Mūšio dalyviai pasiruošę kovai.

„Didžiausia Lietuvos kryžkelė - istorijos sūkuriuose“, „Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Naujausi

Deltuvoje vėl griaudėjo patrankos

Arvydas PĖŠINA

Prieš 20 metų buvo pradėtas organizuoti tarptautinis gyvosios karo istorijos festivalis Vilkmergės (Deltuvos) mūšis. Paskutinį birželio savaitgalį į Deltuvą vėl sugužėjo gausybė žiūrovų ir karo istorijos klubų atstovų iš Latvijos, Lenkijos, Baltarusijos bei Lietuvos. Mūšio rekonstrukcija įvyko tik 16 valandą, tačiau žiūrovams programa buvo paruošta jau nuo pietų.

Vidurdienį, lankytojams atkėlus karo stovyklos vartus, žiūrovai ne tik galėjo patenkinti savo smalsumą, pamatydami, kaip gyvena kariai, bet ir apžiūrėti jų ginklus, nusifotografuoti. Žiūrovų patogumui buvo atidengtas ir stendas „Vilkmergės (Deltuvos) mūšis“. Jame pateikta informacija ne tik apie rusų ir prancūzų kariuomenių susidūrimą, bet ir apie patį mūšį bei jo pasekmes.

Vieni šventės organizatorių – Turizmo ir verslo informacijos centras, pasirūpino įvairiomis edukacijomis. Smalsuoliai prieš mūšį galėjo apsilankyti „Miško brolių“ stovykloje, susipažinti su žvakių liejimo technika, piešti šalia savivaldybės Vlado Šlaito viešosios bibliotekos knygų parodos „Napoleonas ir jo epocha“, žaisti klubo „Juodasis rikis“ parūpintais šachmatais, apžiūrėti „Lino kelią“, papozuoti šaržų meistrui.

Susidomėjusiems pasakota, kaip Lietuvoje auginamos kanapės. Deltuvos bendruomenė ir Kultūros centro Deltuvos skyrius laimėjo projektą ir pasisiuvo Lietuvos regionų tautinius kostiumus. Prieš mūšį jie ir buvo pristatyti. Žiūrovų taip pat laukė aukcionas, kuriame buvo parduodami seni, bet buityje dar naudojami daiktai. Paskelbti ir skrydžio oro balionu laimėtojai.

Laikantis tradicijos, kariai aplankė ir padėjo gėlių prie obelisko, menančio mūšį ir jo metu žuvusius karius. Čia visus pasitiko caro Aleksandro I uniforma pasipuošęs rajono meras Rolandas Janickas. Jis karius lydėjo ir mūšio lauke.

Kaip ir 1812 metų birželio mėnesį, susikovė Prancūzijos ir Rusijos kariuomenės. Jų judėjimą bandė atkartoti 90 karių, ginkluotų patrankomis, šautuvais, kardais. Kariuomenių veiksmus komentavo profesorius dr. Valdas Rakutis ir Vytauto Didžiojo karo muziejaus direktoriaus pavaduotojas Arvydas Pociūnas.

Kaip minėjo mūšio inscenizacijos vienas organizatorių, Ukmergės karo istorijos klubo narys Julius Zareckas, tikimasi, kad renginys vyks ir kitą vasarą.

AUTORIAUS nuotr.

Rekonstrukcijos dalyviai prie obelisko.

Vyko ir aukcionas.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas