Asociatyvi nuotrauka.

„Pilietiškumas - valstybės ir asmeninės gerovės garantas“, Aktualijos, Naujausi

Seimo rinkimai: išankstinis balsavimas vyks ilgiau

Loreta EŽERSKYTĖ

Šiuose Seimo rinkimuose išankstinis balsavimas dėl koronaviruso pandemijos truks ne dvi, kaip būdavo anksčiau, o ištęstas iki keturių dienų ir vyks spalio 5–8 d. Balsuoti specialiuose punktuose bus galima spalio 7-9 dienomis, namuose – spalio 9 ir 10 dienomis.

Tai paminėjusi 61 Deltuvos pietinės rinkimų apygardos pirmininkė Diana Mackonienė kvietė visus rinkėjus atlikti savo pilietinę pareigą, o ateinant balsuoti nepamiršti trijų dalykų. Turėti asmens dokumentą, rašymo priemonę ir nosįburną dengiančią asmens apsaugos priemonę. Taip pat laikytis visų saugumo reikalavimų: laikytis bent metro atstumo nuo rinkimų komisijų narių ir kitų rinkėjų, rankų higienos, kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, nestoviniuoti, nesibūriuoti balsavimo patalpose.

Kaip ir ankstesniuose rinkimuose, Ukmergėje išankstinis balsavimas vyks savivaldybės administracijos patalpose (Kęstučio a. 3). Pirmadienį–ketvirtadienį čia balsuoti bus galima nuo 7 iki 20 val. Į balsavimo patalpas rinkėjai įeis per šiuo metu dėl remonto esantį vienintelį centrinį įėjimą.

Į balsavimo patalpą pateks pro vienas duris, apėję ratu atiduos savo balsą ir išeis pro kitas.

„Tikimės, kad tai padės išvengti grūsčių ir išlaikyti saugius atstumus“, – sakė D. Mackonienė.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) rekomendavo esant ekstremaliajai situacijai, kai būtina vengti masinių susibūrimų, ir siekiant apsaugoti rinkėjus bei rinkimuose dirbančius žmones nuo koronaviruso plitimo grėsmės, padidinti išankstinio balsavimo vietų skaičių, taip pat jį vykdyti ne tik savivaldybių pastatuose, bet ir kitose vietose. Pavyzdžiui, iš trijų didžiausių miestų tik Vilniuje išankstinis balsavimas vyks ir savivaldybės pastate, tuo metu Kaune ir Klaipėdoje rinkėjai bus kviečiami balsuoti kitur. Sostinėje iš viso balsuoti bus galima keturiose vietose, kai kuriuose miestuose taip pat išankstinis balsavimas vyks ne vienoje vietoje.

Tokia galimybė svarstyta ir Ukmergėje, tačiau jos atsisakyta dėl kelių priežasčių. Praktika rodo, kad išankstiniame balsavime nebūna didelių spūsčių, be to, vykdant balsavimą ne vienoje vietoje, sudėtinga būtų organizuoti darbą, nes trūktų komisijos narių.

Apygardos rinkimų komisijos pirmininkė mano, kad balsavimo patalpose pavyks laikytis nustatytų saugumo reikalavimų, todėl ragina rinkėjus pasinaudoti galimybe ir balsuoti iš anksto: „Nepriklausomai nuo to, kur deklaruota jūsų gyvenamoji vieta, kur jūs tuo metu būsite, spalio 5-8 dienomis galite savo balsą atiduoti bet kurioje artimiausioje Lietuvos išankstinio balsavimo vietoje. Ten jums bus išduoti biuleteniai, pabalsavę juos įdėsite į voką, o sekmadienį šie balsai pasieks jūsų rinkimų apygardą.“

Rinkėjai, esantys Lietuvos teritorijoje sveikatos priežiūros, socialinės rūpybos ir globos įstaigose, kariniuose vienetuose, bausmių vykdymo įstaigose, galės balsuoti spalio 7–9 d., pagal grafiką nustatytomis darbo valandomis, šiose įstaigose sudarytuose specialiuose punktuose įrengtose balsavimo vietose. Ukmergės rajone veiks du tokie specialūs punktai, juose bus galima balsuoti spalio 7 dieną. Ukmergės ligoninėje esantis specialus punktas trečiadienį dirbs nuo 9 iki 13 valandos, Jasiuliškių socialinės globos namuose – taip pat trečiadienį, nuo 9 iki 15 valandos.

Spalio 9 ir 10 dienomis vyks balsavimas namuose. Kaip paaiškino rinkimų apygardos pirmininkė D. Mackonienė, balsuoti namuose galės ne tik neįgalieji, vyresni nei 70 metų asmenys, negalintys atvykti į rinkimų apylinkes, bet ir neįgaliuosius slaugantys žmonės, taip pat gyventojai, kuriems nustatytas ar įtariamas koronavirusas ar kurie turėjo izoliuotis dėl kontaktų, kelionių į užsienį.

Pasitikrinti ir pasidomėti, ar rinkėjas yra įtrauktas į balsuojančiųjų namuose sąrašus, taip pat – pareikšti pageidavimą balsuoti savo gyvenamosiose patalpose galima paskambinus trumpuoju informacijos apie rinkimus teikimo telefonu 1855. Juo galima skambinti kasdien (įskaitant savaitgalius) nuo 7 val. ryto iki 20 val. vakaro iš visų Lietuvoje veikiančių mobiliojo ryšio operatorių tinklų.

VRK sprendimu numatyta, kad saviizoliacijoje esantys rinkėjai turi užpildyti specialią prašymo leisti balsuoti namuose formą ir pateikti iki spalio 7 d. (imtinai).

 „Norintys balsuoti namuose dar gali registruotis paskambinę ir Deltuvos pietinės rinkimų apygardos bendruoju telefonu, jie bus įtraukti į namuose balsuojančių rinkėjų sąrašą,“ – paaiškino D. Mackonienė.

Pasak pirmininkės, VRK paruošė papildomos specializuotos informacijos ir priemonių paketą, skirtą asmenims, turintiems regėjimo negalią. Taip pat yra pasirūpinota kad kiekvienoje rinkimų apylinkėje būtų specialių padidinamųjų stiklų, skirtų silpnaregiams rinkėjams. Šie padidinamieji stiklai balsavimo dienomis bus kiekvienoje rinkimų apylinkėje. Jais taip pat kviečiami naudotis ir vyresnio amžiaus rinkėjai.

Artėjant Seimo rinkimams ir atsižvelgiant į kasdien besikeičiančią epidemiologinę situaciją, siekdama užtikrinti saugų balsavimo procesą VRK kviečia pilietiškus žmones prisijungti prie rinkimų savanorių gretų. Kaip „Gimtajai žemei“ sakė Deltuvos pietinės apygardos rinkimų komisijos pirmininkė, kol kas neatsirado nė vieno norinčio talkinti savanorio.

„Be abejo, jų pagalba labai praverstų rinkimų komisijų nariams sureguliuoti rinkėjų srautus, nukreipti ir palydėti rinkėjus į balsavimo patalpas, padėti neįgaliems rinkėjams, dezinfekuoti dažnai liečiamus paviršius, vėdinti balsavimo patalpas ir atlikti kitus darbus, kurie tiesiogiai nėra susiję su balsavimo vykdymu tiek balsavimo iš anksto metu, tiek ir rinkimų dienomis“, – sakė D. Mackonienė.

Rinkimų dieną – spalio 11 d. – balsavimas rinkimų apylinkėse vyks nuo 7 iki 20 val. Deltuvos pietinėje apygardoje bendras rinkėjų skaičius yra 31 503. Jie galės balsuoti 28 apylinkėje, kurių 27 yra Ukmergės rajone ir viena, Upninkų, Jonavos rajone. Didžiausios rinkimų apylinkės – Krekšlių (2 486 rinkėjai), Linų (2 482), Pivonijos (2 166), Kauno (1 939), mažiausiai rinkėjų turi Balelių (268), Krikštėnų (274), Lyduokių ir Antakalnio (po 391) apylinkės.

Mus remia:

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas