„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra

Knygas rašome ir skaitome kartu

Zita KRIAUČIŪNIENĖ

Želvos gimnazijos muziejaus vadovė

Jau devintąjį kartą verčiame Želvos krašto istorijos puslapį. Pirmąja kuklia knygele „atvėrėme“ langą į mokyklos muziejų, vėliau dėliojome Želvos istorijos fragmentus („Pasakojimai apie Želvą“, 2005 m.), kartu su buvusiais mokiniais ir mokytojais rašėme mokyklos istoriją („O širdy vis skambučiai aidi“, 2008 m.), su želviečiais atkūrėme Želvos žydų gyvenimo epizodus („Kai nebelieka net vardų“, 2009 m.). Po to kartu su jais „keliavome“ po senuosius šio krašto kaimus, „atradome“ senuosius sakralinės ir kitokios paskirties medinius paminklus, kartu su šio krašto tremtiniais atkūrėme graudžias tremties istorijas („Kai Tėvynė buvo toli“, 2015 m.). Dar spėjome atverti ir muziejaus archyvo lobyną – senąsias nuotraukas („Želvos kraštas senose fotografijose“, 2016 m.).

Šiuo metu „Valdo leidykloje“ (džiaugiamės, kad tokia yra!) baigiama spausdinti muziejaus gelmėse užgimusi dar viena mūsų krašto istorijos knyga – „Želvos legendos“. Lietuvos šimtmečiui skirtame leidinyje, „augintame“ kelerius metus, o parengtame per pusmetį, pasakojame apie šio krašto žmones – apie tuos, kurių pastangų dėka sunkiuoju XX a. pradžios laikotarpiu sulenkėjusi Pozelva tapo Želva, ir apie išskirtinius želviečius, šviesias asmenybes, labai mylėjusius savo gimtinę, pasilikusius joje ir garsėjusius savo talentais.

Tarp knygos herojų – garsusis tarpukario Lietuvos kino kronikos kūrėjas, dvidešimt metų tyliai išgyvenęs Želvos krašte su savo prisiminimais. Taip pat vienintelis profesionalus Želvos fotografas, dviejų skirtingų epochų žmogus, savo darbais įamžinęs Želvos gyvenimo epizodus nebyliajame fotomene ir palikęs dalį archyvo, kurio nuotraukas jo dukra Aldona Juknevičiūtė–Motiejūnienė padovanojo mokyklos muziejui. Dar pasakojama apie kilnaus Amerikos lietuvio, mums – dvareliškiečio, kelią į „sėkmės kalną“ ir jo didžiulę meilę gimtinei, apie nuoširdų dosnumą. Pirmą kartą šioje knygoje mes dėkojame ir charizmatiškajam kolūkio pirmininkui, nuoširdžiai pamilusiam mūsų kraštą ir jo žmones, niūriu sovietmečiu dovanojusiam mums kultūros šviesą. Knygos puslapiuose – ir tylus, kuklus kaimo šviesuolis, pasidalijęs su mumis savo dvasios lobiais, išmintimi. Ir kaime gimęs, augęs, su tikėjimu, viltimi ir meile keliaujantis per gyvenimą, nuoširdžiai mylintis savo gimtinę, mokyklą, žmones, daug dėl jų padaręs kunigas Petras Purlys. Nemažas istorinės knygos skyrius pasakoja apie Juozo Vasiliausko – talentingo muzikanto, menininko ir kūrėjo – kelią. Ši dalis – tai paminklas Želvoje žvaigžde švietusiam talentui, vos ketverius metus tepagyvenusiam mūsų krašte. Paskutinis knygos skyrius primins Želvos bažnyčios ir parapijos Jubiliejus, pasakos apie didžius kunigo Petro Avižienio darbus…

Džiaugiamės, kad knygą rašėme vėl kartu su kraštiečiais – mūsų herojų artimaisiais, šeimos nariais, irgi ypatingais žmonėmis, besidominčiais krašto istorija, skleidžiančiais artimo meilės šviesą. Manome, kad į „legendų“ skaitymus susirinks ir tie, kurie rašė kartu su mumis, ir norintys pasklaidyti naujosios knygos puslapius.

Želvos legendų“ skaitymas vyks gegužės 6 dieną, 15 valandą, Želvos kultūros namų salėje. Skaitymus paįvairins J. Vasiliausko suburtos, dabar Vaclovo Butkaus vadovaujamos, kapelos muzikantai, arbatos pertraukėlė. Laukiame visų, besidominčių mūsų krašto istorija, mylinčių Želvą, kaip brangų gimtinės kampelį. logo2

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas