Asociatyvi nuotrauka.

Aktualijos

Turto įkeitimo sandoriuose – mažiau biurokratijos, laiko sąnaudų ir finansinių išlaidų

Verslui kilnojamojo turto įkeitimas užtruks daug trumpiau ir mažiau kainuos. Nebeliks prievolės kreiptis į notarą ir tvirtinti kilnojamojo turto įkeitimo ir nekilnojamojo turto įkeitimo (hipotekos) išregistravimo sandorių. Kilnojamąjį turtą bus galima įkeisti ir įkeitimą bei hipoteką išregistruoti elektroninėmis priemonėmis. Tokias Teisingumo ministerijos parengtas Civilinio kodekso ir lydimųjų įstatymų pataisas šiandien priėmė Seimas.  

Naujas teisinis reguliavimas leis sumažinti biurokratinę ir finansinę naštą tiek gyventojams, tiek ir   verslui.

Pasak teisingumo viceministro Žydrūno Plytniko, bus skaitmenizuotas kilnojamojo turto, pavyzdžiui, automobilių ar kitų vertingų daiktų ir medžiagų, įkeitimo sandorių registravimas. „Dabar tai gana brangus, ilgas ir sudėtingas procesas, nes notaras turi dalyvauti sudarant įkeitimo tvirtinimo sandorius ir perduodant duomenis registrui“.

Šiuo metu už įkeitimo patvirtinimą notarui tenka sumokėti nuo 0,2 iki 0,3 procento daikto vertės (ne mažiau kaip 14,48 eurų ir ne daugiau kaip 144,81 euro). Per praėjusius metus buvo įregistruota palyginti nedaug – 3,2 tūkst. įkeitimų, kuriuos turėjo patvirtinti notaras.

Mažiau notaro paslaugų reikės tvarkant nekilnojamojo turto – hipotekos sandorius. Ateityje  nekilnojamojo turto įkeitimą (jei tarp šalių nekyla ginčo dėl įsipareigojimų įvykdymo) verslui ir privatiems asmenims bus galima išregistruoti be notaro pagalbos – tik elektroninėmis priemonėmis. Pavyzdžiui, kai asmuo atsiskaitys su banku už būsto kreditą, jis pateiks elektroninį prašymą Registrų centrui išregistruoti hipoteką. 2018 m. iš viso buvo išregistruoti 22,7 tūkst. hipotekos (įkeitimo) sandoriai.

Šalims pageidaujant paliekama galimybė visus įkeitimo ir hipotekos sandorius sudaryti ir išregistruoti per notarą.

Seimo priimtos pataisos įsigalios nuo 2022 m. nes Registrų centrui reikės modernizuoti savo informacines sistemas.

„G. ž.“ inform. 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas