D. Jakaitė ir A. Pranckevičius.

Aktualijos

Seminare žiniasklaidai – aktualiausi šiandienos klausimai

Genovaitė KAZIELIENĖ

 

Vilniuje vyko seminaras regioninei žiniasklaidai, kurį organizavo Europos Parlamento (EP) biuras ir Europos Komisijos (EK) atstovybė Lietuvoje. Susitikime dalyvavo apie 60 žurnalistų iš įvairių šalies žiniasklaidos priemonių.

Tokie seminarai organizuojami kiekvienais metais, juose aptariamos svarbiausios Europos Sąjungos temos. Šįmet ypatingas dėmesys skirtas koronaviruso pandemijai, ekonomikos atsigavimui ir senojo žemyno žaliajam kursui.

Pranešimus skaitė Europos Parlamento biuro Lietuvoje vadovė Daiva Jakaitė, Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius, ekonomikos valdysenos pareigūnas Ričardas Gaurys, Vilniaus universiteto (VU) Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorė doc. dr. Margarita Šešelgytė, finansų viceministrė Miglė Tuskienė, energetikos ministro patarėja Gintarė Krušnienė, VU Hidrologijos ir klimatologijos katedros vedėjas Egidijus Rimkus, „Luminor“ banko vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas, kiti.

Pranešėjai kalbėjo apie tai, kaip krizės keičia Europą, ES veiksmus, siekiant atitaisyti pandemijos padarytą ekonominę ir socialinę žalą, paskatinti Europos ekonomikos atsigavimą. Žurnalistai supažindinti, kaip atrodys bendra ES finansinė jėga 2021–2027 m. laikotarpiu ir kokias galimybes ji atvers Lietuvai bei regionams.

ES finansinis biudžetas septynerių metų laikotarpiu turėtų būti patvirtintas 1,824 trilijono eurų.

Lietuvai 2021–2027 metais turėtų tekti iš Sanglaudos fondo 1,65 milijardo eurų, iš struktūrinių fondų – 4,1 milijardo Eur, kaimo plėtrai – 1,4 milijardo Eur, tiesioginėms išmokoms – 4 milijardai Eur.

Mūsų šalies atsigavimui po koronaviruso pandemijos 2021–2026 m. turėtų būti skirta apie 2,4 milijardo eurų subsidijomis, apie 3 milijardus eurų – paskolomis.

Kad pastarosios lėšos atkeliautų, būtina įgyvendinti Europos Komisijos ir ES Tarybos rekomendacijas, vykdyti aplinkosaugos reformas ir žaliąsias investicijas, vystyti skaitmenizaciją.

ES Tarybos rekomendacijos – tai gerinti mokesčių surinkimą; plėsti mokesčių bazę; gerinti mokesčių ir išmokų struktūrą; mažinti pajamų nelygybę, skurdą ir socialinę atskirtį; gerinti visų lygių švietimo sistemos kokybę ir veiksmingumą; sveikatos priežiūros sistemos kokybę, įperkamumą ir veiksmingumą ; viešųjų investicijų veiksmingumą; investuojant mažinti regioninius skirtumus; sukurti nuoseklią mokslo ir verslo bendradarbiavimo rėmimo sistemą bei konsoliduoti mokslinių tyrimų ir inovacijų įgyvendinimo agentūras.

Seminare buvo akcentuota, kad „į Lietuvą ateina dideli pinigai“, tad būtina juos panaudoti tikslingai ir efektyviai.

AUTORĖS nuotr.

 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas