Įvairūs

Ortodontinis gydymas: kada geriausia jį atlikti?

 

Deja, tik labai nedidelė žmonių dalis gali pasigirti visiškai taisyklingu sąkandžiu. Neretai nutinka ir taip, kad viso gyvenimo laikotarpiu taip ir nesusirūpinama dantų tiesinimu, tačiau tai, žinoma, nepraeina be pasekmių. Ortodontinis gydymas gana dažnais atvejais gerokai palengvina kasdienę burnos higieną, tai gali turėti įtakos ne tik paprastesniam odontologinių procedūrų atlikimui, bet ir jų dažnumui, ir t. t. Klaidinga manyti, kad dantų tiesinimas turi būti atliekamas vien tik dėl estetikos – iš tiesų toks dantų gydymas turi ir kur kas svarbesnių priežasčių. Taigi, ką svarbu žinoti apie ortodontinį gydymą?

Gydymą pradėkite kiek įmanoma anksčiau

Geriausių rezultatų pavyksta pasiekti tada, jei į ortodontus kreipiamasi pakankamai anksti. Labai svarbu stebėti 7-14 metų vaikų ir jaunuolių dantų būklę, nes šiuo gyvenimo tarpsniu ortodontinis gydymas yra ne tik gerokai greitesnis, bet taip pat garantuojantis maksimaliai gerą rezultatą. Vis dėlto, jei šis laikotarpis buvo pradelstas, į dantų tiesinimą nereikėtų numoti ranka – šiandien ortodontinės procedūros yra sėkmingai taikomos ir suaugusiems žmonėms.

Kokios dantų tiesinimo sistemos gali būti pasirenkamos?

Nors dantų tiesinimui skirtų priemonių yra tikrai nemažai, tačiau ortodontiniam gydymui dažniausiai yra pasitelkiamos breketų sistemos. Šiandien jau neapsiribojama vien tik metaliniais breketais – taip pat yra galimybė rinktis keramikinius, safyrinius ar beligatūrinius breketus. Nors keramikinės breketų sistemos dantų tiesinimo laikotarpį paverčia keliais mėnesiais ilgesniu, tačiau šis ortodontinis aparatas atrodo gerokai estetiškiau. Safyriniai breketai yra laikomi pačiais estetiškiausiais – jie yra beveik nepastebimi. Vis dėlto, svarbu paminėti, kad viskas turi savo kainą – safyriniai breketai kainuoja brangiau nei metaliniai. Taip pat galima rinktis ir beligatūrinius breketus, kurie užtikrina kur kas mažesnę trintį, o vizitus pas ortodontą paverčia kur kas retesniais.

Ar nešiojant breketus dantų priežiūra tampa ženkliai sudėtingesnė?

Ortodontinis gydymas įprastai trunka nuo pusantrų iki dvejų metų, ir šiuo laikotarpiu ypatingai svarbu laikytis tam tikrų taisyklių. Rekomenduojama vengti labai kieto maisto: riešutų, džiūvėsėlių, ir t.t.:  jei atsisakyti mėgstamų maisto produktų yra pernelyg sudėtinga, kietus maisto produktus pirmiausia rekomenduojama susmulkinti. Vienu metu nereikėtų vartoti karštų ir šaltų maisto produktų ir gėrimų, o po kiekvieno valgio patartina išsivalyti dantis (jei nėra tokios galimybės, vertėtų naudoti burnos skalavimo skystį). Profesionalią burnos higieną rekomenduojama atlikti nuo 1 iki 4 kartų per metus, ir, žinoma, nepraleisti periodinių vizitų pas ortodontą.

 

 

 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas