Aktualijos

Į bandomąjį žygį pakviesti ir Ukmergės atstovai

Projekto „Misija Sibiras“ organizatoriai paskelbė dalyvių, kurie gegužės 26–27 d. pakviesti dalyvauti bandomajame žygyje, sąrašą. Jame – per 80 kandidatų. Tarp jų yra ir mūsų rajono atstovai – ukmergiškė Rūta Girnytė bei želviškis Kristijonas Povylius.

Šiemet projektas „Misija Sibiras“ sulaukė rekordinio skaičiaus – 967 – atrankos anketų. Į gegužės 26–27 d. vykstantį bandomąjį žygį pakviesta daugiau nei 80 kandidatų, pildžiusių atrankos anketas.

Pasak organizatorių, dalyvius atrinkti buvo kaip niekada sudėtinga, nes visi kandidatai – labai motyvuoti ir ryžtingi. Norint patekti į ekspediciją jiems reikės įveikti maždaug 50 kilometrų bandomąjį žygį, kurio metu stengiamasi sukurti sąlygas, primenančias Sibirą. Žygio dalyviams teks keliauti Lietuvos miškais, pelkėmis, upių pakrantėmis.

Po šio etapo bus suformuotos dvi galutinės ekspedicijos komandos. Jos iš Lietuvos išvyks liepos 17 dieną. Tačiau Sibire tremties vietas lankys keliaudami skirtingais maršrutais.

Planuojama, kad ekspedicija pasieks Krasnojarsko kraštą ir tvarkys tautiečių kapines Abano, Bogučianų, Kansko, Nižnij Ingašo, Motygino bei Užuro rajonuose. Sudėjus bendrą šių rajonų plotą, jis gerokai viršija Lietuvos teritoriją.

Į Krasnojarsko kraštą, kuris už mūsų šalį didesnis net 36 kartus, sovietų represijų metu buvo ištremta bene daugiausia, apie 40 tūkstančių žmonių. Tremtiniai daugiausia dirbo miško pramonėje, garažuose bei fermose.

Žinia, kad yra pakviesti į bandomąjį žygį, R. Girnytę ir K. Povylių labai nudžiugino. Abu jaunuoliai jau ne vienerius metus aktyviai domėjosi „Misija Sibiras“ ekspedicijose dalyvaujančių lietuvaičių veikla. Taip jie savotiškai ir patys ruošėsi kada nors nukeliauti į lietuvių tremties vietas.

Vilniaus universitete teisę studijuojantis K. Povylius teigė, kad jam patekimas tarp ekspedicijos dalyvių jokiu būdu nebūtų laimėta kelionė: „Visų pirma tai būtų pareigos atlikimas savo šaliai. O iš to seka didžiulė atsakomybė. Juk žmonės, atrinkti į šią misiją, atlieka labai didelę ir svarbią valstybės užduotį – istorinės atminties puoselėjimą, išsaugojimą. Jokia valstybė be to negali gyvuoti. Todėl aš, jaunas, smalsus, tėvynės istorija besidomintis, gamtą, žygius, keliones mėgstantis, darbštus, nuo pat vaikystės prie darbo miške pratęs jaunuolis, jaučiau pareigą pasiūlyti savo laiką, savo jėgas šiai misijai atlikti. Būtent todėl ir pildžiau šią anketą.“

Antano Smetonos gimnaziją baigusi, Vilniaus Gedimino technikos universitete studijavusi R. Girnytė ir būdama moksleivė, ir dabar dalyvauja įvairiuose projektuose, daug savo laiko skiria visuomeninei veiklai. Taip pat ji neabejinga skaudiems Lietuvos istorijos įvykiams. Noru aplankyti lietuvių tremties Sibire vietas ir pačiai prisidėti prie jų išsaugojimo ukmergiškė ypač užsidegė, kai praėjusią vasarą į atšiauriausią lietuvių tremties vietą – Lenos deltą – kartu su ekspedicija „Lapteviečių pėdomis“ keliavo jos tėtis Vigimantas.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas