„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra

Seminaras-kvalifikacijos kėlimo stažuotė Bavarijoje

Vilma MULEVIČIŪTĖ – SABALIAUSKIENĖ

Ukmergės kultūros centro etninės kultūros specialistė

Balandis man ir Ukmergės kultūros centro režisierei Laimai Jančiauskaitei prasidėjo kelione. Kartu su Lietuvos kultūros centrų asociacijos nariais 1–9 dienomis dalyvavome tarptautiniame seminare-kvalifikacijos kėlimo stažuotėje Bavarijos (Vokietija) regione. Seminaro dalyviai susipažino su didžiausio Europoje Miuncheno kultūros centro Gesteig veikla, Bambergo savivaldybės kultūros skyriaus funkcijomis, vykdomais projektais, kultūros finansavimo mechanizmais, Ingolstad kultūros centro Neun veikla ir uždaviniais veikiant nedraugiškoje kultūrai aplinkoje.

Asociacijos nariams teorinius ir praktinius užsiėmimus vedė Stefani Henkel – Gesteig kultūros centro direktoriaus referentė, Oliver Will – Bambergo savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas, Ana Scheiman – Bambergo liaudies universiteto direktorė, Agne Biugen – Miuncheno savivaldybės Viešosios bibliotekos direktorė, Kristi Schellersheim – Ingolstad kultūros centro Neun direktorė ir kiti.

Susipažinome su įdomia, visiškai pagal kitokią sistemą nei Lietuvoje dirbančių Vokietijos kultūros centrų ir liaudies universitetų veikla, jų vykdomais projektais, technine baze, Vokietijos kultūros politikos ir kultūros sistemos finansavimo prioritetais. Lietuvos kultūros centrų asociacijos prezidentas Romas Matulis pristatė ir Lietuvos kultūros centrų veiklą, kultūros politikos prioritetus.

Didžiausią įspūdį paliko Gesteig kultūros centras Miunchene, pribloškęs savo gigantiškumu. Čia po vienu stogu susibūrusios įvairios institucijos: filharmonija, kamerinis orkestras, aukštoji muzikos ir teatro mokykla, kitos. Didesnėse ir mažesnėse salėse vyksta labai daug netikėtų renginių ir projektų (vieno renginio metu Juodosios salės grindys buvo užpiltos apie 30 cm smėlio). Po tuo pačiu stogu taip pat įsikūrusi 1,6 milijono leidinių sauganti biblioteka. Į jos fondus pateko ir Ukmergės kultūros centro išleistas tradicinės muzikos CD „Ir ko man kentėti“. Biblioteka labai daug dėmesio savo veikloje skiria vaikams ir pabėgėliams, turi 6 bibliobusus. Jei mokykla nutolusi apie 1,5 km nuo bibliotekos, ten jau važiuoja bibliobusas. Nė vienas iš Gesteig kultūros centro organizuojamų renginių nesiskundžia dėl lankytojų stokos, čia visada gausu žmonių.

Visai kitokia situacija Ingolstad kultūros centre Neun. Šis centras įkurtas tik 2014 m. Nors mieste gyvena apie 350 000 gyventojų, yra „Audi“ automobilių gamykla, tačiau kultūra dar ieško savo kelių, kaip pritraukti lankytojus. Tiesa, šiame mieste pasiprašė prieglobsčio visas Gruzijos kamerinis orkestras, kurį ir išlaiko minėta įmonė. Liepos mėnesį keletą dienų parke, leidžiantis saulei, vyksta kamerinės muzikos festivalis. Centro darbuotoja apgailestavo, kad kol kas neturi savo publikos, jog tai, kas labai mėgstama Miunchene, visiškai nesulaukia susidomėjimo Ingolstade.

Lankėmės ir Niurnbergo, Bambergo kultūros įstaigose. Įspūdžių gausu, visko net ir nesurašysi. Įdomu ir tai, kad visose lankytose vietovėse gausu lietuviškų ženklų: išlikę Vyčio atvaizdai ant pastatų, istoriniai eksponatai Rezidencijos muziejuje Miunchene. Iš šio miesto transliuotos „Amerikos balso“ ir „Laisvės radijo“ laidos lietuvių kalba. Ingolstad mieste po Antrojo pasaulinio karo gyvavo daug visuomeninių ir kultūrinių organizacijų, kurį laiką veikė lietuvių gimnazija.

Seminarui-kvalifikacijos kėlimo stažuotei skirta savaitė labai greitai baigėsi, palikusi įvairių patirčių, pažinčių, galimybių.

17861770_1370125436378291_7857398468008313296_n[1]

Stažuotės dalyviai.

R. MATULIO nuotr.

logo2

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas