Koncerto metu buvo ir šokančiųjų.

„Etninė kultūra - mūsų gyvenimo vertybės“, Kultūra, Naujausi

Derliaus šventėje atgimė pašto traktas

Arvydas PĖŠINA

Savaitgalį Vidiškių miestelis trumpam buvo nusikėlęs į praeitį – čia grįžo laikai, kai veikė traktas Sankt Peterburgas–Varšuva. Tai priminti padėjo tiek seniūnijų kiemeliai, tiek ir apsilankęs caras Aleksandras I. Čia vyko po rajono seniūnijas keliaujanti rajoninė derliaus šventė „Aniuolų sargų kermošius“.

Pirmas į šventę, lydimas smagiai riedančios karietos garsų, atvyko vedėjas – počtmeisteris (pašto viršininkas) aktorius Eimutis Kvoščiauskas. Tik pristačius seniūnijų kiemelius, į kermošių, sulūžus karietos ratui, atvyko didikas (Vidmantas Krikštaponis) ir caras Aleksandras I. Vėliau počtmeisteris stebėjosi, kad rajono meras Rolandas Janickas labai panašus į renginyje apsilankiusį carą…

„Aniuolų sargų kermošius“ prasidėjo tradiciniu puodynės su šventės pinigėliais sudaužymu. Pristačius kiemelius, kurių viename buvo įrengtas kalėjimas, kitame lankėsi kelių plėšikai, o trečiame buvo galima pasigaminti pašto balandžių, seniūnijos pristatė savo duoną. Ją vėliau žiūrovai ragavo ir balsuodami rinko gardžiausią. Medelyno „Puošmedis“ šeimininkės Janinos Stancikaitės-Strikienės ūkio prizą laimėjo Ukmergės seniūnija. Žiūrovai galėjo pasigrožėti vaikų dainų ir šokių kolektyvo ,,Pynimėlis“ šokiais, žirgų teatro ,,Bingo“ pasirodymu, žirgų konkūru, grupės ,,Nešpėtni bernai“ koncertu. O Vytauto Šiškausko atliekamos dainos sulaukė ir šokančiųjų.

Žiūrovai ne tik galėjo apsilankyti kiemeliuose, susipažinti su pašto kelio raida, bet ir sudalyvauti įvairiose atrakcijose. Jaunimo kiemelis pasiūlė į taikinį mėtyti batelius, o Kraštotyros muziejus – pažaisti loginius žaidimus. Lukenskų namai siūlė degustuoti sveiką, vegetarišką maistą. Šalia buvo galima pasigaminti odinių apyrankių. Netoliese veikė mugė. Čia buvo nusipirkti cukierkų (saldainių), buities rakandų ar moterims reikalingų kočėlų.

Šventėje, kaip ir kasmet, buvo sveriamos daržovės. Sunkiausią bulvę pristatė Deltuvos seniūnija – ji svėrė 1,150 kg. Sunkiausias svogūnas užaugo Pabaiske – 0,720 kg, milžinai morka (0,950 kg) ir burokėlis (2,430 kg) užderėjo Siesikų seniūnijoje, kopūstas (7,360 kg) išaugintas Želvos seniūnijoje, o 70 kilogramų svėręs moliūgas – Taujėnų seniūnijoje.

Besiruošdamos šventei seniūnijos turėjo papuošti vežimo ratą. Gražiausią ratą rinko komisija, kuriai vadovavo Kultūros centro dailininkas Egidijus Darulis. Gražiausią ratą pristatė Siesikų seniūnija. O rajono mero R. Janicko vadovaujama komisija, kurioje buvo žemės ūkio, kultūros specialistų, rinko gražiausią kiemelį. Juos lankydama komisija užtruko net pusantros valandos. Gražiausiu ir įspūdingiausiu kiemeliu tapo ir savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyriaus prizą laimėjo Žemaitkiemis, pasipuošęs kalėjimo grotomis ir trakto meto kalėjimo „puošmenomis“.

Kasmet keliaujantis kermošius 2021-iais vyks Pivonijos seniūnijoje. Šiųmetės šventės šeimininkas, Vidiškių seniūnas Virgilijus Štaras kitos šventės šeimininkei Violetai Kvirienei perdavė Aniuolų kermošiaus simbolį cibulį. Ir palinkėjo organizuoti dar geresnį renginį.

Tradicinę šventę organizavo Ukmergės kultūros centras, kurio partneriais buvo Ukmergės krašto bendruomenių sąjunga, Šventupės kaimo bendruomenė bei Vidiškių miestelio bendruomenė, Vidiškių seniūnija. Šventė organizuota įgyvendinant projektą, kuris finansuojamas pagal Ukmergės rajono VVG 2016-2023 metų vietos plėtros strategijos priemonę „Parama kaimo gyventojų aktyvumo ir pilietiškumo skatinimui, bendrų iniciatyvų rėmimui“ – EŽŪFKP ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis.

Filmuotą Derliaus šventę galima pažiūrėti Kęstučio Zabielos reportaže internete adresu https://www.youtube.com/watch?v=SZXfFA3LsjY

 AUTORIAUS nuotraukos

Š. Štaras cibulį perdavė V. Kvirienei.

Mus remia:

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas