Norintys galėjo išbandyti akies taiklumą.

„Pilietiškumas - valstybės ir asmeninės gerovės garantas“, Kultūra, Naujausi

Pabaiskas sugrįžo į viduramžius

Praėjusį šeštadienį Pabaiske organizuotas renginys šiose apylinkėse vykusio mūšio 585-osioms metinėms paminėti.

Istorijos mokslų daktaras Tomas Baranauskas pristatė savo knygą „Pabaisko mūšis: šaltiniai ir interpretacijos“. Pasak istoriko, tai pats didžiausias viduramžių mūšis, vykęs Lietuvos teritorijoje, jį galima lyginti su Žalgirio mūšiu, nes čia susitikusios Jogailos brolio Švitrigailos ir Vytauto brolio Žygimanto Kęstutaičio kariuomenės savo gretose turėjo apie 35 000 karių.

Švitrigailos kariuomenė buvo sumušta. Kunigaikštis Žygimantas mūšio lauką pavadino Pabaisku – nuo lenkiško žodžio „pobojowisko“, reiškiantį mūšio lauką, o ten tekantis upelis gavo Viktorijos (pergalė) vardą.

1436 m. Žygimantas mūšio vietoje pastatė Pabaisko Švč. Trejybės bažnyčią, aplink kurią įsikūrė dabartinis miestelis. Tai – vienintelis Lietuvos miestelis, kurio atsiradimą lėmė šioje vietoje įvykęs mūšis.

Šventės organizatoriai pasistengė sukurti viduramžišką nuotaiką. Dauguma edukacijų dalyvių dėvėjo senovinius apdarus, savo meistriškumą demonstravo sakalininkas, veikė kalvio dirbtuvės, norintys turėjo galimybę išbandyti akies taiklumą ir rankų miklumą šaudydami iš lanko. Daugelį sužavėjo gražuoliai Lietuvos skalikų veislės šunys. Skambėjo ir lietuviško instrumento – skrabalų muzika, kurią atliko Karolis Šileika-Skrabalman. Užsiėmimų buvo ir jauniesiems žiūrovams, ir vyresniems. Smaližiai galėjo paskanauti įvairių patiekalų.

Savo veiklą pristatė Pašilės medžiotojų būrelis.

Renginį vedė televizijos laidų ir renginių vedėjas Giedrius Leškevičius.

„G. ž.“ inform.

Vijolės IVANAUSKIENĖS nuotraukos

Šventė prasidėjo sakalininko pasirodymu.

Skrabalais grojo K. Šileika-Skrabalman.

Šeimininkės paruošė gardžių valgių.

Mus remia:

 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas