Aktualijos

Degalinėse – naujas degalų ženklinimas

Lapkričio 1 dieną įsigaliojo reikalavimas visose Lietuvos degalinėse degalus ženklinti naujai. To imamasi įgyvendinant Europos Sąjungos (ES) direktyvą, kuria suvienodinimas degalų žymėjimas visoje ES.

Energetikos ministerija atkreipia dėmesį, kad degalų rūšį nurodantys žodžiai „Dyzelinas“, „Benzinas“, „Dujos“ bus ir toliau rašomi ant degalų kolonėlių ir pistoletų, tačiau šalia jų atsiras papildoma ir naudinga kiekvienam vartotojui informacija.

Nuo lapkričio 1 d. degalinėse parduodamas benzinas yra pažymėtas žodžiu „Benzinas“ (nurodant jo rūšį 95 ar 98) ir raide E. Šalia raidės E parašytas skaičius 5 arba 10. Šie skaičiai nurodo, koks yra maksimalus biodegalų (etanolio) kiekis procentais benzine.

Degalinėse parduodamas dyzelinas žymimas žodžiu „Dyzelinas“ ir raide B. Šalia raidės B yra parašytas skaičius 7, 10, 20 arba 30. Šie skaičiai nurodo, koks yra maksimalus biodegalų (riebalų rūgščių metilo esterio) kiekis procentais dyzeline.

Žiemos laikotarpiu pirmos ir antros klasių arktinis dyzelinas, kaip ir iki šiol, bus papildomai žymimas naudojant atitinkamai vienos ar dviejų snaigių simbolius, o žymėti gazoliai, skirti naudoti žemės ūkio veiklos subjektams žemės ūkio produktų gamybai, papildomai žymimi raidėmis „Dž“.

Suskystintos naftos dujos nuo šiol žymimos žodžiu „Dujos“ ir raidėmis LPG, suslėgtos gamtinės dujos – raidėmis CNG; suskystintos gamtinės dujos – raidėmis LNG.

Svarbu pažymėti, kad nauja tvarka ne tik užtikrins vieningą degalų žymėjimą ES mastu, bet ir leis tinkamai informuoti vartotojus apie perkamą produktą, jo rūšį bei benzine ar dyzeline esantį biodegalų kiekį. Tai leis vairuotojui pasirinkti būtent tą degalų rūšį, kuri yra nurodyta automobilio techninėje dokumentacijoje, ir kurią rekomenduoja naudoti automobilio gamintojas ar jo pardavėjas.

Iki šiol Lietuvoje prekiaujant benzinu ir dyzelinu buvo privaloma nurodyti biodegalų, įmaišytų į mineralinius naftos produktus, procentines dalis tik tada, kai jos viršijo 10 proc. tūrio benzine ir 7 proc. tūrio dyzeline“, – rašoma Energetikos ministerijos pranešime.

Ministerija atkreipia dėmesį, kad degalinėje pirkėjams turi būti sudarytos sąlygos susipažinti su degalų kokybės pažymėjimu (sertifikatu, pasu) ar standartu, pagal kurį yra pagaminti degalinėje parduodami atitinkami degalai. Taip pat vartotojams turi būti prieinama visa informacija, ką reiškia atitinkamas degalinėje parduodamų degalų žymėjimas.

G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas