Spaudos konferencijos metu aiškinta situacija dėl piliakalnio griūties. Autorės nuotr.

Aktualijos, Naujausi

„Yra didelė tikimybė, kad nuošliaužų įvyks ir kitose vietose“

Pirmadienį rajono savivaldybėje įvyko spaudos konferencija, į kurią pakviesti žiniasklaidos atstovai. Rajono vadovai, savivaldybės specialistai informavo apie situaciją, kai sausio 17 dieną nuo miesto piliakalnio nuslinko dalis šlaito.

Savivaldybės meras Rolandas Janickas sakė, kad apie įvykusią nuošliaužą savivaldybės administracijai operatyviai pranešė rajono policijos pareigūnai. Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu buvo sudaryta darbo grupė, kurios pirmininkė – rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Agnė Balčiūnienė, nariai – Statybos ir infrastruktūros skyriaus vedėjas Gediminas Narbutas, Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjas Aidas Dutkus bei Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos poskyrio vedėja Vilija Grabauskienė, Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas Artūras Sakalauskas, Statybos ir infrastruktūros skyriaus vyriausiasis specialistas Piotras Grigorjevas, Ukmergės miesto seniūnė Zita Pečiulienė, Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Vilniaus skyriaus vyriausioji valstybinė inspektorė Loreta Vidžiūnienė.

Darbo grupės nariai, apžiūrėję įvykio vietą, pateikė preliminarias išvadas, su kuriomis supažindinti žiniasklaidos atstovai. Anot darbo grupės, piliakalnio apledėjusioje aikštelėje per atlydį susikaupęs vanduo tekėdamas per žemiausią piliakalnio aikštelės vietą išgraužė nuošliaužą. Ji yra daugiausiai susidariusi iš supiltinio grunto – ne kultūrinio piliakalnio sluoksnio.

R. Janickas informavo, kokių laikinų apsaugos priemonių bus imtasi: „Numatoma įrengti geotekstilinę dangą virš nuošliaužos, kuri apsaugotų nuo išorinių kritulių. Žemiausioje piliakalnio aikštelės dalyje norima įrengti lataką, kuriame būtų surinktas ir į drenažinį vamzdį nukreiptas vanduo, kuris nutekėtų į papėdę.“

Ruošiant galutines darbo grupės išvadas, planuojama pasitelkti šios srities ekspertus. Išvadas žadama paskelbti iki sausio 31 dienos.

Meras taip pat pacitavo viešosios įstaigos „Kultūros paveldo išsaugojimo pajėgos“ direktoriaus Zenono Baubonio komentarą dėl esamos padėties. Ekspertas be kita ko nurodė, kad „Ukmergės piliakalnio projektavimo ir tvarkymo darbai buvo atlikti 1991-1995 metais Kultūros paveldo departamento lėšomis. Visuose piliakalnio šlaituose XX amžiaus devintame dešimtmetyje atsirado gilios išgraužos, kadangi ilgą laiką nebuvo prižiūrimi piliakalnio želdiniai. Laikui bėgant dėl šviesos stokos išnyko velėninė danga. Kadangi piliakalnis buvo dažnai lankomas, nereguliuojami lankytojų srautai ir lietaus vanduo suformavo gilias išgraužas, grėsė šlaitų nuošliaužos. Tvarkant piliakalnį buvo padarytas želdinių atrankinis kirtimas, išgraužų vietose įrengtas žvyro drenuojantis sluoksnis, išgraužose suplūktas priemolio ekranas ir jos užvelėnuotos. Užvelėnuoti aikštelės eroduojantys pakraščiai, lankytojų srautams reguliuoti įrengti laiptai piliakalnio šiaurės vakariniame ir pietrytiniame šlaituose. Piliakalnio šiaurės vakarinėje pašlaitėje, kur XIX a. ar XX a. pradžioje buvo nukasta dalis šlaito, atvežtiniu gruntu suformuotas žemių pandusas – krano, kuriuo 1993 –1995 metais buvo užkeliamas tvarkymui reikalingos statybinės medžiagos, aikštelė. Šis žemių pandusas nebuvo demontuotas ir vėliau pritaikytas kaip renginių scena. Taupant lėšas tuo metu atsisakyta ir kitų suprojektuotų pritaikymo lankymui darbų. 1993–1995 metais šioje vietoje taip pat buvo išgrauža, kuri tvarkymo metu užpilta drenuojančiu žvyro sluoksniu ir užplūkta molio ekranu, užvelėnuota ir virš jos įrengti laiptai.“

 Anot Z. Baubonio, „po piliakalnio šlaitų tvarkymo darbų pabaigos prabėgus jau 23 metams, piliakalnio šlaituose išgraužų atsirado ir daugiau, kitose vietose. Nevykdant šlaitų sutvirtinimo darbų yra didelė tikimybė, kad nuošliaužų įvyks ir kitose vietose.“

Miesto piliakalnis šiuo metu yra apjuostas „Stop“ juosta – draudžiama ant kalno šlaitų vaikščioti, čiuožinėti ir kt. Kol kas leidžiama į viršų kopti apžvalgos taku, tačiau konferencijos metu užsiminta, kad bus svarstoma, ar neuždrausti tai daryti.

R. Janickas tikino, kad Kernavės rezervato ir Neries regioninio parko specialistai teigė, jog piliakalnių nuošliaužos nėra išskirtinis reiškinys, jų dažnai pasitaiko.

 Pasiteiravus, kiek galėtų kainuoti piliakalnio tvarkymo darbai, meras sakė, jog kol kas tai dar nežinoma. Kadangi šiam tikslui lėšų iš europinių paramos fondų nebus gauta, teks panaudoti paveldosaugai skiriamus pinigus.

Praėjusiais metais buvo pradėti piliakalnio archeologiniai tyrinėjimai, tam skirta 10 tūkstančių eurų. Šįmet planuojama šiuos darbus užbaigti.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • TEBŪNIE ŠVIESA :
    Aš radau atsakymą į dažnai užduodamus klausimus. Skaitykite ir mėgaukitės :) Šiame straipsnyje yra paaiškinta iš kur atsiranda kandidatai į savivaldybės tarybą ir kitus šiltus postus. Aleliuja. http://www.ve.lt/naujienos/visuomene/psichologija/daningo-kriugerio-efektas-kai-nevargina-protingos-abejones-1383232/
  • Joo :
    Agnytę rinksim tada, kai bus Mis Ukmergė rinkimai!
    • :D :
      Mielai pažiopsočiau į kandidatę su bikiniu :DD
  • Anonimas :
    Vistiek nesupratau: kur čia ir dėl ko, apie ką konferencija. Ar tikrai nėra darbų? Valandą kalbėti apie tai, kas rašyta prieš 3 dienas...
  • :D :
    Daug sąkanti Balčiūnienės išraiška. O bl.. dabar tai nebeišrinks ;D Kaip amerikiečiai sako "brilliant" :D ane Agnyte,? bus tau anksčiau laiko skelbtis mere...
    • Giedrius :
      Vat ir pasipylė purvais besidrabstantys anoniminiai komentarai prieš rinkimus. O nesislepiant pasakyti ką nors panašaus kiaušių trūksta? Tikriausiai gyvai sutikęs tą pačią Agnę ar kurį kitą politiką, kurio adresu pastarosiom dienom rašai neigiamus komentarus, seilėtis pradedi?
      • Yep :
        Cry me a river, Giedriuk. Nesidrabstytume, jeigu princesė nebūtų tokia arogantiška. Taip kaip ji elgiasi, tiesiog prašosi pašaipų. Ukmergė merdi, o į ją ir į jos veiklą pažiūrėjus gali susidaryti įspūdį, kad viskas padaryta, miestas klesti. Dalyvavimai visur, kur tik įmanoma, laiko švaistymas, o tikrų darbų nei vieno. PR yra stiprus dalykas, todėl žmones reikia šviesti ir parodyti jų kandidatus tikroje šviesoje.
        • šarka :
          Baisu yra tai, kad neturime nei vieno padoraus kandidato. Cia yra didziausia problema.
          • Irmantas😂 :
            Besmegeniu kruva susirinkusi! Pradzioj pridaro sudo, o paskui nebezino uz ko griebtis.
    • To :D :
      Tokiu pasiskelbusiu salia Agnytes dar 8 yra :D

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas