Asociatyvi nuotrauka.

Aktualijos, Naujausi, Sveikata

Bus įvestas visuotinis karantinas

Vyriausybė trečiadienį priėmė sprendimą visoje šalies teritorijoje įvesti karantiną. Visuotinis karantinas įsigalios naktį iš penktadienio į šeštadienį ir tęsis iki lapkričio 29 dienos, 24:00 valandos.

Karantinui įsigaliojus, viešose vietose žmonės galės būti ne didesnėmis nei 5 asmenų grupėmis, išskyrus šeimos narius. Taip pat bus privalu laikytis ne mažesnio kaip 2 metrų atstumo tarp asmenų ar asmenų grupių, vengti tiesioginio fizinio kontakto, laikytis asmens higienos reikalavimų.

Vyresni nei šešerių metų asmenys visose viešose vietose privalės dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones – veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones – kurios priglunda prie veido ir pilnai dengia nosį ir burną.

Šis reikalavimas netaikomas atviroje erdvėje sportuojantiems asmenims, aukšto meistriškumo sporto varžybose dalyvaujantiems sportininkams, neįgalumą turintiems asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės kaukių dėvėti negali.

Taip pat kaukės neprivalomos tais atvejais, kai teikiama paslauga, kurios nebūtų įmanoma suteikti paslaugos gavėjui dėvint kaukę.

Kaukių dėvėti neprivalu ir už miestų, miestelių ar kitų gyvenamųjų vietų ribų, jeigu aplink 20 metrų atstumu nėra kitų žmonių, išskyrus šeimos narius.

Viešajame transporte – tiek miesto, tiek tarpmiestinio ar priemiestinio – leidžiama gabenti tik tiek keleivių, kiek jų gali užimti sėdimas vietas ne mažesniu kaip 1 metro atstumu.

Laidotuvėse galės dalyvauti ne daugiau nei 10 asmenų.

Karantinui įsigaliojus bus draudžiama kirsti sieną arba taikomi vykimo ribojimai per Lietuvos pasienio punktus.

Be to, į Lietuvą bus draudžiama atvykti užsieniečiams, išskyrus iš Europos ekonominės erdvės valstybių, Šveicarijos, Jungtinės Karalystės, Andoros, Monako, San Marino ir Vatikano piliečiams.

Taip pat išimtis bus taikoma tiems užsienio valstybių piliečiams, kurie ar jų šeimos nariai turi teisę gyventi Lietuvoje, kuriems išduota Lietuvos nacionalinė viza, kurie atvyksta studijų tikslais, kurie atvyksta į artimųjų laidotuves ir kai kuriems kitiems asmenims.

Užsieniečiams Lietuvos teritoriją bus leista kirsti tranzitu, jeigu jie grįžta į savo gyvenamąją valstybę ir esant kai kurioms kitoms aplinkybėms.

Rekomenduojama riboti judėjimą – namus rekomenduojama palikti tik vykstant į darbą, prekybos vietą, išvykstant dėl sveikatos ar kitų paslaugų.

Taip pat rekomenduojama nerengti švenčių privačiose erdvėse arba jas organizuoti dalyvaujant ne daugiau nei 10 asmenų ir dėvint kaukes.

Patariama riboti kontaktą su kitų šeimų ar vadinamųjų namų ūkių nariais, susitikti ne daugiau nei dviejų šeimų ar namų ūkių nariams dėvint kaukes.

Taip pat nurodoma, kad valstybės ir savivaldybių institucijose darbas organizuojamas ir klientai aptarnaujami nuotoliniu būdu. Tokia pačia tvarka rekomenduojama dirbti ir privačiam sektoriui.

Parduotuvės, prekybos centrai ir turgavietės veikti galės, tačiau privalės užtikrinti 10 kv. metrų plotą vienam klientui. Tokios pačios sąlygos galios ir paslaugų teikimo vietose, išskyrus tas, kurios teikia apgyvendinimo paslaugas. Visur būtina dėvėti apsaugines veido kaukes.

Apgyvendinimo paslaugas teikiančios vietos turės pasirūpinti, kad viename kambaryje nebūtų apgyvendinti daugiau nei 2 žmonės, išskyrus šeimos narius. Taip pat bus privaloma užtikrinti, kad bendrose patalpose visi asmenys dėvėtų veido kaukes ir laikytųsi 2 metrų atstumo.

Karantino metu bus draudžiama sveikatinimo paslaugų centrų, teikiančių poilsio paslaugas, veikla. Taip pat draudžiamas kultūros, laisvalaikio, pramogų, sporto įstaigų lankymas ir fizinis lankytojų aptarnavimas, išskyrus aukšto meistriškumo sporto pratybas, individualius fizinio aktyvumo užsiėmimus, teikiamus vieno instruktoriaus.

Draudžiama veikti viešojo maitinimo įstaigoms, restoranams ir kavinėms, išskyrus, kai maistas tiekiamas išsinešti. Taip pat draudžiama veikti barams, naktiniams klubams, lošimo namams ir lošimo salonams.

Karantino metu bus draudžiami visi tiek atvirose, tiek uždarose erdvėse organizuojami komerciniai ir nekomerciniai kultūros, pramogų, sporto renginiai, kiti susibūrimai. Šis draudimas nebus taikomas be žiūrovų vykstančioms aukšto meistriškumo varžyboms. Taip pat laidotuvėms, kai jose dalyvauja ne daugiau nei 10 asmenų.

Ikimokyklinis, priešmokyklinis ir pradinis ugdymas galės būti vykdomi įprastine tvarka, tačiau privaloma užtikrinti, kad būtų laikomasi srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi ir kitų būtų priemonių. Ar vesti darželinukus į darželius, turės spręsti tėvai.

Vyresnių mokinių ugdymas turės būti vykdomas arba nuotoliniu būdu, arba mišriu, kai dalis vaikų mokosi klasėje, o dalis namuose. Neformalus vaikų švietimas turės būti vykdomas nuotoliniu būdu arba stabdomas visiškai. Tokios pačios sąlygos taikomos ir neformaliam suaugusiųjų švietimui.

Nuotoliniu būdu mokslus tęs tiek aukštųjų mokyklų, tiek profesinių centrų studentai.

Karantino metu nebus galima lankyti gyvenančiųjų socialinių paslaugų įstaigose, šeimynose, grupinio ir bendruomeninio gyvenimo namuose, išskyrus terminalinės būklės gyventojus.

Gydymo įstaigose bus privaloma užtikrinti pacientų bei lankytojų srautų valdymą. Karantino metu draudžiamas asmens sveikatos priežiūros įstaigų pacientų lankymas, išskyrus įstaigos vadovo ar kito jo įgalioto asmens leidimu terminalinės būklės pacientų, pacientų iki 14 metų ir gimdyvių lankymą.

Sprendimą dėl paslaugų teikimo pacientui priims ambulatorines asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikiantis specialistas, įvertinęs paciento sveikatos būklę. Kontaktiniu būdu ir toliau bus teikiamos odontologijos bei nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių sveikatos priežiūros paslaugos.

Nenuotoliniu būdu toliau taip pat bus teikiamos vaikų ir suaugusiųjų skiepijimo, įsidarbinančių asmenų, siekiančių dirbti tokioje veiklos srityje, kurioje dirbant patiriamas atitinkamas kenksmingų rizikos veiksnių poveikis, profilaktinių sveikatos patikrinimų paslaugos.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • bus :
    vezti pradinukus ,mokykliniam autobusiuke, saugiame atstume, misija neimanoma.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas