Siekiama, kad kaimo vietovėse kurtųsi ir plėtotųsi mažosios įmonės, o jų vykdoma veikla neapsiribotų tik žemės ūkiu. Itin svarbi veiklos tikslinė sritis – naujų darbo vietų kūrimo lengvinimas.

Aktualijos, Naujausi

Pasinaudojo galimybe kurti naujas darbo vietas

Nuo šių metų liepos iki rugpjūčio pabaigos buvo teikiamos paraiškos pagal 2014–2020 metų programos (KPP) priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos srities „Parama investicijoms, skirtoms ne žemės ūkio veiklai kurti ir plėtoti“ veiklą „Parama investicijoms, skirtoms ekonominės veiklos kūrimui ir plėtrai“. Iš viso gauta 171 paraiška, daugiausia – dėl paramos statybvietei paruošti. Paramos dažniau prašyta ir kitoms veikloms – pramogoms ir poilsiui organizuoti, taip pat ji skirta restoranų ir pagaminto valgio teikimo veiklai.

 

Aktyviausi – Vilniaus apskrityje

Šiam paraiškų priėmimui skirta beveik 23,1 mln. Eur paramos lėšų, o bendra pareiškėjų prašoma paramos suma sudarė daugiau kaip 25 mln. Eur.

Paramos dydis skaičiuojamas atsižvelgiant į tinkamas finansuoti projekto išlaidas ir planuojamų sukurti naujų darbo vietų skaičių. Vienai darbo vietai (1 etatui) sukurti didžiausia paramos suma gali būti 50 000 Eur. Didžiausia paramos suma vienam projektui negali viršyti 200 000 Eur, jeigu projekte numatyta sukurti keturias ir daugiau naujų darbo vietų. Finansuojama iki 50 proc. visų tinkamų finansuoti išlaidų.

Priemonės veiklos srities veiklos prioritetas – skatinti socialinę įtrauktį, skurdo mažinimą ir ekonominę plėtrą kaimo vietovėse. Siekiama, kad šiose vietovėse kurtųsi ir plėtotųsi mažosios įmonės, o jų vykdoma veikla neapsiribotų tik žemės ūkiu. Itin svarbi veiklos tikslinė sritis – naujų darbo vietų kūrimo lengvinimas.

Paramos galėjo kreiptis privatūs juridiniai arba fiziniai (ne jaunesni kaip 18 metų amžiaus) asmenys, atitinkantys labai mažos arba mažos įmonės reikalavimus. Paramos paraišką pareiškėjas privalėjo teikti individualiai, t. y. be partnerių, viename projekte galėjo būti numatyta keletas remiamų ekonominės veiklos rūšių.

Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) duomenimis, daugiausia paraiškų buvo pateikta Vilniaus (37), Kauno (27) ir Panevėžio (26) apskrityse. Šiek tiek atsiliko Šiaulių (19), Alytaus (16), Klaipėdos (15), Marijampolės (12), Utenos (10), Telšių (8), Tauragės (4) apskrityse.

Klaidos kainuoja paramą

Beje, šįkart net 28 paraiškos nesurinko mažiausio 50 atrankos balų skaičiaus, reikalingo gauti paramą, ir toliau nebus vertinamos. NMA atstovų teigimu, taip nutiko dėl neteisingai prisiskiriamų balų.

Pavyzdžiui, pareiškėjai pasižymėjo balus už atitiktį atrankos kriterijui „Projektas įgyvendinamas savivaldybėje, kurioje nedarbo lygis aukštesnis nei vidutinis Lietuvos nedarbo lygis (jei projekte numatyta teikti tik mobiliąsias paslaugas, atrankos balai nesuteikiami)“, nors iš tiesų vykdoma mobili veikla. Arba pareiškėjai pasižymėjo balus už atitiktį kriterijui „Nekilnojamasis turtas, kuriame planuojama vykdyti projekte numatytą veiklą, pareiškėjui priklauso nuosavybės teise“, nors nekilnojamasis turtas nepriklausė pareiškėjui. Taip pat pareiškėjai pasižymėjo atrankos balus už papildomai sukurtas darbo vietas (-ą), tačiau, lyginant su paraiškos pateikimo metu turėtu darbuotojų skaičiumi bei su verslo plano IX lentelės darbo užmokesčio sąnaudomis, naujų darbo vietų sukuria mažiau, o papildomų nesukurta iš viso. Pareiškėjai pasižymėjo, kad asmuo yra akcininkas, tačiau akcininku jis buvo trumpiau nei 1 metus, arba akcininkė moteris, bet patikrinus buvo nustatyta, kad akcininke ji buvo su pertraukomis, arba buvo ir tokių atvejų, kad akcininkas neteisingai nurodė savo amžių – nurodė esantis jaunesnis nei 40 m., kai iš tiesų amžius siekė 41 metus.

Ir statybvietėms, ir pramogoms

Pagal priemonės veiklos srities veiklos įgyvendinimo taisykles parama skiriama ne žemės ūkio veiklos plėtrai. Įgyvendinimo taisyklėse patvirtintas sąrašas veiklų, kurioms parama neskiriama. Į šį sąrašą patenka alkoholinių gėrimų gamyba ir prekyba jais; tabako gaminių gamyba ir prekyba jais; ginklų ir šaudmenų gamyba ir prekyba jais; azartinių lošimų ir lažybų organizavimas; didmeninė ir mažmeninė prekyba, išskyrus mažmeninę prekybą savo pagaminta produkcija; finansinis tarpininkavimas, pagalbinė finansinio tarpininkavimo veikla (įskaitant virtualiųjų valiutų leidybą (gamybą) ir prekybą); draudimo ir pensijų lėšų kaupimo operacijos; nekilnojamojo turto operacijos; teisinės ir konsultavimo veiklos organizavimas; medžioklė, gaudymas spąstais, medžioklės patirties sklaida ir su tuo susijusios paslaugos; elektros energijos gamyba, perdavimas ir paskirstymas; krovininio kelių transporto ir perkraustymo veikla; už paramos lėšas įgyto turto nuoma, išskyrus poilsio ir sporto reikmenų nuomą galutiniam vartotojui; žemės ūkis, miškininkystė ir žuvininkystė bei akvakultūra, išskyrus paslaugas žemės ūkiui; paslaugų žemės ūkiui teikimo veikla, kai paraišką teikia pareiškėjas, pats vykdantis žemės ūkio veiklą.

NMA duomenimis, daugiausia paraiškų pateikta dėl paramos statybvietei paruošti. Toliau rikiuojasi poilsiautojų ir kitų trumpalaikio apgyvendinimo veikla, konsultacinė ir kita valdymo veikla, variklinių transporto priemonių techninė priežiūra ir remontas, gyvenamųjų ir negyvenamųjų pastatų statyba. Taip pat dažniau paprašyta paramos kitai pramogų ir poilsio organizavimo veiklai, restoranų ir pagaminto valgio teikimo veiklai, žemės darbams statybos aikštelėse.

Brian Toward/Flickr.com nuotr.

Užs. Nr. 0018650

 

Palikite komentarą apie straipsnį

  • /// :
    Tai la tai pyvoras prisieme pinigu darbo vietoms kurti, kad turtas arestuotas... girdejoms! Bedarbyste Ukmerges sav.viena is maziausiu ...

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas