Valstybingumo eisena nuo Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios atžygiavo prie paminklo „Lituania Restituta“.

„Didžiausia Lietuvos kryžkelė - istorijos sūkuriuose“, Aktualijos, Naujausi

Ukmergiškiai sveikino atkurtos valstybės 100-metį

Bažnyčių varpų sąšauka „Gloria Lietuvai“

Visus metus šalyje buvo įgyvendinamas unikalus projektas „Gloria Lietuvai“. Jo iniciatoriai sumanė įrašyti ir ateities kartoms palikti šimto varpų gaudesį, o iš įrašų sukurti muzikos kūrinį. Artėjant Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui, į bažnyčių varpus atsigręžta neatsitiktinai. Varpai simbolizuoja tautos laisvę ir vienybę. Be to, daugybę metų jie padėjo žmonėms nepasiklysti laike ir erdvėje, skelbdavo apie artėjančius pavojus.

Vasario 16-ąją, 12.30 valandą, vyko baigiamasis projekto akcentas – šventiniu gausmu prabilo Lietuvos bažnyčių varpai. Šis laikas pasirinktas dėl to, kad prieš šimtą metų būtent tokiu metu signatarai pasirašė valstybės Nepriklausomybės Aktą.

Ukmergėje 100 kartų skambėjo Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios varpai. Prie šio projekto prisijungė ir kitos rajono bažnyčios.

Po varpų sąšaukos Ukmergės dekanato dekanas Vaidas Bartkus ir Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios vikaras Robertas Urbonavičius aukojo šv. Mišias. Jose buvo meldžiamasi už Lietuvą, jos Laisvę ir Laisvės gynėjus.

Ukmergiškiai susirinko į šv. Mišias.

Žygiavo valstybingumo eisenoje 

Po šv. Mišių nuo Šv. apaštalų Petro ir Povilo iki paminklo „Lituania Restituta“ patraukė valstybingumo eisena. Jos priekyje žygiavo rajono vadovai, paskui juos išsirikiavo šauliai, kariai savanoriai, klubo „Miško broliai“ vyrai, Ukmergės rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos ugniagesiai, rajono Policijos komisariato pareigūnai, Antano Smetonos ir Jono Basanavičiaus gimnazijų bendruomenės, kai kurių politinių partijų atstovai, kiti ukmergiškiai.

Skleiskis, Lietuva, ir klestėk

Bene svarbiausios Vasario 16-osios iškilmės Ukmergėje vyko prie paminklo „Lituania Restituta“. Susirinkusiuosius sveikino rajono savivaldybės meras Rolandas Janickas, Seimo narys Juozas Varžgalys. Skambant Tautiškai giesmei, buvo pakelta valstybinė vėliava, nuaidėjo trys patrankos salvės. Minėjimo dalyviai prie paminklo padėjo gėlių.

Minėjimą vainikavo akcija „Skleiskis, Lietuva, ir klestėk“. Jos metu ukmergiškiai dalyvavo didžiulės trispalvės, skirtos Lietuvos 100-mečiui, išskleidime.

Šventinius renginius vedė Kultūros centro direktorė Rasa Graužinienė ir Savivaldybės tarybos narys Vidmantas Krikštaponis.

Minėjimo dalyviai noriai dalyvavo didžiulės trispalvės, skirtos Lietuvos 100-mečiui, išskleidime.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas