Jaunimas

Išlydėta aštuonioliktoji „Misija  Sibiras” ekspedicija

Oskaras VERBICKAS

Liepos 17-ąją iš Vilniaus geležinkelio stoties išvyko „Misija Sibiras’19“ ekspedicija į Kazachstaną. Šešiolika komandos narių Karagandos apylinkėse tvarkys lietuvių kapines, lankys lagerius ir susitiks su vietoje tebegyvenančiais tautiečiais bei jų palikuonimis.

Anksčiau ekspedicijos vykdavo į Rusiją, tačiau šios šalies ambasada Lietuvos Respublikoje antrus metus iš eilės atsisakė išduoti įvažiavimo vizas. Šiais metais „Misija Sibiras‘19” komanda planavo vykti į Krasnojarską ir įgyvendinti praėjusių metų planą, tačiau vėl vykstama į Kazachstaną. Tiesa, šiais metais, kitaip nei praėjusiais, kuomet teko perplanuoti ekspediciją vos per keletą savaičių, nuo pat pradžių buvo ruošiami du ekspedicijų planai Krasnojarskui arba Kazachstanui.

„Sibiro gamta yra be galo gaivališka, daugybė lietuvių kapinių nyksta be priežiūros. Jeigu ne „Misija Sibiras“ ekspedicijos, dalies kapinių šiandien jau nebūtų įmanoma rasti ir identifikuoti. Apmaudu, kad kapų tvarkymas yra perkeliamas į politinę plotmę“, – teigia projekto „Misija Sibiras“ vadovė Aistė Eidukaitytė.

Kazachstanas pasirinktas kaip šios misijos atsarginė šalis, nes skirtingų šaltinių duomenimis, sovietų represijų metais šioje respublikoje kalėjo nuo 20 iki 80 tūkstančių lietuvių ir daugybės jų likimai nėra žinomi iki šiol.

Prisidėti prie kilnios misijos – Lietuvos istorijos išsaugojimo bei žmonių, kurių netekome, pagerbimo – panoro daugiau nei 1 000 gyventojų. Vėliau sekusiame bandomajame žygyje dalyvavo bene 80 jaunuolių, iš kurių buvo surinkta 16-os narių komanda.

Po to buvo iš karto kibta į kitus paruošiamuosius darbus: pasiruošimo žygį, kryždirbystės meno analizę, susitikimus su tremtiniais, kelioninės kuprinės krovimą ir kitus. Projekto vadovė pastebi, kad pasiruošimas yra labai svarbus, nes išvykus galvoti apie patogesnę avalynę ar kitas smulkmenas tikrai nebus laiko.

Pats projektas „Misija Sibiras“ gyvuoja nuo 2006 metų ir per visą šį laikotarpį buvo sutvarkyta apie 150 Sibire ir Kazachstane esančių kapinių. Visgi, didžioji jų dalis yra Rusijos teritorijoje. Šiais metais ekspedicijos dalyviai planuoja iš Kazachstano į Vilniaus oro uostą parskristi liepos 27 dieną.

Organizatorių nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas