Svečias iš Kanados K. A. Robertson Chodakowski (antras iš dešinės) su Z. Katinu, Turizmo ir verslo informacijos centro direktore Lina Baubliene ir savivaldybės administracijos Kultūros ir turizmo skyriaus specialiste Violeta Širmene.

„Didžiausia Lietuvos kryžkelė - istorijos sūkuriuose“, Kultūra, Naujausi

Svečiavosi Smetonų giminaitis iš Kanados

Pirmojo Nepriklausomos Lietuvos Respublikos prezidento Antano Smetonos giminė yra plačiai paplitusi po visą pasaulį. Vienas iš Smetonų šeimos palikuonių – Kent Alexander Robertson Chodakowski, atvykęs iš Kanados, lankėsi ir Ukmergės krašte.

Atvyko, atradęs giminystės ištakų Lietuvoje

Vasario mėnesį Kaune vykusioje konferencijoje „Kilmingųjų indėlis į Lietuvos valstybingumo kūrimą“, kurią organizavo atkurta Ponų taryba, ypatingu svečiu tapo prezidento Antano Smetonos žmonos Sofijos brolio Romano Chodakausko anūkas Kent Alexander Robertson Chodakowski. Ne pirmą kartą Lietuvoje viešintį Smetonų giminės atstovą aplankyti Ukmergės kraštą pakvietė LDK Kilmingųjų palikuonių bendrijos narys, Šv. Adalberto LDK riterių ordino Kapitulos narys, bajorų Sollogubų-Dovainių giminės palikuonis Zigmantas Katinas. Kaip vėliau paaiškėjo, svečias iš Kanados jau kurį laiką svarstė apie galimybę atvykti ir aplankyti savo giminaičio prezidento A. Smetonos gimtinę – Užulėnį, esantį Ukmergės rajone. Taigi, šiemet švenčiant Lietuvos Nepriklausomybės šimtmetį, Kanados mieste Vankuveryje gyvenantis K. A. Robertson Chodakowski nusprendė dar kartą apsilankyti mūsų šalyje. Laikas dėl susitikimo ir svečio atvykimo į Užulėnį buvo derinamas su Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centru, rajono savivaldybės administracijos Kultūros ir turizmo skyriumi bei su pačiu LDK Kilmingųjų palikuonių bendrijos nariu Z. Katinu. Su prezidento A. Smetonos gimtine, dvaru bei Užugirio mokykla svečią supažindino ir istorinius faktus papasakojo Turizmo ir verslo informacijos centro bei Ukmergės kraštotyros muziejaus darbuotojai. Svečias iš Kanados taip pat ragavo jauniausio virtuvės šefo Lietuvoje Roko Galvono pagamintus bajoriškus patiekalus, tik ką ištekėjusią klevų sulą iš dvaro sodo ir tikrus naminius lašinius.

Užugirio dvaras – ypatinga vertybė mūsų šalyje

Užugirio dvaro istorija prasidėjo nuo to, kai švenčiant tuometinio Lietuvos Prezidento A. Smetonos 60-metį buvo nutarta jo tėviškėje, ant Lėno ežero, pastatyti jam dvarą. Užugirio dvaras iš tiesų buvo labai privati Smetonų šeimos erdvė, prezidento poilsio ir apmąstymų vieta. Čia pabūti A. Smetona spėjo tik kelias vasaras. Okupavus Lietuvą sovietams, Užugirio kiemo dvaras buvo nacionalizuotas.

2014 m. duris naujam gyvenimui atvėręs prezidento A. Smetonos dvaras šiuo metu yra vienas labiausiai lankomų ojektų Ukmergės krašte. Šis dvaras turi didelę išliekamąją vertę ir yra vienintelė vieta, bylojanti apie prezidento ir jo šeimos privatų gyvenimą Užugirio rezidencijoje.

Neliko abejingas jaunatviškam žavesiui

Prezidento A. Smetonos ir jo žmonos Sofijos meilės istorija prasidėjo visai netikėtai. Dažnai vyriausiojo Chodakauskų sūnaus lietuvių kalbos mokyti atvažiuodavęs būsimasis Lietuvos prezidentas A. Smetona negalėjo likti abejingas vyresniosios Chodakauskaitės – Sofijos – žavesiui. Nors jis buvo 11 metų už ją vyresnis, tai nesutrukdė jiems pamilti vienas kitą ir būdama vos 19-os mergina ištekėjo.

Buvo prisirišęs prie tėviškės

Prezidentas A. Smetona dažnai lankydavosi Užugiryje, atvykdavo į tėviškę atostogų. Ypač jis mėgo mišką ir Lėno ežerą. Gimtinė buvo prezidento mėgiama skaitymų vieta, daug dėmesio jis skirdavo vietinei gamtai, mėgdavo vaikštinėti po tėviškę supančius miškus. Jis nesididžiuodavo ir visada atvykęs pakalbindavo kiekvieną kaime gyvenantį, savo palydovams papasakodavo visokiausių nuotykių iš jaunystės laikų. Bene didžiausią dovaną savo kraštiečiams A. Smetona skyrė pastatydamas naują, modernią, dviejų aukštų pradinę mokyklą.

Paminklas 145–osioms metinėms paminėti

Šiemet, švenčiant Lietuvos Nepriklausomybės šimtmetį, Ukmergės rajone yra renkamos lėšos, skirtos prezidento A. Smetonos paminklo statybai Užulėnyje. Tikimasi, jog tokiu būdu prezidentas už savo nuopelnus Lietuvai ir begalinę meilę gimtajam kraštui bus tinkamai pagerbtas ir įvertintas.

Parengta pagal Z. KATINO ir Turizmo ir verslo informacijos centro informaciją

Nuotrauka iš asmeninio Z. Katino archyvo

Palikite komentarą apie straipsnį

  • juozas :
    Ypač dvaras pasižymi kabaku su anglišku pavadinimu.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas