Ar ši pakrantė taps mėgiama poilsio vieta? AUTORĖS nuotr.

Aktualijos, Naujausi

Kitais metais poilsiausime prie sutvarkytos Mūšios?

Rugsėjo 20 dieną vyksiančiame Savivaldybės tarybos posėdyje bus teikiamas sprendimo projektas, kuriuo siūloma pritarti pareiškėjo – VšĮ „Veikmergė“ projekto „Vandenlenčių parko įrengimas Mūšios tvenkinyje“ įgyvendinimui“ ir Ukmergės rajono savivaldybės administracijos dalyvavimui partnerio teisėmis vykdant šį projektą.

Apie planus prie Mūšios įrengti vandenlenčių parką pirmą kartą prabilta 2016 metų gegužės mėnesį išvažiuojamojo Savivaldybės tarybos posėdžio metu. Čia atvykusiems posėdžiautojams verslininkas Darius Rinkevičius pristatė savo idėją. Anot iniciatoriaus, Mūšia yra viena tinkamiausių vietų vandenlenčių sporto mėgėjams. Vandenlentė – tai nedidelė lenta su pritvirtintais neskęstančiais batais. Vandens telkinio vienoje ir kitoje pusėse ištiesiami operatoriaus valdomi trosai, į vieną įsikabinęs plaukikas čiuožia vandeniu. D. Rinkevičius sakė, kad ant Mūšios būtų įtempti trys lynai – du skirti žmogaus traukimui, į trečią plaukikas įsikabintų. Trasos ilgis būtų apie 220 metrų.

Buvo kalbama ir apie tai, kad darbai vyktų keliais etapais – pirmiausia čia būtų tvarkoma aplinka, rengiamos komunikacijos, nes šioje vietoje net nėra elektros įvado, kanalizacijos. Antrajame–trečiajame etapuose būtų padidintas paplūdimys. O dar tolimesniuose planuose – svarstyti galimybę teikti laipiojimo medžiuose pramogas.

Tuomet rajono mero pavaduotoja Klavdija Stepanova teigė, jog norint įvykdyti šiuos planus, pirmiausia reikia „padaryti namų darbus“: dėl to jau suformuotas žemės sklypas, nutarta kreiptis į Vyriausybę, kad valstybinė Mūšios pakrantės žemė būtų perduota valdyti savivaldybei patikėjimo teise. Pirmojo etapo darbams atlikti būtų teikiama paraiška gauti lėšų pagal Vietos veiklos grupių (VVG) finansavimo programą.

Parką įrengė kaimyniniame rajone

Po to kalbos apie vandenlenčių parko, paplūdimio įrengimą nutilo. Valdžia pradėjo svarstyti galimybę pirkti žemę paplūdimiui prie Žirnajų ežero, tam numatė skirti 50 tūkstančių eurų.

Mūšios tvenkinys per pusantrų metų visai baigė užželti, o planus puoselėjęs verslininkas praėjusiais metais tokį vandenlenčių parką įrengė Širvintų „mariose“.

Tikisi finansinės paramos

Vis dėlto, praėjus dvejiems metams, idėja vėl atgijo. Jei ateinančiame posėdyje Taryba pritars pateiktam projektui, bus teikiama paraiška finansinei paramai gauti pagal Ukmergės rajono vietos veiklos grupės vietos plėtros strategijos „Ukmergės rajono vietos veiklos grupės 2016-2023 metų vietos plėtros strategija“ I prioriteto „Ekonominio gyvybingumo kaimo vietovėse skatinimas“ priemonę Nr. LEADER-19.2-SAVA-5 „Smulkių bendruomeninių ir kitų pelno nesiekiančių organizacijų verslų kūrimas ir plėt-ra, įskaitant žemės ūkio produktų gamybą, perdirbimą ir rinkodarą“.

Numatoma bendra projekto „Vandenlenčių parko įrengimas Mūšios tvenkinyje“ vertė – 173 181 Eur. Iš VVG tikimasi gauti 114 500 Eur, VšĮ „Veikmergė“ prisidės 58 381 Eur. Projekto partnerio jaunimo muzikos klubo „Rockmergė“ indėlis – 200 Eur, Ukmergės rajono savivaldybės administracijos – taip pat 200 eurų.

Paraiška bus vertinama

Vicemerė K. Stepanova „Gimtajai žemei“ sakė, kad savivaldybė jau perėmė savo žinion valstybinę žemę. „Mes į šį projektą įsijungtume su savo turtu – žeme. Tačiau savivaldybė prisidės ir daugiau. Ateinančių metų biudžete turėtume skirti 12 tūkstančių eurų elektros įvedimo iki tvenkinio darbams. Taip pat bus stengiamasi rasti lėšų ir pakrančių tvarkymui“, – pasakojo mero pavaduotoja.

Ji teigė, kad pateikus paraišką projekto „Vandenlenčių parko įrengimas Mūšios tvenkinyje“ įgyvendinimui, laukia ilgas jos vertinimo laikotarpis. „Pasikeitus taisyklėms, Vietos veiklos grupė atliks tik administracinės veik-los vertinimą, o po to paraiška keliaus Nacionalinei mokėjimo agentūrai, ten vyks paskutinis vertinimo etapas ir bus priimtas galutinis sprendimas dėl lėšų skyrimo“, – paaiškino K. Stepanova.

Darbai prasidės kitais metais

VšĮ „Veikmergė“ vadovas D. Rinkevičius, nors planų įgyvendinimas ir užsitęsė, nusiteikęs optimistiškai. Anot ukmergiškio, per tą užtrukusį laikotarpį jis, kaip koordinatorius, įrengė vandenlenčių parką Širvintose. Parkas įkurtas šio rajono merės iniciatyva, jo įrengimas finansuotas iš savivaldybės biudžeto.

Verslininkas mano, jog parko įrengimo prie Mūšios tvenkinio darbai prasidės kitų metų pavasario pabaigoje-vasaros pradžioje priklausomai nuo gamtos sąlygų. Numatyta įrengti du inžinerinius statinius – atramas, prie pliažo pastatyti apie 80 kvadratinių metrų namelį įrankiams sudėti, lauko terasą. „Pačios statybos truktų iki mėnesio, tačiau labai daug laiko užima leidimų gavimas, kitos dokumentacijos tvarkymas“, – pastebėjo D. Rinkevičius.

Žmonės atvyks, jei bus patraukli aplinka

Jis neslepia, kad vandenlenčių parko veiklos sėkmė priklauso ir nuo aplinkos, t. y. pliažo. Kad žmonės čia atvyktų, reikia, jog tvenkinys taptų traukos vieta. Pirmiausia reikėtų sutvarkyti pliažą – kad ukmergiškiai čia galėtų ilsėtis, maudytis. Dabar pakrantė apaugusi nendrėmis, prieiti prie vandens galima tik per siaurus plyšelius. „Bandžiau pats augalus pašalinti, kažkiek prisidėjo ir seniūnija, tačiau jos lėšos ribotos. Manau, kad šią problemą išspręsti – ne vieno žmogaus jėgoms“, – konstatavo parko iniciatorius.

Ir pridūrė, kad norint sutvarkyti šią pakrantę, reikia laikytis griežtų aplinkosaugos reikalavimų – ne bet kada galima tai daryti. Todėl bendradarbiaujant su savivaldybės administracija, kviečiami specialistai ir bus bandoma gauti leidimus šiems darbams atlikti.

Kadangi vienas projekto partnerių – „Rockmergė“, planuojama pastatytame namelyje ne tik laikyti įrankius, bet ir pardavinėti ledus, gaiviuosius gėrimus, lengvus užkandžius.

Tikiuosi, kad pavyks įgyvendinti visus planus ir Mūšios tvenkinys taps ukmergiškių ir svečių mėgstama ir lankoma vieta“, – tikisi D. Rinkevičius.

D. Rinkevičius savo idėją prie Mūšios tvenkinio įrengti vandenlenčių parką pristatė 2016-aisiais. Redakcijos archyvo nuotrauka

Palikite komentarą apie straipsnį

  • fjghfh :
    jo jo, jaunimas be stabdziu, prisiukslina apsika ir isvaziuoja
  • ! :
    But gerai,kad sutvarkytu. Tik tegul pavesiniu nebestato,tik pinigai i ora,vistiek jaunimas viska islauzo. Ne su tokia kultura irengineti tokius dalykus.
  • X :
    Dariau, gal ir esu ikyri ir ne i savo reikalus lendanti boba, bet tai, kad imone neturi darbuotoju, pats skelbiesi jos vadovu, nors toks nesi ir skaitant visiems prienamus delfi, lryta ir 15min apie butent tokias istaigas, kaip Veikmerge, nori nenori i galva lenda blogos mintys. Visai gali buti, kad esu neteisi, ir noreciau, kad taip butu. Ir dar labiau noreciau, kad turetume grazu paludimi, bet tai turi buti padaryta nepazeidziant istatymu ir skaidriai. Juk es lesos yra visu musu pinigai. Jei sis projektas turetu vilti buti pelningu, tu turetum ir butum pasiruoses ideti savo 58000 eur, tai lengvai gautum paskola bet kuriame komerciniame banke itin palankiomis salygomis. Tai tiek. Kaip ir rasiau pradzioj - taika ir sekmes tau igyvendinant projekta.
  • Darius Rinkevičius :
    Gerb. "X" matau esate specialistas(-ė) ir žinote ne tik kaip valdomi juridiniai asmenys, gebate objektyviai vertinti viešai prieinamus duomenis, bet ir kaip minėjote prieš tai, žinote kaip yra "įsisavinami" ES pinigai. Galbūt dėl pastarojo fakto ir nenorite atskleisti savo tapatybės? :) Bet kokiu atveju matau, kad esate nepatenkintas(-a) ir turite susidarę išankstinę nuomonę, kol kas nesuprantu tik kelių dalykų, kodėl ? Kokios jūsų išankstinio požiūrio priežastys? Kas jus motyvuoja teigti realybės neatitinkančius faktus?
  • X :
    Pagal viešai prienamus duomenis, Darius Rinkevičius nėra ir niekada nebuvo všį Veikmergė vadovu, nebent apie tai nepranešta registrų centrui, kas yra privaloma padaryti per 5 dienas nuo vadovo pasikeitimo.
  • X :
    Juridinio asmens duomenų pasikeitimų istorija:  2015-03-202015 m. kovo mėn. 20 d., penktadienį, įregistruotas juridinis asmuo VšĮ "Veikmergė", teisinė forma Viešoji įstaiga, registracijos adresas Ukmergės r. sav. Pijorų k. Bangos g. 5, vadovas Gintarė Gansiniauskaitė, direktorė.
  • X :
    Dariau, nusiramink. As tik dalinuosi itarimu, nes neisivaizduoju imones be darbuotoju igyvendinancios tokio dydzio projekta :)
  • X :
    VsI Veikmerge neturi nei vieno darbuotojo. Tiketina, kad realiai nevykdo jokios veiklos. Nepanasu, kad turi ir pinigus savo inasui projekte. Greiciausiai bus tipinis ES pinigu isisavinimo pavyzdys, kai dirbtinai iskeliama projekto samata tikintis viska prasifinansuoti is vvg. Kad Klava dalyvauja tai nesistebiu, nes jin nesupranta, bet, kad savivaldybe lenda i tokia afera, kaip projekto partneris, tai jau baisu. Sekmes visiems. Taika.
    • Darius Rinkevičius :
      Tipinis pavyzdys yra tai, jog žmogus, kuris dėl neaiškių priežasčių ar interesų šmeižia perspektyvius projektus sugeba tai daryti tik anonimiškai.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas