Aktualijos, Sveikata

Koronavirusu užsikrėtę pacientai vežami į Ukmergės ligoninę

Nijolė STUNDŽIENĖ

Nuo lapkričio 5-osios Ukmergės ligoninėje gydomi ir sergantieji koronavirusu. Vadinamasis covidinis skyrius su 28 lovomis įrengtas Vidaus ligų skyriuje. Jo pacientai bei kiti ligoniai, kuriems reikalingas stacionarinis vidaus ligų gydymas, nukreipiami į Širvintų ir Molėtų gydymo įstaigas.

 

Sulaukė pirmųjų ligonių

Kaip žinia, Ukmergės ligoninėje, kuriai vienai iš pirmųjų šalyje teko susidurti su koronaviruso pandemijos pasekmėmis, panašus skyrius veikė ir pavasarį karantino metu. Jame tuomet gulėjo 10–12 COVID-19 užsikrėtusių pacientų, kurių dauguma sirgo lengva forma ir jiems labiau reikėjo slaugos. Dabar, kaip „Gimtajai žemei“ sakė vyr. gydytojas Rimvydas Civilka, jau sulaukta ir sunkesnių ligonių. Jie į Ukmergę vežami iš Vilniaus.

Lapkričio 5 dieną į Ukmergę atgabenta pirmoji koronavirusu serganti pacientė, o naktį sulaukta dar trijų ligonių. Pasak gydymo įstaigos vadovo, šių pacientų būklė vidutinio sunkumo, jiems diagnozuotas plaučių uždegimas, reikalingos deguonies kaukės. Kol kas intensyvios pagalbos reanimacijos skyriuje jiems neprireikė. Pirmieji ligoniai į Ukmergę nukreipti iš Santaros klinikų Infekcinio skyriaus priimamojo, viena pacientė tolesniam gydymui atvežta iš Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės.

Į COVID-19 skyrių ligoniai patenka per atskirą įėjimą, kuris yra šalia dabar remontuojamo Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriaus. Stengiantis, kad būtų kuo mažiau kontaktų, liftu pacientai pakeliami į trečią aukštą.

„Dabartinis priimamasis yra nedidelis, nepritaikytas tokiems ligoniams“, – sakė R. Civilka.

Pagalbos kreipėsi Santaros klinikos

„Covidinis“ skyrius Ukmergės gydymo įstaigoje įkurtas gavus Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikos generalinio direktoriaus Felikso Jankevičiaus prašymą. Jame nurodoma, jog klinikose per parą hospitalizuojama daugiau nei 20 sunkios būklės pacientų, kuriems taikoma neinvazinė plaučių ventiliacija. Šiuo metu visos COVID-19 liga sergantiems sunkios ir kritiškai sunkios būklės pacientams skirtos lovos yra užimtos. Santaros klinikose be sergančiųjų koronaviruso infekcija taip pat yra ir kitų hospitalizuotų ligonių, kuriems būtina aukščiausio lygio neatidėliotina pagalba. Todėl ir buvo nuspręsta kreiptis į kitas gydymo įstaigas.

Vadovaujantis sveikatos apsaugos ministro kovo 4 dieną įsakymu patvirtintu Sveikatos priežiūros paslaugų dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) organizavimo tvarkos aprašu bei sveikatos apsaugos ministro-valstybės lygio ekstremalios situacijos valstybės operacijų vadovo spalio 28 dienos sprendimu „Dėl pavedimo asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimą organizuojančioms ir šias paslaugas teikiančioms asmens sveikatos priežiūros įstaigoms ir savivaldybių administracijoms vykdymo“, Santaros klinikos prašė nuo lapkričio 5 dienos užtikrinti 28 lovas COVID-19 liga sergantiems pacientams.

Atsisakyta Vidaus ligų skyriaus, perkelta reanimacija

Naująjį, koronavirusu sergantiems ligoniams skirtą padalinį, nutarta įkurti Vidaus ligų skyriaus patalpose. Pasak vyr. gydytojo R. Civilkos, šis skyrius yra tinkamiausias, nes neseniai renovuotas, patogus, palatos su atskirais tualetais, beveik visos lovos su deguonies aparatais. Kadangi progresuojanti infekcija sukelia plaučių patologiją, todėl reikalingiausi vidaus ligų gydytojai, kurie ir liko dirbti šiame skyriuje.

Dėl šių pasikeitimų Ukmergės ligoninė laikinai negalės hospitalizacijai priimti vidaus ligomis sergančių pacientų. Dėl jų gydymo sutarta su Molėtų ir Širvintų rajonų gydymo įstaigomis.

Pasak vyr. gydytojo, dabar lengva koronaviruso forma sergantys asmenys net neguldomi į ligoninę, todėl į Ukmergę vežami sunkios būklės ligoniai, kuriems prireiks ne tik deguonies kaukių, bet ir plaučių ventiliacijos, kuri teikiama iškėlus į reanimacijos skyrių. Dėl to buvo atlaisvintas Anesteziologijos-reanimacijos skyrius. Kitiems „švariems“ ligoniams reanimacijos paslaugos bus teikiamos naujosios operacinės bloke, kuris dar nebuvo pradėjęs veikti. Čia bus guldomi žmonės po skubių operacijų, traumų.

Infekuoti ligoniai nukreipiami į atskirą priėmimą.

Supranta, kad situacija – neeilinė

R. Civilka neneigė, jog ši situacija – ligoninei didelis iššūkis. Visų pirma, tai susiję su personalu, kurio gali stigti. Naujojo skyriaus pacientais rūpinsis tie patys ligoninės gydytojai, slaugytojai, bet jie jau negalės dirbti kituose skyriuose. Kadangi dabar dirbama komandomis, prireiks bent kelių daktarų, budinčių gydytojų.

„Medikai yra supratingi, suvokia, kad situacija – neeilinė“, – kolegų nuotaikomis džiaugėsi įstaigos vadovas. Jis taip pat pridūrė, jog jau dabar aišku, kad vien vidaus ligų specialistų nepakaks, todėl teks pasitelkti personalą iš kitų padalinių. Darbui naujajame skyriuje reikia 10 gydytojų, 14 slaugytojų ir 8 pagalbinių darbuotojų, pamainos keičiasi kas 6–8 valandos. Jei ligoniai bus sunkios būklės, greitai užsipildys ir reanimacijos skyrius.

Be to, kaip teigė vyr. gydytojas, kas nors iš darbuotojų gali užsikrėsti ir susirgti.

Nepaisant galimų sunkumų R. Civilką ramina tai, jog Ukmergės medikai jau turi patirties.

Stabdomos planinės operacijos

Jau dabar aišku, kad ligoninei trūks anesteziologų, todėl teks pristabdyti planines operacijas.

„Pagal poreikį, pirmiausia siekiant užtikrinti skubią pagalbą ir COVID-19 ligos diagnostiką, gydymą bei izoliaciją, Ukmergės ligoninėje bus proporcingai mažinamos planinės operacijos Chirurgijos ir Ortopedijos-traumatologijos skyriuose, dalinai paliekant dienos chirurgijos paslaugas ir kitas planines operacijas ar intervencijas tam tikromis dienomis. Jei reanimacijos skyrius nebus labai apkrautas, o anesteziologai laisvi, stengsimės vykdyti operacijas. Taip pat ligoninėje mažinamos Psichiatrijos dienos stacionaro paslaugos“, – situaciją komentavo R. Civilka.

Kalbėdamas apie pokyčius gydymo įstaigos vadovas sakė, kad į kitas patalpas dabar perkeltas ir Kardiologijos skyrius, kuris buvo šalia Vidaus ligų skyriaus. Taip pasielgta, kad nebūtų jokio kontakto su sergančiaisias koronavirusu.

Kardiologiniai ligoniai įkurdinti prie Neurologijos skyriaus atsilaisvinusio Psichiatrijos dienos stacionaro patalpose. Anot vyr. gydytojo, kardiologai ir neurologai galės gydyti ir kai kuriuos terapijos palatų ligonius.

R. Civilka patikino, jog įkūrus COVID-19 skyrių, kita ligoninės veikla – skubi pagalba, stacionarinis gydymas ir ambulatorinės konsultacijos – vykdoma įprasta tvarka, todėl pacientai dėl to nenukentės.

AUTORĖS nuotraukos

 

 

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Funtikas ir agurkaiprasideda :
    Prasideda. Pandemijavįsibėgėja. Atėjo laikas pirkt grabus

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas