Asociatyvinė nuotrauka.

Aktualijos

Pagalbą teiks naujas specialistas

Ukmergę sukrėtė du tragiški atvejai – sekmadienį iš gyvenimo pasitraukė dvi moterys. Viena jų, kuriai buvo 56-eri, gyveno mieste, kita – 64-erių Ukmergės rajono gyventoja.

Po šių įvykių pirmadienį į posėdį rajono savivaldybėje buvo susirinkusi Krizių valdymo grupė, taip pat jame dalyvavo ranką prieš save pakėlusių ukmergiškių darboviečių atstovai. Susirinkusieji svarstė minėtus atvejus, akcentuota, jog iš gyvenimo pasitraukusių ukmergiškių artimiesiems turi būti suteikta psichologinė, psichiatrinė ar socialinė pagalba.

Sveikatos apsaugos ministerija yra įpareigojusi savivaldybes užtikrinti skubias psichologo ar psichiatro paslaugas bandžiusiesiems žudytis. Sprendžiant savižudybių prevencijos problemą, ketinantiems ar bandžiusiems nusižudyti asmenims, bei savižudžio artimiesiems pagalbą suteikia atvejo vadybininkas. Šią paslaugą teikia Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centras, atvejo vadybininkės funkcijas atlieka psichikos sveikatos slaugytoja Jolanta Miškinienė. Paslauga apmokama iš Visuomenės sveikatos biuro vykdomos Priklausomybių nuo alkoholio ir narkotinių medžiagų mažinimo, smurto artimoje aplinkoje ir savižudybių prevencijos programos.

Poreikis teikti atvejo vadybininko paslaugą kyla, nes kartais bandęs iš gyvenimo trauktis žmogus paliekamas likimo valiai. Informacija apie bandymus žudytis paprastai pasiekia ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos skyrių, policiją.

Tokiems žmonėms suteikiama pirmoji medicininė pagalba, galbūt jie vežami į psichiatrijos ligonines, tačiau vėliau, jeigu patys niekur nesikreipdavo, jie su savo išgyvenimais likdavo vieni. Nusižudyti bandžiusiam žmogui suteikus skubią pagalbą, reikia padėti jam spręsti jo emocines problemas.

Informacija apie bandžiusį žudytis žmogų perduodama atvejo vadybininkui, jis susisiekia su žmogumi, pasiūlo eiti į savitarpio pagalbos grupę, kreiptis specialisto konsultacijai. Atvejo vadybininkas yra pasiruošęs padėti spręsti problemas, taip pat užtikrinti, kad asmuo nuolat gautų paramą ir pagalbą – psichologinę, psichiatrinę ar socialinę.

Higienos instituto duomenimis, 2016 metais savižudybių skaičius Ukmergės rajone buvo 49,26 atvejai 100 tūkst. gyventojų. Tai yra 1,6 karto didesnis už Lietuvos ir daugiau kaip 2 kartus didesnis už Vilniaus apskrities rodiklius. Absoliutus savižudybių skaičius 2016 m. Ukmergės rajone buvo 18 (2014 m. – 20). Iš 18 nusižudžiusių asmenų – 15 vyrų ir 3 moterys. Didžioji dalis savižudybių įvyksta kaimo vietovėse. Analizuojant atvejus pastebima, kad dažniau iš gyvenimo pasitraukti nusprendžia darbingo bei vyresnio amžiaus Ukmergės rajono gyventojai.

Asmenys, kuriuos kamuoja mintys apie gyvybės nutraukimą, kurių artimoje aplinkoje yra tokių žmonių ar patys išgyvena dėl artimojo savavališko pasitraukimo, prašomi kreiptis į atvejo vadybininkę J. Miškinienę tel. 8 671 53 440.

„G. ž.“ infrom.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Juste Siauciunaite :
    Simet ir kiausinio Velykoms be specialistu sutikimo nebus galima nusidazyti...
  • X kita :
    Dirba Ukmergeje gera atvaziuojanti psichologe. Ir taip, eiles dideles.
  • Juste Siauciunaite :
    Ukmergeje yra trys didziausios institucijos: ligonine, policija ir alkoholio darykla. Dabar tik belaukiame, kada gaisrine bus gerokai praplatinta, isplesta. Ukmergieciai itin megsta buteli apsikabine iki isblaivinimo istaigu nebenueiti ir skustis visiems, koks gyvenimas vis tik neteisingas. O vargsui pilieciui ir miestieciui belieka tik dryzuoti marskiniai ir telefonas.
  • Vytautas :
    Panele Juste, Jūs bažnyčią reklamuojate ar esate nukentėjusi nuo alkoholio, kad tą patį per tą patį ir apie tą patį rašote? Kiekvienas žmogus yra savo gyvenimo kelio kūrėjas. Vieni eina į bažnyčia, kiti - neina, treti - geria, ketvirti - sunkiai dirba , penkti - iš vis nedirba, nu bet čia nieko nepadarysite, kiekvienoje šalyje ir tos pačios problemos, kai kur net dar didesnės (nėra nei ką valgyti, nei ką gerti, tik žūtbutinis mūšis už išgyvenimą). Todėl mano pasiūlymas, žiūrėkite pirma savęs, ir jei kažkas yra daroma ne taip, tai parodykite pavyzdį nuo savęs.
  • Juste Siauciunaite :
    APSINESUSIUS PRIIMA TEN, KUR UZ DUSA VALSTYBE 0 EUR CT SUMOKA
  • Juste Siauciunaite :
    BEJE, GERDAMAS ALKOHOLI IRGI TOLI NENUKELIAUSI - NUEISI IKI ARTIMIAUSIU NAKVYNES ARBA ISBLAIVINIMO NAMU, ATVERTU VELEI KOZNAM UKMERGIECIUI (TVARKINGAM)
  • Juste Siauciunaite :
    tai jei sedesi namie per ilgai - isves, ir neklaus apie asmenini reikala, ten bus patogumai uz 0 eur. ct.
  • Juste Siauciunaite :
    Visa diena niekas ir nepraso melstis - misios trunka 50min. daugiausia, ir galima eiti tik karta per diena.
    • X :
      Na, cia, jau kiekvieno asmeninis reikalas, kam kur eiti!
  • X :
    Kad, kazin ar nuo baznycios "dievo pyrago" busi sotus, nors ir visa diena besimeldziant!
  • Juste Siauciunaite :
    eit i baznycia ir melstis kasdien 6.00 vakare, sekmadieniais - ryte arba 11.00 Trejybes baznycioj, Petro ir Povilo irgi panasiai - yra 12.00 misios, yra dar anksciau. As situos alkoholio fabrikus uzdaryciau ukmergieciams, tegul geria vandeni po 2L kasdien. Ir cesnako skilteles po 2-3 kasdien. Beje, sporto aiksteliu yra ir nemokamu, net Dariaus ir Gireno gatvej yra atidaryta. Beje, bibliotekoje su kortele internetas irgi nemokamai, taip kad suktis galima, tik nereikia pasiduot ir visur eiti pesciomis, kiek imanoma.
  • HHH :
    O kas zmonem belieka, kai "degradavus" ta Ukmerge!
  • Juste Siauciunaite :
    UKMERGEI NEI LIETUVIU NEI JOKIU KITU KALBU NEREIKIA - VISI KAIP KEIKESI RUSISKAI BESIDIDZIUODAMI, TAIP IR TOLIAU TA PATI SEKMINGAI DARO - PRADEDANT VARGSAIS, BAIGIANT TURTINGAISIAIS. SVARBU YRA, KUR ALKOHOLIO PAGERT IR UZ MIZYKLA IKI TAM TIKRO LAIKO SUSIMOKETI.
  • Juste Siauciunaite :
    PADIDINKIT DAR GAISRINES PASTATA - POLICIJA SUTVARKYTA, LIGONINE ISPLATINTA, VOS TELPA MIESTO RIBOSE, BELIKO GAISRINE IR ALKOHOLIO DARYKLA PRAPLESTI. VARGSUI MIESTIECIUI NEBELIKS NIEKO KITO, TIK MAUTIS DRYZUOTUS MARSKINIUS
  • Juste Siauciunaite :
    deja, Ukmergej ir su psichologo issilavinimu greit zmones, gyventojus, sugeba miestieciai institucionalizuoti.... GEDA UKMERGEJ
  • Anonimas :
    Vadybininkas be psichologo issilavinimo, idomiai cia
  • Nu jo :
    Pameginkit pas psichologa pakliuti,menesis ar 2 eiles.
  • Juste Siauciunaite :
    Prasau atkreipti demesi, kad Ukmergeje ir gretimuose rajonuose gyventojai neisklausomi, ju niekas nesiklauso ir nesuteikia demesio, o skuba institucionalizuoti. Zodis ïsvesiu", üzdarysiu", "psichuske", "durnynas"yra tape musu kasdienybes dalimi ir sovietmecio palikimas Ukmergeje ir Anyksciuose yra itin didelis. Institucionalizacija - kaip sovietmecio pasekme - yra didziule zaizda musu visuomeneje (Ukmergeje ir Anyksciuose) ir gyventojai neskatinami kalbetis, o tik apkalbineti ir raportuoti galingesniems. Tuo tarpu kataliku baznycia yra mazuju baznycia ir turi buti atidaryta visiems. Kaip Sv Motina Terese sakydavo: "Su vargsais reikia kalbetis, o ne apie juos" - t.y. vengti apkalbu ir raportavimu su "isvesiu", üzdarysiu".

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas