V. Kalinas pristatė parengtą plakatą bei mokykloms paruoštas dovanas.

Aktualijos, Jaunimas, Naujausi

Mokslo metai prasidės apribojimais

Šiųmetinė mokslo metų pradžia – neįprasta. Dėl koronaviruso infekcijos epidemiologinė situacija diktuoja savas taisykles, kaip mokykloms bei kitoms švietimo įstaigoms organizuoti Rugsėjo 1-osios šventę, koreguoja ugdymo procesą. Laikantis saugumo reikalavimų 2020-2021 mokslo metus Ukmergės rajone pasitiks 3 452 mokiniai, dirbs apie 630 pedagogų. Apie pasirengimą rugsėjui, iškylančias problemas, ruošiamas staigmenas kalbėjomės su rajono savivaldybės administ-racijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėju Vaidotu KALINU.

– Kokios nuotaikos švietimiečių kolektyve artėjant naujiems mokslo metams?

– Esame pasiruošę darbui, kupini idėjų, entuziazmo. Suprantame, kad šiais mokslo metais pagrindinis akcentas bus švietimo bendruomenių saugumas ir sveikata. Lengva nebus, bet mes neieškome lengvų kelių. Aišku, yra šiek tiek ir nerimo.

– Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, atsižvelgdama į COVID-19 ligos epidemiologinę situaciją, rekomenduoja atsisakyti masinio Rugsėjo 1-osios šventės renginio, ypač – didelėse mokyklose. Renginius siūloma organizuoti atskiromis klasėmis ar grupėmis skirtingu metu. Kaip mokslo metus pradės Ukmergės miesto ir rajono mokyklos?

– Visiems akcentuojame, kad nebūtų masinės šventės. Burtis patariame atskiromis klasėmis, koncentruotis lauke – kiemeliuose, stadionuose. Šventės dalyviai turėtų laikytis 1 m atstumo atviroje erdvėje ir 2 m atstumo uždarose patalpose.

Jei tai neįmanoma, vyresni nei 6 metų mokiniai, mokytojai, mokinių tėvai turėtų dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones: veido kaukes, respiratorius ar kt. Jei pirmojoje pamokoje dalyvaus mokinių tėvai, jie turėtų būti su kaukėmis ar kitomis apsaugos priemonėmis. Tiesa, pamokų metu mokiniams nėra privaloma sėdėti su kaukėmis, tačiau išeinant į bendro naudojimo patalpas, jei jose prasilenkiama su kitomis klasėmis, apsaugą reikėtų užsidėti.
Rajono savivaldybė biudžeto lėšomis visus švietimo įstaigų darbuotojus aprūpino apsauginiais veido skydeliais.

– O kaip vyks ugdymo procesas?

– Bus atsisakyta kabinetinės sistemos ir pereita prie mokymo klasėse, kad mokiniai išvengtų kontaktų su kitais skirtingo amžiaus mokykloje besimokančiais vaikais. Kiekvienai klasei bus paskirta konkreti patalpa, kurioje vyks visos pamokos, išskyrus technologijų ir gamtos mokslų.

Rekomenduojama organizuoti po dvi to paties dalyko pamokas iš eilės. Pietų pertraukai patariama skirti ilgesnį laiką, kad mokiniai ne tik pavalgytų, bet galėtų pasivaikščioti lauke, pailsėti. Taip pat siūloma numatyti skirtingą pamokų pradžios laiką, pavyzdžiui, penktų klasių mokiniai mokslą galėtų pradėti 9 valandą, o 6 klasių – 8 val.

Didžiausia rajone Dukstynos pagrindinė mokykla, kuriai būtų sunku laikytis visų saugumo reikalavimų, planuoja dirbti dviem pamainomis.

Visų šių ribojimų ir rekomendacijų tenka laikytis dėl to, kad susirgus vienam vaikui, nereikėtų uždaryti visos mokyklos. Tokiu atveju nuotoliniu būdu galėtų dirbti tik ta grupė, kurioje buvo užsikrėtimas.

Kaip valdyti srautus, užtikrinti saugumą, sprendžia pačios švietimo įstaigos. Jos išnaudos visus įėjimus, patalpos bus suskirstytos į tam tikras zonas, jau dabar braižomos schemos, daromos nuorodos koridoriuose, ant grindų, sienų. Mažoms įstaigoms paprasčiau valdyti mokinių srautus, sunkiau bus didžiosioms.
Per pirmąsias pamokas klasių auklėtojai su vaikais aptars mokyklos taisykles, kurios šiemet bus kitokios, taip pat asmens higienos, socialinio atstumo laikymosi svarbą.

– O kaip dėl mokinių pavėžėjimo, ar pavyks mokykliniame autobusėlyje laikytis saugumo?

– Mokiniai mokykliniame autobuse turės sėdėti saugiu atstumu vienas nuo kito ir vairuotojo, visiems reikės būti su kaukėmis. Didelis dėmesys bus skirtas transporto priemonių dezinfekcijai. Aišku, yra ir problemų. Jei pamokos prasidės skirtingu laiku, teks spręsti, kaip atsivežti vaikus, kur jiems praleisti laiką iki užsiėmimų ar po jų.

– Matyt, ir maitinant mokinius bus pasikeitimų?

– Maitinimas gali būti organizuojamas klasėse, kai maistas patiekiamas vienkartiniuose indeliuose, ir mokyklų valgyklose, suskirstant ją į atskiras erdves. Kartu pietauti turėtų tik tos pačios klasės mokiniai ir šalia esančių klasių vaikai, kurie naudojasi bendra koridoriaus erdve.

Mes rajone neplanuojame atsisakyti valgyklų, bet dalis vaikų gaus maitinimą vienkartiniuose indeliuose. Klasėse pietauti galėtų vyresnieji mokiniai. Visa tai aptarti turi pačios mokyklų bendruomenės.

– Praėjusius mokslo metus švietimo įstaigos baigė nuotoliniu būdu, gal ir šiemet to neišvengsime. Ar mokyklos tam pasiruošusios?

– Visi turi ruoštis ir nuotoliniam mokymuisi. Mes raginame mokyklas teikti prašymus dėl atitikimo nuotolinio mokymo kriterijams ir tai įteisinti įstaigų nuostatuose. Atitikimą vertins rajono savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu sudaryta komisija. Taip pat ugdymo planuose švietimo įstaigos turėtų numatyti, kaip dirbs nuotoliniu būdu.

– Nuo rugsėjo 1-osios vaikus bus galima mokyti ir namuose pagal priešmokyklinio, pradinio, pagrindinio, vidurinio ugdymo bendrąsias programas. Ar rajone atsirado norinčių savo atžalas ugdyti šeimose?

– Prašymus dėl ugdymosi šeimose buvo galima tekti iki birželio 30 dienos. Tačiau nesulaukėme nė vieno. Vėliau viena šeima domėjosi, bet pageidavimo negavome. Jei atsirastų dėl labai svarbių priežasčių negalinčių vaiko leisti į mokyklas, sudarysime sąlygas jų mokymui, derindami nuotolinio mokymo bei ugdymo šeimoje principus.

– Švietimo, mokslo ir sporto ministerija skelbė, jog iki mokslo metų pradžios Lietuvos mokyklų mokytojams išdalins 2 800 nešiojamųjų kompiuterių. Ar jų sulaukė mūsų rajono pedagogai?

– Ukmergės savivaldybė gavo 28 nešiojamuosius kompiuterius, kurie išdalinti mokykloms pagal mokytojų skaičių. Daugiausiai – po tris kompiuterius – gavo Jono Basanavičiaus, Antano Smetonos gimnazijų, Dukstynos ir Užupio pagrindinės mokyklos bei „Šilo“ progimnazija.

Taip pat šiek tiek mokykloms padedama įsigyjant Virtualaus ugdymo turinio aplinkų licencijas iš Ugdymo prieinamumo didinimo bei moksleivių dalyvavimo rajoniniuose bei šalies renginiuose programos lėšų. Dešimčiai rajono mokyklų skirta 5 750 eurų, iš kurių didžiausią sumą – 1 400 eurų – gaus Dukstynos pagrindinė mokykla, 1 120 Eur – „Šilo“ progimnazija, 950 Eur – Užupio pagrindinė mokykla, 770 Eur – Jono Basanavičiaus gimnazija ir kitos pagal mokinių skaičių.

Dar keturioms mokykloms – Dukstynos, Užupio pagrindinėms bei „Šilo“ ir Senamiesčio progimnazijoms – iš Informacinių ir komunikacinių technologijų diegimo į Ukmergės rajono savivaldybės švietimą programos skirta po 800 eurų vaizdo konferencijų kamerų įsigijimui. Raginame visas mokyklas įsirengti tokias kameras, kad būtų galima pamokas transliuoti į namus. Jas jau išbandė „Šilo“ progimnazija, Jono Basanavičiaus gimnazija, kitos mokyklos.

– Karantino metu mokytojams teko patirti didelį psichologinį ir fizinį krūvį, dėl to buvo prabilta, kad nemaža dalis šalies pedagogų nutarė palikti mokyklas. Ar tokių atvejų buvo mūsų rajone? Ar pakanka pedagogų, o gal sulauksime naujų, jaunų?

– Keletas mokytojų išėjo į pensiją, bet jie tai planavo iš anksto ir darbo atsisakė ne dėl įdiegto nuotolinio mokymo ar išaugusio krūvio. Kai kurių mokyklų pedagogų kolektyvuose bus pasikeitimų, bet tai natūralus procesas. Mokytojų stygiaus šiuo metu nėra, o Technologijų ir verslo mokykla turės jauną naują choreografijos mokytoją.

– Kiek švietimo įstaigų naujus mokslo metu pasitiks neturėdami nuolatinių vadovų?

– Be vadovų lieka tik Siesikų gimnazija ir „Ryto“ specialioji mokykla. Šią savaitę Veprių pagrindinės mokyklos direktorės pareigas pradėjo vykdyti konkursą neseniai laimėjusi Ramutė Liubomirskienė, Ukmergės sporto centrui vadovauja Vitalijus Martikonis.

– Jau esate suskaičiavę, kiek moksleivių, mokytojų šiais mokslo metais pravers švietimo įstaigų duris?

– 2020-2021 mokslo metus Ukmergės rajone pasitiks 1 147 ikimokyklinukai, 292 priešmokyklinukai, 298 pirmokai, 204 dvyliktokai. Iš viso mokysis 3 452 mokiniai, dirbs apie 630 pedagogų. Naujais mokslo metais į mokyklas ateis 28 mokiniais mažiau nei pernai.

Ukmergės rajone veiks 14 bendrojo ugdymo mokyklų (5 gimnazijos, 4 pagrindinės mokyklos, 3 progimnazijos, vienas mokykla-daugiafunkcis centras ir specialiojo ugdymo mokykla), taip pat 6 vaikų lopšeliai-darželiai, 2 neformaliojo ugdymo mokyklos ir Švietimo pagalbos tarnyba. Iš viso rajone yra 23 švietimo įstaigos, iš jų 17 – Ukmergės mieste bei 6 – kaimuose ir miesteliuose.

– Nors Rugsėjo 1-osios iškilmės vyks šiek tiek netradiciškai, nebus bendro susiėjimo, tačiau dovanas ruošiate visoms mokykloms. Kuo šiemet nustebinsite?

– Mokykloms kaip įprastai dovanosime Lietuvos valstybės vėliavas, o mokiniams esame paruošę 4 tūkst. lipdukų su formule, ką reikia žinoti, kad kiekvienas mokytųsi sėkmingai. Pradinukai juos galės prisilipinti prie stalų, vyresnieji patys nuspręs ir suras tinkamiausią vietą. Taip pat visi – ir mokiniai, ir jų tėveliai, ir mokytojai – elektroniniu paštu gaus specialias kompiuterio ekrano užsklandas.

– Ko palinkėtumėte mokiniams, kolegoms?

– Mokslo metus pradėsime su jau anksčiau išsikelta vizija, kad Ukmergė moka mokytis. Todėl linkiu visiems išmokti mokytis. Norėčiau, kad švietimo bendruomenėse gerėtų emocinė aplinka, mažėtų patyčių, ypač pradinėse klasėse. Kad dirbtume saugiai ir būtume sveiki.

– Ačiū už pokalbį.

Kalbėjosi Nijolė STUNDŽIENĖ

AUTORĖS nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas