Antradienio rytą prie savivaldybės lauko durų buvo nusidriekusi balsuoti atėjusių rinkėjų eilutė.

„Pilietiškumas - valstybės ir asmeninės gerovės garantas“, Aktualijos

Pirmą dieną Ukmergėje iš anksto balsavo 135 rinkėjai

Loreta EŽERSKYTĖ

Pirmadienį prasidėjo išankstinis balsavimas. Jis šiuose Seimo rinkimuose, skirtingai nei anksčiau vykusiuose, truks ne dvi, o keturias dienas, ir baigsis ketvirtadienį, 20 valandą. Kaip „Gimtajai žemei“ sakė Deltuvos pietinės rinkimų apygardos pirmininkė Diana Mackonienė, pirmąją dieną Ukmergės savivaldybėje išankstinis balsavimas vyko palyginti vangiai. Spalio 5-ąją savo nuomonę Seimo rinkimuose pareiškė 135 rinkėjai – 0,4 proc. apygardos sąrašuose esančių gyventojų. Prieš ketverius metus renkant Seimą pirmą išankstinio balsavimo dieną savo balsą Ukmergėje atidavė 356 asmenys (1,1 proc. apygardos rinkėjų).

Panašu, kad balsavimas išankstiniuose rinkimuose įsibėgės. Antradienį, 10.30 valandą, apsilankius savivaldybės administracijos patalpose (Kęstučio a. 3), kur galima balsuoti, prie lauko durų buvo nusidriekusi eilutė. Joje lūkuriavo aštuoni žmonės. Pakalbinta Ukmergės rajono Garbės pilietė Jūratė Martinkutė patikino, jog dalyvauja visuose rinkimuose: „Man tai – šventa pareiga. Dažniausiai balsuoti einu rinkimų sekmadienį. Šįkart tradiciją sulaužiau, nes spalio 11-ąją, jei bus puikus oras, galbūt išvyksiu. Esu apsisprendusi, už ką atiduosiu balsą, tad šią pareigą atliksiu iš anksto. Tuo labiau kad norintiems suteikta tokia galimybė…“

Eilėje balsuoti laukęs ukmergiškis Jonas Stakauskas taip pat teigė visada aktyviai dalyvaujantis visuose rinkimuose. Kadangi sekmadienį ketina išvykti, pasinaudojo galimybe balsuoti iš anksto. Paklaustas, ar sunku buvo pasirinkti, už ką atiduoti savo balsą, pašnekovas patikino, jog jam dvejonių nekilę.

Antradienio rytą į rajono savivaldybę balsuoti atskubėjo ir vilnietis Vytautas. Vyras sakė, kad Ukmergės rajone turi sodybą, čia praleido vasarą ir dabar, kol oras, puikus, nenori išvykti į sostinę.

„Rinkimuose dalyvauju visada, turiu mano pažiūroms artimą politinę jėgą, už jos kandidatus ir balsuoju. Šįkart, kad nereikėtų vykti į Vilnių, kur deklaruota mano gyvenamoji vieta, atvažiavau į Ukmergę…“ – mintimis pasidalijo vilnietis.

Iš sodybos Ukmergės rajone atvažiavusi sutuoktinių pora teigė, kad jie taip pat visuomet stengiasi nepraleisti rinkimų: „Laikomės nuostatos – jei mes nebalsuosime už savo pasirinktą kandidatą, balsuos kiti ir jų balsai gali lemti, kad į valdžią pateks ne tam tinkamiausias politikas…“

Deltuvos pietinės rinkimų apygardos komisijos narės Nina Lilia Galickė ir Ingrida Krikštaponienė sakė, kad ankstyvą antradienio rytą, kaip ir pirmadienį, balsuojančiųjų buvo mažai. Pasak kalbintų komisijos narių, nemažą dalį nusprendusių balsuoti iš anksto sudaro kituose miestuose ir rajonuose gyvenantys rinkėjai. Taip pat jos pastebėjo, jog gyventojai laikosi rekomendacijų ir ateidami nepamiršta ne tik asmens dokumento, bet ir nosį bei burną dengiančių apsaugos priemonių, rašiklio.

Spalio 9 ir 10 dienomis vyks balsavimas namuose. Kaip paaiškino rinkimų apygardos pirmininkė D. Mackonienė, balsuoti namuose galės ne tik neįgalieji, vyresni nei 70 metų asmenys, negalintys atvykti į rinkimų apylinkes, bet ir neįgaliuosius slaugantys žmonės, taip pat gyventojai, kuriems nustatytas ar įtariamas koronavirusas ar kurie turėjo izoliuotis dėl kontaktų, kelionių į užsienį.

„Kol kas informacijos, kad rajone būtų užsiregistravę balsuoti namuose sergantys Covid-19 infekcija rinkėjai, neturime. Tačiau jie dar gali registruotis ir trečiadienį“, – antradienio rytą teigė apygardos komisijos pirmininkė. Ji pridurė, jog norą atlikti pilietinę pareigą yra pareiškę du iš užsienio grįžę ir esantys saviizoliacijoje ukmergiškiai.

Rinkėjai, esantys Lietuvos teritorijoje sveikatos priežiūros, socialinės rūpybos ir globos įstaigose, kariniuose vienetuose, bausmių vykdymo įstaigose, galės balsuoti spalio 7–9 d., pagal grafiką nustatytomis darbo valandomis, šiose įstaigose sudarytuose specialiuose punktuose įrengtose balsavimo vietose. Ukmergės rajone veiks du tokie specialūs punktai, juose bus galima balsuoti spalio 7 dieną. Ukmergės ligoninėje esantis specialus punktas trečiadienį dirbs nuo 9 iki 13 valandos, Jasiuliškių socialinės globos namuose – taip pat trečiadienį, nuo 9 iki 15 valandos.

Spalio 9 ir 10 dienomis vyks balsavimas namuose. Rinkėjus apylinkių rinkimų komisijų nariai lankys pagal grafiką.

Pasitikrinti ir pasidomėti, ar rinkėjas yra įtrauktas į balsuojančiųjų namuose sąrašus, taip pat – pareikšti pageidavimą balsuoti savo gyvenamosiose patalpose galima paskambinus trumpuoju informacijos apie rinkimus teikimo telefonu 1855. Juo galima skambinti kasdien (įskaitant savaitgalius) nuo 7 val. ryto iki 20 val. vakaro iš visų Lietuvoje veikiančių mobiliojo ryšio operatorių tinklų.

Rinkimų dieną – spalio 11 d. – balsavimas rinkimų apylinkėse vyks nuo 7 iki 20 val. Deltuvos pietinės apygardoje rinkėjai galės balsuoti 28 apylinkėse – 27-ios, esančiose Ukmergės rajone, ir vienoje, Upninkų, Jonavos rajone.

AUTORĖS nuotr.

Mus remia:

 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas