Asociatyvi nuotrauka.

Įvairūs

Naktimis dangų skrodžia meteorai

Bene laukiamiausias metų meteorų lietus yra būtent Perseidų lietus, kuris kasmet suburia daugybę naktinio dangaus stebėtojų. Patiems atkakliausiems pavyksta išvysti tikrai ne vieną šią „krentančią žvaigždę“.

Perseidų meteorai pasirodo, kuomet mūsų planeta keliauja per dulkių ruožą, esantį orbitoje aplink 109P/Swift-Tutle kometą. Įspūdingiausias reginys dažniausiai matomas rugpjūčio 9–16 d. Tobulomis sąlygomis Perseidų meteorų piko metu galima išvysti 80–100 meteorų per valandą.

Mūsų planeta iš šio srauto visiškai pasitraukia apie trečiąją rugpjūčio savaitę. Tai reiškia, jog iki to momento, jei tik naktis giedra, galite žvalgytis po dangų ir tikrai pamatysite šiuos meteorus.

Geriausia vieta šių meteorų stebėjimui yra kuo toliau nuo miesto šviesų. Dairytis galima visame danguje. Taip pat reikia apsiginkluoti ir kantrybe, nes vien akims priprasti prie tamsos gali prireikti iki 20 min. Geriausia dangų atidžiai stebėti bent valandą. Jei per patį piką dangus bus apniukęs, pamėginkite laimę kitomis naktimis.

Vėliau šiais metais bus galima stebėti du kitus didžiuosius meteorų srautus. Pietiniai tauridai – turtingi ugnies kamuoliais, bus aktyvūs nuo rugsėjo 10 iki lapkričio 20 d., o piką pasieks apie spalio 9–10 d. Taip pat laukiama Orionidų, kurie bus aktyvūs nuo spalio 2 iki lapkričio 7 d. ir savo piką pasieks tarp spalio 21 ir 22 dienos.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas