Piliakalnio papėdėje ukmergiškiai ir miesto svečiai giedojo Tautišką giesmę.

„Etninė kultūra - mūsų gyvenimo vertybės“, Aktualijos, Naujausi

Ukmergė Liepos 6-ąją šventė su jungtiniu choru

Emilija URBONAVIČIŪTĖ

Vytauto Didžiojo universiteto studentė

Liepos 6-oji – Valstybės, Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo diena. Šiai istoriškai svarbiai šventei, kuri simboliškai žymi pirmojo ir vienintelio Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimą, skirti renginiai vyko ir Ukmergėje.

Pokarantininis laikotarpis vis dar verčia viešumoje elgtis atsakingai, vengti masinių susibūrimų, įpareigoja laikytis nustatytų saugos priemonių, todėl visi renginiai buvo perkelti į atviras lauko erdves. Bet tai nebuvo kliūtis švęsti ir tinkamai paminėti Lietuvai svarbią datą.

Nesutrukdė ir blogas oras – šventė Ukmergės piliakalnio papėdėje prasidėjo nuo smagių edukacijų ir įvairių žaidimų visai šeimai. Prisijungti buvo raginami visi ukmergiškiai ir miesto svečiai. Organizatoriai siūlė pasigaminti karūnas, sužaisti dideliais šachmatais, iš kaladėlių pastatyti aukštą bokštą ir kitų smagių užsiėmimų. Edukacinė programa įtraukė ne tik jaunuosius dalyvius, jai neabejingi buvo ir suaugusieji.

Šiais metais Ukmergėje vyko ypač daug muzikinių projektų. Pirmasis pasirodymas vyko Šv. Apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje. Jį surengė išskirtinis, pirmą kartą šiai progai suburtas Liepos 6-osios choras, vadovaujamas Adelės Mikalkienės.

Artėjant didingai valstybinei šventei burtis į jungtinį chorą ir išbandyti chorinį meną buvo kviečiami visi norintys – ir jauni, ir vyresni. Repeticijų sesija Ukmergės meno mokykloje prasidėjo nuo birželio 25-osios. Liepos 4–6 dienomis choristai repetavo kasdien. Po intensyvių dainavimo pamokų Valstybės dieną kolektyvas pirmiausia koncertavo bažnyčioje, o vakare kartu su piliakalnio papėdėje susirinkusiais ukmergiškiais ir visa Lietuva giedojo Tautišką giesmę.

Meno mokyklos jaunių choro „Rūta“ vadovė A. Mikalkienė sakė, kad idėja suburti jungtinį chorą ir į jį įtraukti bendruomenę, pabūti kartu, susipažinti buvo tarsi skambus atsakas „koronai“ ir tuo pačiu bandymas kompensuoti šiemet atšauktą Dainų šventę.

„Pagrindinė jungtinio choro idėja – draugystė ir bendrystė, miestiečių buvimas kartu, chorinės kultūros puoselėjimas Ukmergėje. Labai noriu savo žiniomis ir įgūdžiais pasidalinti su visais Ukmergės gyventojais“, – mintimis dalijosi jungtinio choro vadovė.

Pasak A. Mikalkienės, repeticijos jos nenuvylė, viskas vyko sklandžiai, šiuolaikinių technologijų dėka galima sėkmingai mokytis ne tik tiesiogiai repeticijoje, bet ir namuose. Jos žodžiais tariant, svarbiausia – drąsa ir noras.

Muzikė tikisi, kad ateityje Ukmergėje tokių projektų vyks daugiau, bus kuriamos naujos tradicijos.

Taip pat bažnyčioje skambėjo viešnių iš Vilniaus universiteto Kauno fakulteto, merginų choro „Veni Gaudere“ atliekamos dainos. Pasiklausyti neįprasto koncerto susirinko gausus ukmergiškių ir miesto svečių būrys. Choristai kūrinius atliko išsibarstę po visą bažnyčią. Skambesys buvo nepakartojamas.

Vėliau šventinis koncertas persikėlė prie ukmergiškių pasididžiavimo – miesto piliakalnio. Ši istorinė vieta pasižymi nuostabiu grožiu, atsiveriančia panorama, sutvarkyta aplinka – tai puiki vieta susiburti ir paminėti valstybinę šventę. Kalno papėdėje pasirodymą surengė Utenos meno mokyklos kapela „Sietynėlis“. Vaikai dainavo lietuvių liaudies dainas ir muzikavo įvairiais instrumentais. Galima buvo ne tik pasiklausyti, bet ir išmokti groti būgneliais.

21 valandą gausus būrys susirinkusiųjų giedojo Lietuvos himną. Tai jau tradicija tapęs ir vienuolika metų tuo pačiu laiku organizuojamas renginys.

Vėliau Liepos 6-osios šventę tęsė kapelija „Muzikontai iš pa Utenas“ ir atlikėjas Paulius Bagdanavičius.

AUTORĖS nuotraukos

Jungtinis choras kasdien dalyvavo repeticijose.

Šventės dieną piliakalnis papuoštas trispalve.

Edukacinė programa įtraukė jaunuosius dalyvius.

 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas