Nuotrauka iš redakcijos archyvo.

Aktualijos, Naujausi

Nuo liūčių nukentėjusiems rajono ūkininkams skirta per 390 tūkst. Eur

Europos Komisija 2017 m. nuo liūčių ir potvynių nukentėjusiems Lietuvos ūkininkams už žuvusius ar negalėtus pasėti žieminius pasėlius skyrė 9 mln. 120 tūkst. eurų kompensaciją. 75 proc. ES paramos lėšų numatyta išmokėti rugpjūčio 10-ąją, likusi suma – iki rugpjūčio 17 dienos.

Kaip „Gimtąją žemę“ informavo Nacionalinės mokėjimo agentūros Komunikacijos skyriaus Viešųjų ryšių poskyrio vedėja Aistė Kanevičienė, preliminariais duomenimis, penktadienį 173 Ukmergės rajono pareiškėjams išmokėta 324,6 tūkst. Eur.

Mažiausia paramos suma – 77 Eur, didžiausia – 21,7 tūkst. Eur. Paramos sulauks visi, laiku pateikę paramos paraiškas ir atitikę keliamus reikalavimus. Tiesa, svarbu būti nurodžius teisingą banko sąskaitą“, – pabrėžė A. Kanevičienė.

Pasak Nacionalinės mokėjimo agentūros atstovės, likusi, mažesnioji mokėjimų dalis bus atliekama kitą savaitę. Antru etapu bus pervesta dar 66 398 Eur, paramą gaus 13 rajono ūkininkų. Viešųjų ryšių poskyrio vedėja konstatavo, jog bendra išmokėta suma preliminariai viršys 390 tūkst. Eur, iš viso kompensacijas gaus 186 paramos gavėjai.

Pranešime pažymėta, kad praėjusiais metais nuo liūčių ir potvynių nukentėję Lietuvos ūkininkai, siekdami paramos, teikė prašymus ir įbraižė plotus deklaruodami pasėlius. Nacionalinė mokėjimo agentūra atlikusi patikras konstatavo, kad šalyje bendras paramai tinkamas plotas sudaro 108 308 ha. Parama bus skirta 3 309 pareiškėjams. Daugiausia jų yra iš Jurbarko, Raseinių, Pasvalio, Anykščių, Rokiškio rajonų.

Kompensacinių išmokų dydžius nustatė Žemės ūkio ministerija: pareiškėjams, 2017 m. pasėjusiems žieminius pasėlius, kurie žuvo dėl kritulių, – 103,87 Eur/ha, o pareiškėjams, 2017 m. dėl iškritusių kritulių negalėjusiems pasėti žieminių pasėlių, – 72,71 Eur/ha.

Žemės ūkio ministerija informavo, kad Lietuva 2017 m. dėl liūčių bei potvynių žuvusio derliaus (javų, bulvių, daržovių, sodų ir uogynų) nuostoliams kompensuoti planuoja skirti papildomą nacionalinę paramą – apie 9 mln. Eur). Parengtas nuostolių kompensavimo taisyk-les artimiausiu metu ketinama pateikti notifikuoti Europos Komisijai.

Praėjusių metų rugsėjo 29-ąją į Ukmergę susipažinti su situacija žemės ūkyje buvo atvykęs premjeras Saulius Skvernelis, lydimas Žemės ūkio ministerijos ir Nacionalinės mokėjimo agentūros vadovų, patarėjų. Svečiai susitiko su trylikos rajonų savivaldybių, kurios buvo paskelbusios ekstremalią situaciją dėl padėties žemės ūkyje, vadovais bei ūkininkais ir žemdirbių asociacijų atstovais. Susitikimo metu buvo konstatuota, jog ukmergiškiai žemdirbiai dėl lietaus nėra nuėmę apie trečdalį išauginto savo derliaus. Nors rugsėjis buvo beveik pasibaigęs, iki tol rajone pavyko pasėti vos apie 10 proc. žieminių kultūrų. Kaip teigė meras Rolandas Janickas, į rajono savivaldybę su pareiškimais kreipėsi 675 gyventojai, kurie konstatavo, jog dėl liūčių yra sutrikdyta jų ūkinė ir gyvenamoji veikla. Ūkininkai skundėsi, kad neįvažiuoja į laukus, negali nuimti derliaus, ruošti žemės kitiems metams. Hidrometeorologijos tarnybos pateiktoje pažymoje buvo nurodyta, kad Ukmergės rajone per tris 2017-ųjų mėnesius – liepą, rugpjūtį ir rugsėjį – iškritęs kritulių kiekis normą viršijo du kartus.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas