Nacionalinė platforma Pagalbasau.lt ir mobilioji emocinės savipagalbos programėlė „Pagalba sau“ ne tik padeda stebėti savo būseną, bet ir suteikia informaciją, kur kreiptis ar nukreipti kitą, prireikus pagalbos.

Aktualijos, Naujausi, Sveikata

Kad ir kokia tamsi atrodytų naktis, – rytas visada ateina

Daugeliui iš mūsų šiuo metu sunkiau nei įprastai, todėl ypač svarbu žinoti, kokios emocinės ir psichologinės pagalbos galima gauti nemokamai visoje Lietuvoje.

Psichologė Sonata Mickuvienė pasakoja apie tai, ką šiuo metu išgyvena dauguma šalies piliečių, o Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Psichikos sveikatos skyriaus vedėjas Ignas Rubikas dalijasi atsinaujinusios nacionalinės platformos Pagalbasau.lt ir mobilios emocinės savipagalbos programėlės „Pagalba sau“ privalumais ir pabrėžia tai, kad svarbiausia nebijoti ieškoti ir kreiptis pagalbos.

 

Metas – sunkus visiems

Visuotinė pandemija ne tik mūsų šalyje, bet ir visame pasaulyje sukėlė neigiamų pasekmių žmonių emocinei ir psichologinei sveikatai. Kiekvienas susiduriame su neplanuotais iššūkiais, kovojame su problemomis ir nuolat galvojame apie tai, kas bus toliau.

„Žmogus nebegali nieko planuoti taip, kaip galėjo anksčiau, ir net neįsivaizduoja, kada galės, todėl ši nežinomybė kelia stresą ir nerimą. Dėl to nukenčia mūsų kasdienė emocinė būsena, krinta produktyvumas darbe, kamuoja nuolatinis suirzimas“, – aiškina psichologė S. Mickuvienė, pridurdama: „Visiškai normalu, kad visuomenė yra pavargusi nuo negalėjimo planuoti savo laiko, atostogų ir kitų pramogų. Nors ir suprantama, kad visa tai yra apribota dėl visų mūsų gerovės, tačiau kai dažniau išeidavome į įvairius renginius ir įprastai pramogaudavome, – daugiau ir prasiblaškydavome, o tai labai stiprindavo mūsų emocinę sveikatą.“

Viskas, ko gali prireikti, – vienoje vietoje

Siekiant sumažinti koronaviruso (COVID-19) sukeltas neigiamas pasekmes šalies gyventojų emocinei sveikatai ir skatinti gyventojų informuotumą apie psichikos sveikatą, buvo atnaujinta nacionalinė platforma Pagalbasau.lt ir sukurta tokio paties pavadinimo mobilioji aplikacija, leidžianti šalies gyventojams daugiau sužinoti apie savo ir artimųjų psichikos sveikatą ir rasti reikiamą pagalbą vienoje vietoje.

„Jeigu žmogus ieško pagalbos, tai, vadinasi, jis nerimauja ir nori atrasti tam tikrus atsakymus į kylančius klausimus, o besiblaškant po įvairias interneto svetaines veikiausiai bus prisiskaitoma begalė skirtingų nuomonių, kas galimai tik padidins nerimą ir nežinomybės jausmą. Kadangi platforma „Pagalba sau“ teikia žmogui sukoncentruotą ir kompetentingų savo srities specialistų atrinktą informaciją vienoje vietoje, manau, tai ne tik taupo laiką, bet ir yra itin patogu žmogui“, – teigia psichologė.

„Pagalba sau“ – emocinės sveikatos link

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) ministro Aurelijaus Verygos, nepaisant to, kaip besistengtume susigyventi su naująja realybe, – pasirūpinti savo emocine sveikata reikia suskubti jau dabar.

Pagalbasau.lt svetainėje ir mobiliojoje programėlėje galima rasti visą aktualią informaciją apie emocinę sveikatą ir psichologinę pagalbą pandemijos metu ir ne tik: atlikus testą įsivertinti savo emocinę būseną, interaktyviame pagalbos žemėlapyje rasti išsamią informaciją apie Lietuvoje pagalbą teikiančių įstaigų adresus, kontaktinius duomenis ir teikiamas paslaugas, rasti būtiniausią informaciją apie dažniausiai pasitaikančius psichikos ir elgesio sutrikimus ir juos lydinčius simptomus, kaip atpažinti psichikos sutrikimų rizikos veiksnius ir kokiais būdais galima padėti sau ir artimajam, o prireikus – kaip gauti profesionalią specialistų pagalbą.

„Šioje platformoje visa informacija yra patikrinta ekspertų, pateikta glausta ir prieinama visuomenei – tiek gyventojams, tiek specialistams. Siekiama, kad žmogus susirastų pagalbą, nebijotų kreiptis, žinotų, kur ir kada kreiptis. Labai svarbu pažymėti, kad tai negali pakeisti specialisto pagalbos ir atliekamo diagnostinio įvertinimo. Platforma yra skirta suprasti ir įsivertinti savo ir aplinkinių asmenų psichikos sutrikimus, o jei įtariamas psichikos ar elgesio sutrikimas ir reikalinga pagalba, reikėtų kreiptis į psichikos sveikatos centro, prie kurio gyventojas yra prisiregistravęs, specialistus“, – atkreipia dėmesį Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Psichikos sveikatos skyriaus vedėjas I. Rubikas.

Kad ir kokia tamsi atrodytų naktis, kad ir koks apsiniaukęs dangus, – rytas visada ateina, saulė visada pasirodo. Svarbu nepamiršti – tu nesi vienas.

Linos JOKUBAUSKAITĖS nuotr.

Užs. Nr. 0018594

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas