Įvairūs, Naujausi

Į Šventąją vėl išleista aštriašnipių eršketų

Žuvininkystės tarnybos prie Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos specialistai šiomis dienomis į šalies upes, kurios įteka į Baltijos jūrą, išleido 45 tūkst. vnt. į Lietuvos raudonąją knygą įtrauktų žuvų. Aštriašnipiai eršketai paauginti Žuvininkystės tarnybos Vakarų regiono žuvivaisos skyriuje Rusnėje.

Kaip rašoma Žuvininkystės tarnybos pranešime, baigti šių metų spalio 8 d. pradėti aštriašnipių eršketų išleidimo į Lietuvos vandens telkinius darbai. Į Nerį Vilniaus, Trakų ir Elektrėnų rajonų savivaldybėse įžuvinta 25 tūkst. vnt. aštriašnipių eršketų šiųmetukų. Į Šventosios upę Ukmergės ir Jonavos rajonų savivaldybėse išleista 20 tūkst. vnt. aštriašnipių eršketų šiųmetukų. Vidutinis žuvų svoris – 20 g.

Aštriašnipiai eršketai, kaip ir kitos eršketinių žuvų rūšys, yra priskirti prie saugomų žuvų rūšių, todėl jų populiacijos Baltijos jūroje atkūrimui skiriamas didelis visų valstybių, kurios yra šalia Baltijos jūros, taip pat ir Lietuvos, dėmesys. Žuvininkystės tarnyba ne vienerius metus glaudžiai bendradarbiauja su Vokietijos, Lenkijos bei dar kelių valstybių specialistais aštriašnipių eršketų išteklių atkūrimo Baltijos jūroje ir į Baltijos jūrą įtekančiose upėse klausimais. Lietuva tapo antrąja šalimi, kurioje buvo patvirtinta nacionalinė aštriašnipio eršketo A. oxyrinchus išteklių atkūrimo programa.

Į laisvę paleidžiami eršketai sužymimi elektroniniais radijo sekimo žymekliais, suteikiančiais daug informacijos apie žuvų migracijos intensyvumą, greitį, trukmę, taip pat kitą šios rūšies žuvų populiacijos atkūrimui reikalingą informaciją. Nuo 2011 m. į Lietuvos upes išleista per 200 tūkstančių aštriašnipių eršketų. Sprendžiant iš gaunamų pranešimų, informacijos socialiniuose tinkluose, jų populiacija gausėja.

Žuvininkystės tarnyba pažymi, kad siekiant išsaugoti aštriašnipių eršketų išteklius, nepakanka vien nuolatinio vandens telkinių įžuvinimo, būtinas visuomenės ir žvejų suinteresuotumas atkurti šių žuvų išteklius. Sugavus aštriašnipį eršketą žvejai raginami apie tai pranešti Žuvininkystės tarnybos Žuvų išteklių atkūrimo skyriui šiais telefonų numeriais: +370 670 58 892, +370 700 14 961. Sugautą žuvį būtina paleisti atgal į vandens telkinį, neatsižvelgiant į jos dydį. Tik taip bus įmanoma atkurti šią žuvų rūšį.

Iki XIX a. pabaigos aštriašnipis eršketas sudarė svarbią žuvų bendrijos dalį visose Baltijos jūrą supančiose šalyse. Lietuvoje jis buvo sutinkamas Nemune ir jo didžiuosiuose intakuose: Neryje, Merkyje, Šventojoje, taip pat Baltijos jūros priekrantės vandenyse. Didėjantis užterštumas, upių tvenkimas ir melioravimas nuskurdino buveines, o drastiška žvejyba XX a. viduryje lėmė šios žuvų rūšies išnykimą. Paskutinis Atlantinis eršketas Baltijos jūroje pagautas 1996 m. prie Saremos salos, Lietuvos vandenyse – 1975 m. ties Palanga.

„G. ž.“ inform.

Žuvininkystės tarnybos nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas