moĮ susitikimą atvyko Bulgarijos, Makedonijos, Rumunijos ir Lietuvos atstovai.

Kultūra

Pirmasis tarptautinis partnerių susitikimas Turkijoje

Virgilija MARKEVIČIENĖ

Užupio pagrindinės mokyklos mokytoja

Rugsėjo pirmosiomis dienomis Lietuvos mokyklas pasiekė džiugi žinia, kad naujais mokslo metais prasidės net 119 naujų „Erasmus+“ tarptautinių mokyklinių „Strateginių partnerysčių“ projektų. Tai patvirtino Europos Komisija, atlikusi visų programoje dalyvaujančių šalių 2016 m. pateiktų paraiškų reitingavimą.

Užupio pagrindinė mokykla kartu su Bulgarijos, Makedonijos, Rumunijos mokyklomis tapo Turkijos koordinuojamo projekto „Practice Make Perfect“ partnerėmis.

Pagrindinė projekto idėja – bendradarbiaujant ir bendraujant pagerinti mokinių anglų kalbos ir informacinių technologijų žinias. Vienas iš projekto tikslų yra komunikuoti tarp skirtingų kultūrų ir plėtoti bendrus papročius, gerus santykius tiek tarp Europos Sąjungos narių, tiek tarp kandidačių į ES nares. Kitas projekto tikslas – bendradarbiavimas, keitimasis patirtimi, atsižvelgiant į kultūrinius panašumus ir skirtumus.

Tikimasi, kad projekto metu moksleiviai ir mokytojai dirbdami komandoje lavins savo komunikavimo įgūdžius. Naudodami šiuolaikines informacines ir komunikacines technologijas jie galės planuoti ir atlikti klasėse veiklą. Be to, projektas prisidės didinant sąmoningumą ir supratimą apie įvairių šalių kultūrą, vertybes bei plėtojant pagarbą, toleranciją, tarpusavio supratimą tarp skirtingų kultūrų.

Projekto dalyviams įteikti sertifikatai.

Projekto dalyviams įteikti sertifikatai.

Pirmasis tarptautinis projekto partnerių susitikimas vyko Turkijoje. Į jį vyko Užupio pagrindinės mokyklos direktorė Regina Razmienė, projekto koordinatorė šių eilučių autorė, anglų kalbos mokytoja Rusnė Valeikienė ir 8b klasės mokinės Auksė Karaliūtė bei Aušrinė Krogertaitė.

Stambule mus pasitiko projekto koordinatorius Necmettin Avci ir Aysegul Arsoy Ortaokulu mokyklos direktorius. Buvome palydėtos į viešbutį, kur galėjome pailsėti.

Kitą dieną mūsų laukė pažintis su Stambulo įžymybėmis ir septynių valandų kelionė autobusu į tarptautinio susitikimo vietą Afyonkarahisarą.

Mūsų mergaitės visą projekto susitikimo laiką gyveno turkų šeimose, kurios viešnias apgaubė didžiuliu dėmesiu, labai greitai jos čia pasijuto tarsi savo namuose. Be to, jos turėjo puikią galimybę iš arti susipažinti su kitos tautos kultūra ir tai abiem paliko neišdildomus įspūdžius.

Aysegul Arsoy Ortaokulu mokykloje mūsų laukė labai šiltas sutikimas, pažintis su projekto dalyviais ir įvairios veiklos. Nei mokytojams, nei mokiniams nuobodžiauti nebuvo kada. Kad pamatytume įvairesnę aplinką, apsilankėme mokykloje, kur po vienu stogu, tačiau skirtingose klasėse mokosi berniukai ir mergaitės. Vaikai ir mokytojai labai nuoširdūs, betarpiški, noriai bendraujantys.

Mums buvo organizuota trumpa ekskursija po miestą, lankėmės Afyon technologijų mokykloje, kur nuo devintos klasės ruošiami elektronikai, automatikai, maisto technologai ir kitų techniškų specialybių atstovai.

Po vizito į koledžą keliavome į direktoratą, kur susitikome su provincijos švietimo vadovu. Buvo pristatyta direktorato veikla ir struktūra. Pasirodo, vadovas prieš trejus metus su delegacija lankėsi Lietuvoje ir net yra girdėjęs apie mūsų miestą.

Mūsų laukė ir įspūdinga kelionė į Pamukalę (turk. Pamukkale – „medvilnės pilis“) bei II a. prieš m. e. įkurtą Hierapolį, kurio pavadinimas reiškia „šventasis miestas“. Šis antikinis miestas ypatingas tuo, kad jis pastatytas ne ant žemės ir ne ant uolėto paviršiaus, o ant sukietėjusio kalkinio tufo.

Kadangi turėjome derintis prie lėktuvų skrydžių, grįžę iš Pamukalės gavome tarptautinio projekto dalyvių sertifikatus ir atsisveikinome su naujai įgytais draugais.

Kitas projekto narių susitikimas vyks Bulgarijoje, Rusėje, kovo 6–10 dienomis.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas