Asociatyvinė nuotrauka.

Aktualijos

Atlyginimai mokytojams – už etatą

Nuo ateinančių mokslo metų atlyginimai mokytojams bus skaičiuojami kaip ir daugumai darbuotojų – už etatą, o ne už atskiras valandas. Švietimo ir mokslo ministerija teigia, kad tai leis mokytojams atlyginti ne tik už pamokas ir su jomis susijusią veiklą, bet ir už visus mokyklos bendruomenei atliekamus darbus. Naują apmokėjimo modelį parengė darbo grupė, kurioje taip pat dirbo mokytojų profesinių sąjungų atstovai.

Pagal Švietimo ir mokslo ministerijoje pristatytą naująjį modelį mokytojo etatą sudarys 36 val. per savaitę darbo krūvis (1 512 val. per metus). Iš jų pamokoms bus skiriama iki 1 008 val. per metus, pradedantiesiems mokytojams – iki 756 val. per metus. Kitas laikas skiriamas nekontaktinėms valandoms, t. y. su pamokomis susijusioms veik-loms, ir papildomoms veikloms mokyklos bendruomenei.

Dabar tik 5 proc. mokytojų dirba 36 val. etatu per savaitę, tai sudaro apie 2 300 mokytojų visoje šalyje. Įvedus etatinį mokytojų apmokėjimą, bus sukurtos prielaidos šiam skaičiui išaugti dešimteriopai, iki 23 tūkstančių.

Etatai mokyklose bus planuojami ne tik pagal dalykus ir ugdymo programas, bet ir pagal mokytojų kompetencijas. Mokyklos vadovas savarankiškai spręs, kaip veiksmingiau paskirstyti etatus, kad visi mokytojai dirbtų jų kompetencijas atitinkančius darbus.

Aukštesnės kvalifikacijos mokytojai dirbs jų kompetencijas atitinkantį darbą: daugiau laiko jų etate sudarys metodinė veikla, pagalba pradedantiems mokytojams.

Jauniems mokytojams bus įvestas pradedančiojo mokytojo etatas. Pradedantieji mokytojai turės tą patį valandų skaičių etate – 36 val., tačiau pamokos sudarys ne daugiau kaip pusę darbo laiko. Kitas laikas bus skiriamas pasirengimui pamokoms, profesiniam tobulėjimui, mokymuisi iš kolegų, kitiems papildomiems darbams.

Etatinis darbo užmokestis bus taikomas visiems valstybinių ir savivaldybių bendrojo ugdymo mokyklų, taip pat profesinių mokyklų ir neformaliojo švietimo mokytojams, ir pradedamas įvesti nuo 2018 m. rugsėjo 1 d. Iki to laiko mokyklų vadovai su mokytojais sudarys sutartis pagal mokyklos patvirtintą pareigybių sąrašą. Kiek etatų gali gauti konkreti mokykla, bus nustatoma lėšų apskaičiavimo ir paskirstymo metodikoje, kurią nutarimu tvirtins Vyriausybė.

Iš viso etatinio darbo apmokėjimo modelio įvedimui bus skirti 95 mln. ir jis pilnai bus įvestas 2019 m. rugsėjo 1 d. Nuo 2018 m. rugsėjo 1 d. įvedant šį modelį mokytojų atlyginimams iš valstybės biudžeto skiriama 17, 4 mln. Eur.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas