakė neetatiniai aplinkos apsaugos inspektoriai.

Apie vieną iš tą naktį brakonieriavusių ukmergiškių „Gimtojoje žemėje“ rašėme 2016-ųjų rudenį: „Sostinės aplinkosaugininkai, turėdami išankstinės informacijos, kad Ukmergės rajone, Siesarties upėje, galimai brakonieriaujama, spalio 31-ąją surengė pasalą. Sutemus, apie 19 valandą, prie upės pasirodė brakonieriai. Kaip paaiškėjo vėliau, tai buvo Ukmergės gyventojai V. K. ir M. Z. Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento pranešime rašoma, kad atėję į vietą vyrai nieko nelaukę išsitraukė paslėptą žeberklą ir pasuko tiesiai prie upės. Pasišviesdamas vienas iš brakonierių vandenyje pirmu taikymu žeberklu nudūrė lašišą. Brakonieriai nedelsiant buvo sulaikyti ir jiems buvo surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai pagal LT ATPK 87 str. 3 d. Jiems gresia baudos iki 289 eurų bei teks atlyginti gamtai padarytą žalą – 638 eurus.“

Nors broliai 2016 metais buvo bausti, panašu, jog iš to nepasimokė. Jie brakonieriauja ir toliau, į tai įtraukdami ir savo draugus.

Visuomeninė gamtos apsaugos asociacija „Lašišos dienoraštis” kviečia visus gamtą mylinčius ukmergiškius vykti prie upių pasigrožėti neršiančiomis lašišomis ir taip pasunkinti brakonieriams „darbą“.

„Kuo daugiau žmonių prie upių, tuo sunkiau jiems. O kas nori prisidėti tiesiogiai prie mūsų veiklos, gali su mumis susisiekti elektroniniu paštu arba Facebook paskyroje“, – kvietė visuomenininkai. Taip pat jie dėkingi pilietiškiems vietos gyventojams, kurie visuomet padeda suteikdami informacijos, kokie asmenys ir kada pasirodo prie upių bei brakonieriauja.

Dar vienas pažeidėjas lapkričio 2-ąją įkliuvo Aplinkos apsaugos departamento (AAD) Vilniaus gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnams. Vakare Siesarties upėje sulaikytas asmuo, žvejojantis draudžiamoje vietoje. Šis pažeidėjas žuvų nebuvo spėjęs pagauti, todėl jam teks sumokėti baudą nuo 120 iki 300 eurų ir bus paimti pažeidimo padarymo įrankiai.

Šių metų rugsėjį Aplinkos ministerijai pakeitus Vidaus vandenyse padarytos žalos žuvų ištekliams apskaičiavimo tvarkos aprašą, sugriežtinta atsakomybė už neteisėtą žvejybą, visi baziniai įkainiai, kurie nebuvo keisti nuo 2013-ųjų, proporcingai padidinti. Pavyzdžiui, už neteisėtai sugautą lašišą ar šlakį pažeidėjas dabar turi sumokėti ne 580 eurų, bet 970 Eur. Sterlei ir vaivorykštiniam upėtakiui nustatyti tokie pat žalos atlyginimo įkainiai, kaip ir kitoms nevietinėms rūšims: baltajam amūrui, karpiui, plačiakakčiui – 100 eurų.

Pakeista ir ligšiolinė nuostata neskaičiuoti žalos už neteisėtai sugautas, bet paleistas žuvis. Dabar teks atlyginti žalą už visas neteisėtai sužvejotas ir laikomas apribojant jų laisvą plaukiojimą žuvis ir vėžius nepriklausomai nuo jų gyvybingumo.

Aplinkosaugininkai primena, kad nuo spalio 15-osios, paskutinės lašišų ir šlakių žvejybos rudens sezono dienos, limituota lašišų ir šlakių žvejyba draudžiama ir žvejo mėgėjo kortelės nebeišduodamos, o daugelyje lašišų ir šlakių migracijai ir nerštui svarbių upių ruožų, nurodytų Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių 4 priede, įsigalioja draudimas iki gruodžio 31 d. žvejoti bet kokias žuvis.

Nuo rugsėjo 1 iki lapkričio 15 dienos vyksta kasmetė akcija „Lašiša“. Šia priemone siekiama užtikrinti lašišų ir šlakių apsaugą jų migracijos ir neršto vietose. Akcija vyksta visoje Lietuvoje, bet ypatingas dėmesys skiriamas Baltijos jūros priekrantei, Kuršių marioms, Nemuno deltos regio-nui, Šventosios (pajūrio), Nemuno, Minijos, Jūros, Dubysos, Neries, Šventosios, Žeimenos, Siesarties, Vilnelės upėms ir jų intakams. Taip pat tikrinami šalia šių vandens telkinių esantys privažiavimai ir keliai. Nurodytose vietose organizuojami reidai, vyksta reguliari verslinės, mėgėjų ir specialiosios žvejybos kontrolė. Pareigūnai stabdo ir tikrina, ypač tamsiu paros metu, asmenų, įtariamų žvejybą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimais, transporto priemones.

Suaugusios lašišinės žuvys – lašišos ir šlakiai – rudenį nerštui leidžiasi iš Baltijos jūros į Nemuno baseino šaltavandenes upes. Jos sutinkamos Neries, Žeimenos, Šventosios, kitose upėse, taip pat – ir Siesartyje. Išneršusios lašišos ir šlakiai grįžta į jūrą.

AAD Vilniaus gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai dėkoja už pagalbą neetatiniams aplinkos apsaugos inspektoriams ir visuomeninėms organizacijoms. Taip pat primena, jog apie aplinkos apsaugos pažeidimus galima pranešti telefonu 112 arba AAD Pranešimų priėmimo tarnybos telefonu (8 5) 273 2995.

Visuomeninės gamtos apsaugos asociacijos „Lašišos dienoraštis” nuotrauka

Palikite komentarą apie straipsnį

  • teisybe :
    tokius aplikosaugininkus pacius reikia bausti ir sodinti! kodel,matydami kad bus daromas nusikaltimas,jo neuzkarde???? specialiai leido nudobti lasisa! jie bendrininkai! koka cia apsauga...ga ndonai eiliniai!

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas