Asociatyvi nuotrauka.

Įvairūs

Psichologinės knygos – „vaistas“ nuo nerimo, depresijos, žemos savivertės?

Ilgą laiką savipagalbos ir populiariosios psichologijos knygos buvo nustumiamos į savotišką užribį, tačiau statistika rodo kardinalius pokyčius šiandieninėje visuomenėje. 

Psichologinių knygų bumas: pardavimai kyla kasmet

Nuo 2013 metų JAV savipagalbos ir psichologinių knygų pardavimai išaugo kone dvigubai, o 2019-aisiais Jungtinėje Karalystėje užfiksuotas rekordinis šios tematikos knygų perkamumas.

Pandemijos kontekste psichologinės knygos (vaga.lt/populiarioji-psichologija) tapo vienos iš perkamiausių tarp negrožinės literatūros žanrų – knygų leidybos industrija kaip niekad anksčiau didina psichologinių knygų pardavimų apimtis.

Psichologijos mokslas vakarų pasauliui atskleidė jausmų, emocijų, elgsenos, gyvenimiškų patirčių svarbą ir įtaką žmogaus egzistencijai bei praplėtė suvokimą apie žmogaus galimybes. Tačiau jei iš pradžių psichologija buvo sritis, į kurią gilinosi tik saujelė visuomenės, dabar psichologijos žinios tapo aktualios didelei daliai žmonių.

Depresija ir nerimas paliečia iki 4 proc. populiacijos

XXI amžiuje žmonija susiduria su psichikos sveikatos krize – jau kuris laikas kalbama apie sparčiai plintančią nerimo sutrikimų(kurie išskiriami į generalizuotą, fobinį, panikos, obsesinį kompulsinį, potrauminio streso sutrikimus) ir depresijos epidemiją.

Amerikos nerimo ir depresijos asociacijos 2017 m. pateiktais duomenimis, JAV nerimo sutrikimai yra labiausiai paplitę psichikos sveikatos sutrikimai, paveikę daugiau kaip 40 milijonų žmonių arba 18,1 proc. šalies populiacijos, o 17,4 mln. JAV gyventojų(7,1 proc. visos populiacijos) bent kartą yra patyrę depresijos epizodą.

2017-aisiais Vašingtono universiteto Medicinos mokyklos Sveikatos metrikos ir įvertinimo instituto mokslininkai pristatė studiją, kurioje nurodoma, jog visame pasaulyje nerimo sutrikimai paliečia 284 mln. žmonių (apie 3,8 proc. visos populiacijos), o sergamumas depresija siekia 264 mln. visame pasaulyje (apie 3,4 proc.).

Aktualėja sąmoningumo tendencijos

Paradoksalu, bet su kapitalizmo banga prieinamu tapęskomfortiškasgyvenimas bei materialinė gerovė nepavertė mūsų laimingesniais. Atvirkščiai: greičiau supratome, jog visi šiuolaikinio gyvenimo patogumai neužpildo vidinės tuštumos.

Kita vertus, šiandien pradeda vyrauti sąmoningumą skatinančios tendencijos, atsispindinčios tiek kultūroje, tiek socialiniame gyvenime. Žmonės vis dažniau atsigręžia į save, į savo vidinį pasaulį – „naująja norma“ tampa siekis pažinti savo emocijas ir jausmus, suprasti elgsenos subtilybes, eiti dvasiniu (nebūtinai religijos) keliu, atrasti savo tikslus, pašaukimą ar misiją šiame gyvenime.

Psichologinės knygos tapo vienu iš prieinamiausių įrankių norintiems pažinti save. Dar daugiau – psichologinės knygos gali padėti žmonėms, susiduriantiems su psichologinėmis problemomis ar nerimo, depresijos sutrikimais.

Biblioterapija yra efektyvi nerimo ir depresijos atvejais

Vis labiau populiarėja kognityvinės biblioterapijos taikymas žmonėms, patiriantiems nerimo ar depresijos sutrikimų. Kognityvinė biblioterapija paremta psichologinių ar savipagalbos knygų, parinktų pagal konkrečią žmogaus problemą, skaitymu. Tai knygos, kuriose gausu praktinių patarimų ar pagalbos strategijų, kaip įveikti vieną ar kitą problemą, kaip jaustis geriau ar sau padėti.

2018 metais žurnale „Neuropsychiatric Disease and Treatmet“ publikuotoje mokslinėje metaanalizėje nurodoma, jog biblioterapija gali būti veiksminga mažinant depresijos ar nerimo simptomus. O 2016-ųjų žurnale „The British Journal of Psychiatry“ rašoma, kad biblioterapija itin efektyvi žmonėms, patiriantiems nerimo sutrikimų.

Ir nors kognityvinė biblioterapija yra laikoma terapiniu gydymo būdu, kurio taikymui reikalingas savo sritį išmanantis specialistas, padedantis žmogui atsirinkti tinkamas knygas ir stebintis jo skaitymo eigą, – patiriantiems nerimo ar depresijos epizodų populiarioji psichologija gali būti veiksminga ir skaitant savarankiškai.

Renkantis psichologines knygas nerimo sutrikimų ar depresijos atvejais, vertėtų ieškoti literatūros, kuri būtų orientuotabūtent į šiuos sutrikimus. Taip pat patartina rinktis knygas, kurios būtų paremtos kognityvine elgesio terapija. Ši terapija efektyvi tuo, jog koncentruojasi į žmogaus elgsenos keitimą, padeda išmokti dorotis su įtampa, nerimu ar stresinėmis situacijoms. Įrodyta, kad kognityvinė elgesio terapija efektyvi įvairių nerimo sutrikimų gydymui.

Gali padėti žmonėms, turintiems žemą savivertę

Tačiau ne tik depresija ar nerimo sutrikimais besiskundžiantys žmonės pagalbos gali ieškoti knygose. Psichologinės savipagalbos knygos gali būti naudingos ir pasižymintiems žema saviverte, kuriai iš esmės būdingas neigiamas savęs vertinimas. Neigiamas savęs vertinimas mažina žmogaus pasitikėjimą savimi, trukdo siekti svajonių, tikslų bei palaikyti sveikus santykius su aplinkiniais.

Knygos, orientuotos į savivertės temą, padeda žmonėms keisti požiūrį į save,mažinti negatyviųminčių srautą ir įveikti „vidinį kritiką“, priimti save su visais trūkumais ir privalumais. Tokios knygos taip siekia didinti žmogaus sąmoningumą, motyvuoja imtis veiksmų ir kasdien bent po žingsnelį priartėti prie tikslo.

Žmonėms, susiduriantiems su žema savivertė gali būti naudingos ir knygos, susietos su raidos psichologija. Raidos psichologija leidžia suvokti mąstymo „programas“, kurios formuojasi nuo pat vaikystės; suprastitėvų įtaką suaugusio žmogaus gyvenimui ir kitus svarbius raidos aspektus.

Specialistai rekomenduoja domėtis ir bendravimo psichologija. Knygos, kuriose mokoma bendravimo psichologijos įgūdžių, gali padėti jaustis saugiau santykiuose su kitais, atpažinti bendravimo klaidas.

Psichologinės knygos, kurias verta perskaityti žmonėms, patiriantiems savivertės problemų, gali būti naudingos ir tiems, kurie patiria įtampą ar vienišumą. Galiausiai, sunku nesutikti, kad tam tikro lygio neigiamas savęs vertinimas būdingas daugeliui žmonių, tad psichologinės knygos, analizuojančios savivertę, gali padėti jaustis geriau su savimi ir nepatiriant didelių sunkumų ar trauminių vidinių išgyvenimų.

Kaip išsirinktiir skaityti savipagalbos knygas?

Chapmanouniversiteto (JAV) profesoriausRichardoReddingoir jo kolegų 2008-aisias paskelbtametyrime teigiama, jog efektyviausios yra savipagalbos knygos, orientuotos į specifinių problemų sprendimą (pavyzdžiui, jeigu skundžiatės nerimu, knyga, kurioje nagrinėjami nerimo įveikimo būdai bus daug efektyvesnė, negu bendrinės tematikos knyga apie tai, kaip pakeisti gyvenimą). Šiuo klausimu gali būti naudinga pasiteirauti psichikos sveikatos specialistų apie tai, kokios geriausios psichologinės knygos rekomenduotinos atitinkamais atvejais.

Taip pat mokslininkai nurodė, jog efektyviausios yra psichologinės knygos, paremtos kognityvine elgesio terapija, arba tos savipagalbos knygos, kuriose savo patirtimi dalijasi realūs žmonės (dažnai – vieši asmenys). Be to, knygoje turėtų būti pateikiami specifiniai metodai, kurie leistųįsivertinti, ar knygoje pateikiami praktiniai patarimai išties veikia.

Koučeris ir asmeninio augimo ekspertas Matthew Jones išskyrė daugiau patarimų, kaip „išspausti“ kuo daugiau naudos iš psichologinių knygų.

Ji teigia, jog itin svarbu išsirašyti svarbias knygos įžvalgas arba pasibraukti jas knygoje; susikurti planą, kaip įtraukti knygoje pateikiamus praktinius patarimus į savo kasdienybę; išties imtis veiksmų pokyčiams; stebėti save, ar pavyksta laikytis plano; apdovanoti save kad ir už mažus pasiekimus; dalytis savo žiniomis su kitais – pokalbių metu lengviau atsiranda ir naujos idėjos, ir pajaučiama bendrystė su kitais.

Beje, savipagalbos knygos iki šiol sulaukia nemažai kritikos dėl savo neveiksmingumo. Tačiau verta atkreipti dėmesį, jog šios knygos neturi reikšmingo poveikio tuomet, kai yra tiesiog perskaitoma knygos teorija, bet įgytos žinios praktikoje – nepritaikomos. Tad prieš vertinant knygos efektyvumą, visų pirma reikėtų išbandyti joje pateikiamus patarimus savo kasdienybėje. Ir atminti, kad pokyčiai reikalauja įdirbio ir laiko.

Reklama

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas