Gimnazistai Liaušiuose.

„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra

Mes buvome Jų lūkesčiuose

Violeta PUZARIENĖ

Jono Basanavičiaus gimnazijos mokytoja

2018-ieji – Vydūno, Simono Daukanto metai, Vinco Kudirkos 160-osios gimimo metinės, „Tautiškos giesmės“ 120-osios sukūrimo metinės, o lapkričio 23-ioji yra Jono Basanavičiaus gimtadienis – 167 metai. Mes visi buvome jų lūkesčiuose. Išsipildė Lietuvos tautinio romantizmo atstovo, vargo pelės, istoriko S. Daukanto ir filosofo Vydūno žodžiai: „Lietuvių kalba… it žalia bruknelė nuo speigų apšarmojusi lig šiai dienai tebežaliuoja, kaipo ženklas viso to buvusio“, o „visavertė žmogaus būtis skleidžiasi tautoje, todėl svarbus ryšys su gimtuoju kraštu, jo istorija, kalba, kultūra, tautos dvasiniais siekiais“. Šiais Lietuvos jubiliejiniais metais šimtabalsis garsas lėkė ilgais sparnais plasnodamas, po pasaulį skrajodamas rėkė: Lietuva ir sveika, ir gyva liko, ir nepamiršo savo didvyrių.

Visą savaitę skyrėme patriarchui J. Basanavičiui. Pirmadienį pajudėjome į Liaušius. Šio kaimo bendruomenė įamžino Lietuvos šimtmetį meniniu objektu „Lietuvai 100. Liaušiai“, kuriame pavaizduoti Vytis ir J. Basanavičius bei jo žodžiai: „Kaip aušrai auštant nyksta ant žemės nakties tamsybė, o kad taip jau prašvistų ir Lietuvos dvasia“. Kūrinio autorius – kraštietis skulptorius Vaidas Ramoška.

Liaušių bendruomenė mus pasitiko svetingai: nuo žvarbaus vėjo suteikė užuovėją, ponas Alvydas išvirė skanios žolelių arbatos, o bendruomenės pirmininkė Žydrė Lukšaitė ir kunigas Egidijus Kazlauskas atskleidė meninio objekto sukūrimo istoriją. Gimnazistai čia dainavo, grojo, skaitė eiles. Šia akcija prisidėjome prie kraštiečių prasmingų darbų ir kaip broliai ir sesės pasidalijome tos dienos šiluma.

Antradienį kiekvienos pamokos pradžioje skaitovai – gimnazistai pasakojo apie iškilios asmenybės J. Basanavičiaus veiklą, biografiją, meilės istoriją, skaitė ištraukas iš laiškų, dienoraščių, užrašytos tautosakos.

Trečiadienį per ilgąją pertrauką šokėjai pakvietė bendruomenę linksmai pašokti polką ir „Šyvį“. Be to, šią dieną gimnazijoje viešėjo „Misija Sibiras 2018“ dalyvis Domas Zenkevičius – žmogus, kuris gyvena J. Basanavičiaus ir kitų signatarų priesaku – „Vardan tos Lietuvos“.

Penktadienį šventėme J. Basanavičiaus gimtadienį. Gimnazijoje skambėjo dainos, aidėjo muzika, posmai, sveikinimo žodžiai. Tradiciškai buvo pasveikinti mokiniai, iniciatyvūs, patriotiškai nusiteikę, atstovaujantys gimnazijai Respublikos renginiuose.

Gražu, kai gimnazistai žadina meilę Tėvynei, žmogui, griauna netikrus mitus apie mus, lietuvius. Gražiau, kai jie su mokytojais mylėdami veda Tėvynę naujais keliais.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas