Regioninės žiniasklaidos atstovai su ministru L. Linkevičiumi.

Aktualijos, Naujausi

Susitikime – svarbiausios užsienio politikos aktualijos

Genovaitė KAZIELIENĖ

Užsienio reikalų ministerija (URM) pakvietė į kasmetinį susitikimą Lietuvos regioninės žiniasklaidos atstovus. Į renginį susirinko žurnalistai iš Alytaus, Anykščių, Elektrėnų, Gargždų, Kaišiadorių, Klaipėdos, Kretingos, Kupiškio, Marijampolės, Mažeikių, Plungės, Prienų, Šilalės, Tauragės, Utenos, Vilkaviškio, dalyvavo ir šių eilučių autorė.

Seminaro metu ministerijos darbuotojai spaudos atstovus supažindino su šio meto svarbiausiomis užsienio politikos aktualijomis. Renginį moderavo URM Komunikacijos ir kultūrinės diplomatijos departamento direktorius Rytis Paulauskas.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pasidžiaugė visuomenės susidomėjimu užsienio politikos klausimais, pabrėžė regionų žiniasklaidos svarbą informuojant Lietuvos žmones apie tarptautinę politiką.

Ministras akcentavo, kad šiuo metu labai pagerėjo santykiai su kaimynine Lenkija, ir tai labai svarbu Lietuvai, kadangi abi šalis sieja bendri interesai – visų pirma, geopolitinis saugumas. Taip pat labai naudingi ir besiplečiantys ekonominiai ryšiai.

L. Linkevičius pažymėjo, kad tampa vis glaudesnis penkių Šiaurės šalių ir trijų Baltijos valstybių bendradarbiavimas. 1992 metais Danijos Bornholmo saloje pasirašytoje Šiaurės šalių ministrų pirmininkų deklaracijoje buvo numatyta, kad aštuonios Šiaurės ir Baltijos valstybės – Suomija, Švedija, Danija, Norvegija, Islandija, Lietuva, Latvija, Estija – reguliariai bendradarbiaus įvairiose srityse. Pradėjęs veikti kaip 5+3, 2000-aisiais visų šalių užsienio reikalų ministrams sutarus, formatas pakeitė pavadinimą į NB8. Šis bendradarbiavimas taip pat teigiamai veikia ekonomikos vystymąsi.

Lietuva aktyviai dalyvauja ir Rytų partnerystėje. Šia programa siekiama stiprinti šešių Rytų Europos ir Pietų Kaukazo šalių – Armėnijos, Azerbaidžano, Baltarusijos, Moldovos Respublikos, Ukrainos ir Sakartvelo – politinę asociaciją ir ekonominę integraciją. L. Linkevičius nušvietė situaciją šiose šalyse, politines perspektyvas.

Viena temų, apie kurias kalbėta – Jungtinės Karalystės (JK) išstojimas iš Europos Sąjungos (ES) ir šio veiksmo pasekmės Europai bei Lietuvai.

Informaciją, kaip mūsų šalis ruošiasi šiam procesui, kas žinotina lietuviams JK, ar naujoji ES komisija bus pajėgi daryti įtaką procesams ir kitą, pateikė URM Europos Sąjungos departamento direktorė Asta Radikaitė, patarėja Jurgita Germanavičienė, Europos šalių departamento direktorė Jolanta Balčiūnienė, Išorinių ekonominių santykių ir ekonominio saugumo politikos departamento patarėjas Raimondas Ališauskas.

Pranešėjai informavo, kad šiuo metu Jungtinėje Karalystėje gyvena apie 200 tūkstančių mūsų tautiečių. Pagal „Brexit“ sutartį, ES piliečiai, kurie nuolat ir teisėtai JK gyveno penkerius metus, gali kreiptis dėl neterminuoto leidimo šioje šalyje pasilikti, įgydami JK nuolatinio gyventojo statusą. Tokį norą jau pareiškė 124 tūkstančiai lietuvių. Tai reiškia, kad jie gali atsisakyti Lietuvos pilietybės, ir tuomet netektume savo piliečių. Dėl to reikėtų ieškoti būdų, kaip mūsų emigrantams neprarasti Lietuvos pilietybės.

Apžvelgti ir ES prekybos santykiai su JAV, abiejų pusių muitų politika, kaip tam ruošėsi Lietuva.

Tema „Valstybės saugumas: įtaka valstybės raidai“ kalbėjo URM Rytų kaimynystės politikos departamento direktorius Saulius Daniūnas, Išorinių ekonominių santykių ir ekonominio saugumo politikos departamento Ekonominio saugumo politikos skyriaus vedėja Irena Vedrickaitė, Transatlantinio bendradarbiavimo ir saugumo politikos departamento laikinai einantis pareigas direktorius Audrius Žulys, ambasadorius ypatingiems pavedimams Eitvydas Bajarūnas.

Pranešėjai pateikė informacijos apie Astravo AE saugumo aspektus, santykius su Rusija, Transatlantinę ir saugumo politiką, hibridines grėsmes, kibernetines atakas.

URM Komunikacijos ir kultūrinės diplomatijos departamento direktorius R. Paulauskas, ambasadorius ypatingiems pavedimams holokausto klausimais Dainius Junevičius supažindino su strategine komunikacija, Laisvės kovotojų kampanija, komunikacija Holokausto klausimais.

Užsienio reikalų ministerija žiniasklaidos atstovams suteikė galimybę pabendrauti su žurnaliste, režisiere, dokumentinių filmų kūrėja, 4 „Sidabrinių gervių“ ir 20 tarptautinių apdovanojimų laimėtoja, šiuo metu baigiančia savo naujausią filmą „Šuolis“ Giedre Žickyte. Pastaroje juostoje pasakojama laisvės simboliu 1970 metais tapusio lietuvio jūreivio Simo Kudirkos istorija, kai šis bandė pabėgti iš Sovietų Sąjungos į Jungtines Amerikos Valstijas. Peršokęs iš sovietinio laivo į Amerikos pakrančių apsaugos katerį, vyras pasiprašė politinio prieglobsčio, bet buvo grąžintas atgal, tik prieš tai rusų sumuštas tiesiai ant amerikiečių laivo denio. Kilus milžiniškai tarptautinei reakcijai, S. Kudirkai JAV buvo suteiktas prieglobstis.

URM nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas