Aktualijos, Jaunimas, Naujausi

Mokiniai vieną savaitę mokysis mokykloje, kitą – namuose

Nijolė STUNDŽIENĖ

Vyriausybei vėl paskelbus karantiną, ribojimai neaplenkė ir švietimo įstaigų. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija paskelbė, jog vaikai, kurie ugdomi pagal ikimokyklinio, priešmokyklinio ir pradinio ugdymo programas, galės darželius ir mokyklas lankyti įprasta tvarka, o 5–12 klasių mokiniai, taip pat moksleiviai profesinio mokymo įstaigose, studentai aukštosiose mokyk-lose ateinančias tris savaites nuo šio pirmadienio mokysis nuotoliniu arba mišriu būdu. Kokį būdą rinktis, turėjo nuspręsti pačios savivaldybės. Ukmergės rajonas kol kas pasirinko mišrų mokymąsi.

 

Pasirinko mišrų ugdymo organizavimą

Pasibaigus moksleivių atostogoms, nuo lapkričio 3-osios, vadinamuoju kasdieniu būdu Ukmergėje dirbo tik lopšeliai-darželiai, taip pat į mokyklas sugrįžo pradinukai, o 5–12 klasių mokiniai mokėsi nuotoliniu būdu.

Nuo lapkričio 9-osios mūsų rajone į mokyklas taip pat sugrįžo ne visi. Kaip „Gimtajai žemei“ pasakojo rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas, kadangi griežtų reikalavimų stabdyti ugdymo procesą nėra, kiekviena mokykla galėjo spręsti, vertindama savo situaciją, mokytojų, mokinių poreikius. Atsižvelgus į mokyklų vadovų, rajono Ekstremalių situacijų komisijos nuomonę, Visuomenės sveikatos centro specialistų patarimus, prieš savaitę bendru sutarimu ir administracijos direktoriaus išleistu įsakymu rajone taikomas mišrus ugdymo organizavimo būdas, kaitaliojant nuotolinį mokymą su kasdieniu. Taigi, nuo pirmadienio dalis mokinių grįžo į mokyklas, o po savaitės, nuo lapkričio 16 dienos, keisis su kitais, kurie dabar mokosi nuotoliniu būdu.

Pasak V. Kalino, kai kurios mokyklos siūlė mokinių keitimąsi kas 8 mokslo dienas, bet dauguma norėjo, kad mokiniai mokyklas lankytų po savaitę.

„Kiek žinau, pavyzdžiui, Jono Basanavičiaus gimnazijoje 1–3 klasės dabar mokosi kasdieniu būdu, o 2–4 klasės – nuotoliniu“, – aiškino vedėjas.

Tokį mišrų mokymo būdą pasirinko nemažai šalies savivaldybių.

Tiesa, specialiųjų ugdymosi poreikių turintys vaikai specialiosiose mokyklose ir bendrojo ugdymo mokyklų specialiosiose klasėse ir toliau ugdomi įprastai, ne nuotoliniu būdu.

Vis tik V. Kalinas negalėjo prognozuoti, kiek toks ugdymas truks.

Infekcijų plitimą ribojantis režimas pratęstas

„Greičiausiai šis sprendimas bus persvarstytas dėl COVID-19 ligos atvejų daugėjimo. Bendra situacija rajone negerėja“, – apgailestavo skyriaus vedėjas. Ir patikslino, jog mokyklose naujų susirgimo atvejų nėra, tačiau atsiranda užsikrėtusių ar turinčių saviizoliuotis mokytojų.

Iki šiol neveikia tik lopšelis-darželis „Saulutė“. Švietimo ir sporto skyriaus vedėjo teigimu, dėl koronaviruso protrūkio įstaiga nuo spalio 28 dienos buvo uždaryta dviem savaitėms, iki lapkričio 10-osios. Nors infekcijos židinys šioje ikimokyklinėje įstaigoje nuslopęs, tačiau infekcijų plitimą ribojantį režimą nuspręsta pratęsti iki šio penktadienio, lapkričio 13 dienos.

Pristabdyta būrelių veikla

Per karantiną taip pat draudžiami įprastiniu būdu uždarose patalpose vykstantys būreliai, išskyrus organizuojamus lauke.

Kaip skelbiama Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos nurodymuose, neformalusis vaikų švietimas daugiausia turi būti vykdomas nuotoliniu būdu arba, jei tai neįmanoma, stabdomas. Būrelių užsiėmimai kasdieniu būdu galimi tose mokyklose, kuriose neformalusis švietimas yra arba tos mokyklos ugdymo plano, arba pailgintos dienos grupių, ar visos dienos mokyklos veiklos dalis.

Taip pat leidžiami ir individualūs mokymai, kai užsiėmimuose dalyvauja mokytojas ir vienas mokinys. Kontaktiniu būdu galės vykti tos neformaliojo vaikų švietimo programos, kurios vykdomos mokytojo, dirbančio tik su viena, ne didesne kaip 5 mokinių grupe, ir tik vienoje įstaigoje, patalpose užtikrinant 10 kvadratinių metrų plotą vienam besimokančiajam.

Nemokamas maitinimas nenutrūks

Nors dabar dalis mokinių mokosi nuotoliniu būdu, tačiau jeigu jie gauna nemokamą maitinimą, jis ir toliau turi būti tiekiamas.

Pasak V. Kalino, tie, kurie lanko mokyklą, tą savaitę maitinami įprastiniu būdu. Kitiems skiriami maisto daviniai. Paprastai tėvai patys ateina į mokyklą ir pasiima kelių dienų vaikų maitinimui skirtus produktus arba jie išvežiojami šeimoms į namus. Konkrečią tvarką pagal poreikius nustato ir sauso maisto davinių išdavimą, kol vyks nuotolinis mokymas, organizuoja pačios mokyklos.

Genovaitės KAZIELIENĖS nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • gediminas :
    Nesamone kokia.Reikia nuo rytojaus nutraukt mokymosi mokyklose,uzdaryt datzelius ir kuo skubiau.Ir tai atliekama turi but cia ir dabar.Kitaip bus gan labai daug bedos,kaip gi paskui bus tai labai sunku sutvarkyt.Tai turi but atliekama nedelsiant

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas