Asociatyvi nuotrauka.

Uncategorized @lt

Savivaldybėje didelių pažeidimų nenustatyta

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) išplatino pranešimą, kad įstaigos specialistai, šį pusmetį sveikatos priežiūros įstaigose patikrinę 94 (50 proc.) iš 188 registruotų maisto tvarkymo skyrių, rado įvairių pažeidimų. Vieni dažniausių – prasta patalpų, įrenginių ir personalo higiena. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai taip pat nustatė silpnai vykdomos įmonių savikontrolės ir patiekalų ruošimo technologijų pažeidimų atvejų.

VMVT pranešime rašoma, kad šiemet, kaip ir pernai, bene dažniausiai pasitaikantys (daugiau kaip 80 proc. atvejų) pažeidimai – nešvarios maisto ruošimo patalpos, įrankiai ar įrenginiai maistui ruošti, kai kur – prasta darbuotojų asmeninė higiena (nešvarūs darbo drabužiai, rankų higienos priemonių trūkumas ir pan.).

Patikrinimų metu VMVT inspektoriai turėjo pastabų dėl maisto ruošimo patalpų, kurioms būtinas remontas, neužtikrinama bendra švara ir higiena. Taip pat ir dėl nešvarios maisto gabenimo įrangos, padėklų, terminių dėžių ir pan. Kai kurių sveikatos priežiūros įstaigų virtuvėse nebuvo vykdoma efektyvi kenkėjų (vabzdžių ar graužikų) kontrolė (naikinimas).

Gana dažnai virtuvėse buvo naudojami susidėvėję pjaustymo lentelės, indai ir įrankiai. Tokią įrangą sunkiau tinkamai valyti ir dezinfekuoti, kaupiasi nešvarumai, susidaro palankios sąlygos daugintis bakterijoms ir kyla grėsmė maisto saugai.

Beveik 20 proc. tikrintų įmonių patiekalai buvo gaminami nesilaikant jų pačių nusistatytų receptūrų ir technologinių aprašymų, nesilaikoma numatytos terminio apdorojimo trukmės ir temperatūrų. Nustatyta atvejų, kai receptūrose nurodytas produktas buvo pakeičiamas pigesniu, pavyzdžiui, vietoje grietinės į patiekalą dedamas grietinės ir augalinių riebalų mišinys, mėsa (kumpis, krūtinėlė ar kt.) pakeičiama mechaniškai atskirta mėsa.

„Gimtajai žemei“ pasiteiravus, ar buvo vykdytas patikrinimas mūsų savivaldybėje ir kokie jo rezultatai, sulaukėme atsakymo, kad Ukmergėje esančios ligoninės maisto tvarkymo skyrius tikrintas kovo mėnesį. „Ligoninės maisto tvarkymo skyriuje atlikto planinio patikrinimo metu nustatyti tam tikri patalpų higienos neatitikimai (indų plovyklos patalpoje dėl drėgmės pakitęs lubų paviršius, kuris turėtų būti lygus, švarus lengvai plaunamas ir dezinfekuojamas), reikalingas kai kurių įrengimų atnaujinimas (pieno šaldytuvas vietomis pažeistas korozijos). Po patikrinimo įmonė pateikė trūkumų šalinimo ir veiksmų planą, kurį įgyvendina“, – teigė VMVT specialistai.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas