Aktualijos, Naujausi

Su liaudies dainomis ir šviesos misterija įsižiebė Ukmergės piliakalnis

Šeštadienį miestas sulaukė ypatingo renginio „100 švęskime patys!” Tai – agentūros „Name“ dovanojama šventė Lietuvai, ir ji prasidėjo Ukmergėje. Jos metu mieste svečiavosi Vilniaus dailės akademijos docentė Renata Maldutienė, žurnalistas, keliautojas Vytaras Radzevičius, istorikas, Vilniaus universiteto profesorius dr. Alfredas Bumblauskas. Koncertuojant grupei „Okata“ surengtas nepakartojamas šviesų dailininko Arvydo Buinausko šou. Šventę papildė visoje šalyje vykusi Muziejų naktis, o vakarą vainikavo rekonstruoto piliakalnio įžiebimas. Renginį vedė TV laidų vedėjas Rolandas Vilkončius.

Dar žiemą į Ukmergės rajono savivaldybę kreipėsi renginių organizavimu užsiimančios bendrovės „Name“ vadovė Matilda Kurilavičiūtė, kuri pasiūlė ukmergiškiams padovanoti šventę. Šiai „šventės sau“ idėjai buvo mielai pritarta ir padėta ją įgyvendinti.

„Gimtosios žemės“ kalbinta režisierė M. Kurilavičiūtė pasakojo: „Mes nuolat girdime klausimą: ką man duoda Lietuva? Gal užteks imti, pradėkime duoti? Šimtmečio šventę švęskime patys! Taip vieną dieną nusprendėme mes, „Name“ komanda. Esame renginių organizatoriai, taigi Lietuvai galime dovanoti jos 100-mečio renginį, tokį, kokį įsivaizduojame, su tokiais žmonėmis, su kuriais norime, tokioje vietoje, kuri mums patinka.“

Šventės režisierė džiaugėsi, kad sumanymas rado atgarsius daugybės žmonių širdyse. Nė vienas dalyvis už pasirodymą nepaprašė atlygio, viskas surengta padedant rėmėjams bei partneriams.

„Vilnius ir taip pilnas renginių, todėl norėjome šventę dovanoti mažesnių miestų gyventojams, – kalbėjo M. Kurilavičiūtė. – Pradėti nuo Ukmergės mums pasiūlė buvęs ukmergiškis R. Vilkončius, kuris mielai įsijungė į mūsų komandą. Kai pirmą kartą atvažiavome, apsilankėme prie piliakalnio, supratome, kad čia – toji vieta, kurioje norime realizuoti savo idėją. Be to, Ukmergė noriai mums padėjo.“

Šventė prasidėjo Taujėnų dvare

„100 švęskime patys” prasidėjo Taujėnų dvare. Čia atidaryta įspūdinga drabužių dizainerės, Vilniaus dailės akademijos Kostiumo dizaino katedros docentės R. Maldutienės paroda „Mada: spalvų istorijos“. Savo ilgametį meninį spalvų tyrimą Lietuvos madoje dizainerė iš pradžių iliustravo piešiniais, vėliau tyrimas peraugo į realius kostiumus, kuriuos įamžino fotomenininkė Vaiva Abromaitytė. Į spalvų žaidimą įsitraukė ir modeliai, kurie tapo ypatingais herojais, prie komandos prisidėjo ir simbolius nuotraukose išaugino menininkė Anželika Jalmokaitė. Visus parodoje eksponuojamus mados paveikslus lydi autorės tekstai ir eskizai, inspiracinė istorinė medžiaga.

Daugiau apie nuotraukas ir istorines Lietuvos spalvas dizainerė papasakojo vakare prie piliakalnio susirinkusiems ukmergiškiams. „Koks yra Lietuvos spalvinis identitetas? Ką turime lietuviškame spalvų „krepšelyje“ greta geltonos, žalios ir raudonos? Aš matau plačią spalvų paletę, dėlioju ją skirtinguose epochos atspindžiuose, stebiu, kurios spalvos yra daugiausia. Tai – gana sudėtingas tyrimas. Visi mūsų šimtmečiai, mūsų valstybės metai yra spalvoti ir juose galima rasti nemažai kontrastų“, – savo įžvalgomis dalinosi viešnia.

Į Ukmergę atskubėjo tiesiai iš Aliaskos

Vėliau į piliakalnio papėdėje organizatorių sukonstruotą sceną žengė ką tik iš kelionės po Aliaską grįžęs žurnalistas, keliautojas V. Radzevičius. Jis dalinosi šmaikščiomis asmeninių patirčių ir iššūkių istorijomis. Svarbiausi jo pasakojimų veikėjai – įvairiuose pasaulio kampeliuose sutikti ir savo vietas suradę lietuviai. Šmaikštaus humoro nestokojantis svečias sulaukė nemažai žiūrovų klausimų, į kuriuos mielai atsakė.

Beje, vakaro vedėjas R. Vilkončius šventę pradėjo nuotoliniu būdu, būdamas ne Ukmergėje, o LNK studijoje Vilniuje. Jis pirmuosius renginio svečius pristatė lauko ekrane demonstruojamu vaizdo įrašu. Po poros valandų scenoje pasirodęs R. Vilkončius juokavo, jog skubėdamas į Ukmergę, matyt, buvo „įamžintas“ ne vieno kelyje pasitaikiusio greičio matavimo prietaiso.

Renginio vedėjas vis tik spėjo atsisveikinti su V. Radzevičiumi ir sutikti į sceną su lagaminu žengiantį istoriką Alfredą Bumblauską.

„Valstybės dieną – klaida mojuoti trispalvėmis”

Profesorius ukmergiškiams atvežė viešą paskaitą „Lietuvos valstybės raidos viršukalnės“, kurioje kėlė klausimą, ką mums ir mūsų šaliai reiškia trys datos – Vasario 16-oji, Liepos 6-oji ir Kovo 11-oji.

„Prieš 100 metų, vasario 16 dieną, gimė moderni naujoji, jaunoji Lietuva. Šį įvykį lengviau suprasti padeda Maironio žodžiai: „Užtrauksim naują giesmę, broliai, kurią jaunimas tesupras”. Šimtmetis yra naujos Lietuvos gimimas, dažnai sakau – senoji, Mindauginė Lietuva, trispalvės neturėjo, todėl liepos 6-ąją, kai švenčiame Valstybės dieną, klaida mojuoti trispalvėmis. Trijų spalvų vėliava yra mūsų šimtmetis, trispalvė sujungia tarpukario Lietuvą, partizanus, tuos, kurie priešinosi santvarkai sovietmečiu, ir tuos, kurie stovėjo Sąjūdžio mitinguose, Baltijos kelyje… Per kertinius istorijos tarpsnius šimtmetis ateina iki mūsų dienų. Lietuva yra šalis, kurioje vyksta stebuklai, o jos sėkmės istorijos galima pavydėti. Jonas Basanavičius 1883 metais gūdžiame Rusijos provincijos užkampyje kūrė nepriklausomos Lietuvos ateitį. Dėliodamas politinių šachmatų partiją, jis nė įsivaizduoti negalėjo, kad ateis toks laikas, kai Lietuvos vėliava pakils aukščiau už Rusijos ir Amerikos vėliavas. Į aukštybes mūsų trispalvę olimpinėse žaidynėse pakėlė jauna Lietuvos plaukikė Rūta Meilutytė”, – savo neišsemiamais žinių lobiais dalijosi ir smagias istorijas porino profesorius A. Bumblauskas.

Pasveikino savo motinos gimtojo miesto žmones

Po garbaus istoriko pasisakymo vedėjas į sceną pakvietė į Lietuvos 100-mečio šventę Ukmergėje atvykusį Arnoldą Pranckevičių, Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovą. Jis – vienas didžiausią Europos politikos patirtį turinčių žmonių, buvęs prezidento Valdo Adamkaus, Europos Parlamento pirmininkų Jerzy Buzeko ir Martino Schulzo patarėjas, kuris iš arti matė Europos Sąjungos kūrimo procesą.

Svečias prisipažino, jog jam smagu pasveikinti savo mamos gimtojo miesto žmones su tokia gražia švente. A. Pranckevičius palinkėjo ir po šimto metų Lietuvai būti nepriklausomai, demokratiškai, moderniai ir pažangiai Europos valstybei, su suomišku švietimu, airiškomis inovacijomis, prancūziška sveikata, vokiška kokybe, tačiau lietuviška širdimi ir ukmergietišku charakteriu.

Paskendo muzikos ir šviesų žavesyje

Temstant šventės veiksmas persikėlė ant piliakalnio. Viršukalnėje įrengtoje scenoje pirmoji pasirodė ukmergiškiams gerai pažįstama atlikėja Raminta Naujanytė-Bjelle. Po jos prasidėjo moderniai lietuvių liaudies dainas atliekančios grupės „Okata“, kurią įkurė garsių Lietuvos muzikantų šeimos – gitaristo, kompozitoriaus Alfredo Čereškevičiaus ir vaikų numylėtinės Neringos Čereškevičienės dukra Kotryna, koncertas. Grupės narės K. Čereškevičiūtė, Justė Kraujelytė, Kristina Mažeikaitė – profesionalios muzikos atlikėjos, įvairių televizijos muzikinių projektų dalyvės, performansų kūrėjos. Šį trejetą taip pat papildo ketvirtasis, labai svarbus muzikinės komandos narys – geriausiu Lietuvos vokalinės perkusijos meistru tituluojamas Žygimantas Gudelis. Šis kolektyvas muziką atlieka neiškraipydamas pagrindinių liaudies dainų motyvų, juos tiesiog papildo šiuolaikiškais sąskambiais praturtinta aranžuote.

„Okatos“ atliekamas dainas iliustravo vienas geriausių Lietuvos šviesos dailininkų A. Buinauskas. Menininko apšvietimo darbų spektras platus – nuo arenų iki bažnyčių. Jis rengia šviesos instaliacijas ir žinomų Lietuvos atlikėjų koncertams, su Lietuvos komanda ruošė Ievos Zasimauskaitės pasirodymą „Eurovizijos“ konkurse. Šio menininko sukurtą misteriją „100 Lietuvos spalvų“ ukmergiškiai išvydo pirmieji. Miesto centre esantis Ukmergės piliakalnis mena Gediminaičių dinastiją, o ją simbolizuojantys Gedimino stulpai kildinami nuo čia stovėjusios pilies. Todėl šviesų dailininkas piliakalnio istoriją atkūrė fantastiškais šviesų vaizdais. Koncerto metu, skambant lietuvių liaudies dainoms, ant Ukmergės piliakalnio šlaito šviesomis buvo piešiami įvairūs nėriniai, paslaptingos būtybės, liaudiški motyvai.

Šventės garsu rūpinosi vienas geriausių šalyje garso režisierių Jurgis Stasikėlis. Jis yra dirbęs bene per visus didžiausius Lietuvos ir užsienio atlikėjų koncertus. Praėjusiais metais kartu su tarptautine techninio personalo komanda dirbo „Eurovizijos“ dainų konkurse Kijeve.

Renginio kulminacija tapo atnaujinto piliakalnio įžiebimas. Tai įvyko taip pat labai įspūdingai – skambant Ukmergės menininko, dambrelių virtuozo Egidijaus Darulio atliekamai melodijai.

Po koncerto šventės dalyviai buvo pakviesti pasilikti dūzgėse ir naktį kartu su folkloro ansambliu „Dagilėlis“ ant piliakalnio dainuoti sutartines.

Tokio apšvietimo neturi nė vienas piliakalnis

Pirmieji Ukmergės piliakalnio tvarkymo darbai pradėti 2011-aisiais ir truko dvejus metus. Tada buvo įrengta estrada, renginiams pritaikyti buvę pirties griuvėsiai, sutvarkytos amfiteatro prieigos, pastatytas tiltas per Vilkmergėlės upelį. Antrajame piliakalnio tvarkymo etape, kuris prasidėjo praėjusiais metais, iškirsti beverčiai krūmokšniai bei medžiai, nutiestas naujas takas, laiptai į Vytauto gatvę, sutvarkytos upelio pakrantės, pastatytos naujos skulptūros. Taip pat įrengtas apšvietimas apsauginiame tako į piliakalnį bei viršuje esančių turėklų porankiuose. Sklindanti šviesa išryškino piliakalnio kontūrus, todėl jis tapo matomas ne tik dieną, bet ir tamsiu paros metu. Tokio apšvietimo dar neturi nė vienas Lietuvos piliakalnis.

Visą šeštadienį gyventojai ir miesto svečiai kopė į piliakalnį, grožėjosi nuo jo atsivėrusia panorama. Viršukalnėje „Skautų slėnis“ buvo įkūręs žaidimų zoną, vaikams bei suaugusiesiems organizavo įvairias veiklas.

Šventiniame renginyje su savo technika ir amunicija taip pat dalyvavo „Miško brolių“ klubas, kvietęs apsilankyti jų įkurtoje stovykloje, susipažinti su partizaninio judėjimo dalyviais.

Piliakalnio prieigas prižiūrėjo ir tvarka rūpinosi Ukmergės 1002-osios šaulių kuopos nariai, kurie taip pat buvo įkūrę savo štabą.

Iki pat vėlyvo vakaro piliakalnio teritorijoje veikė ir prekybininkų mugė.

Organizuotos ekskursijos po miestą

Taip jau sutapo, kad šeštadienį, gegužės 19-ąją, visoje Europoje vyko Tarptautinės muziejų nakties renginiai, į kuriuos įsijungė ir Ukmergės kraštotyros muziejus. Išvakarėse čia buvo atidaryta Lietuvos žydų, apie 1918 metus įkurtos fotografijos studijos savininkų Mauša Levi ir Šimon Bajer fotografijų paroda „Tarpukario Lietuvos fotografų palikimas“. Taigi, renginio „100 švęskime patys” dalyviai galėjo apžiūrėti ekspoziciją, nes muziejus dirbo iki pat vidurnakčio.

Taip pat muziejininkai ukmergiškius ir miesto svečius kvietė į šimtmečio ekskursijas po Ukmergę, kurias vedė istorikai Raimondas Ramanauskas ir Vladas Kovarskas. Kartu su muziejininku Žygimantu Komliausku norintys galėjo susipažinti su Kęstučio aikštės architektūriniu palikimu. Surengtas ir naktinis pasivaikščiojimas po miestą. Šios ekskursijos sulaukė didelio žmonių susidomėjimo.

Šventės metu buvo galima nemokamai lankyti ir senąjį gaisrinės bokštą.

Muziejų naktį svetingai atvertos ir Veprių kraštotyros muziejaus erdvės. Miestelyje vyko dainuojamosios poezijos vakaras, surengtas naktinis pasivaikščiojimas Veprių Kalvarijų keliu, supažindinantis su jų istorija ir reikšme.

AUTORĖS nuotr.

[images cols=“four“ lightbox=“true“]
[image link=“21423″ image=“21423″]
[image link=“21425″ image=“21425″]
[image link=“21427″ image=“21427″]
[image link=“21429″ image=“21429″]
[image link=“21431″ image=“21431″]
[image link=“21433″ image=“21433″]
[image link=“21435″ image=“21435″]
[image link=“21437″ image=“21437″]
[image link=“21439″ image=“21439″]
[image link=“21441″ image=“21441″]
[image link=“21443″ image=“21443″]
[image link=“21445″ image=“21445″]
[/images]

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas