Moksleiviai ir jų svečiai darželinukai vilkėjo tautinius įvairių regionų drabužius.

„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra

Gimnazijoje – etnokultūros diena

Urtė STIMBURYTĖ

Antano Smetonos gimnazijos IIa klasės gimnazistė

Mūsų gimnazijoje vyko etnokultūros diena: pirmokai mokėsi pinti juostas, antrokai dalyvavo tautiniame rytmetyje, trečiokai rinko medžiagą gimnazijos muziejui.

Renginyje pristatytas kulinarinis paveldas.

Renginyje pristatytas kulinarinis
paveldas.

Jau tapo tradicine muzikos mokytojos ekspertės Jūratės Martinkutės organizuojama antrokų tautinė vakaronė. Šį kartą – tryliktoji. Burtų keliu klasėms atiteko etninis regionas, trys antros klasės ir viena mokytojų komanda turėjo pasiruošti paskirto regiono pristatymui: dainuoti, šokti, minti mįsles, paruošti tradicinį regiono stalą bei išmokyti žaisti žaidimų. Reprezentuoti regioną mokiniai turėjo apsirengę tautiniais kostiumais, taip pristatydami to krašto išskirtinius bruožus, renginyje būta ir autentiškų regionų drabužių.

Aukštaičių viešnia buvo mūsų mokyklą baigusi Raminta Naujanytė, kuri atliko porą aukštaitiškų dainų, bei tautodailininkas Valentas Butkus. Dzūkai į šventę pasikvietė buvusią lietuvių kalbos mokytoją Loretą Klivienę, kuri į renginio dalyvius kreipėsi tarmiškai. Pas suvalkiečius svečiavosi bendraklasės Gintarės močiutė Liuda Babelienė, pasakojusi apie savo vaikystės kasdienybę bei šeimos papročius. Žemaičiai į renginį pasikvietė vieno iš bendraklasių – Beno Strazevičiaus močiutę, kuri kalbėjo apie laikus, kai mokėsi gimnazijoje, ir užsiminė, jog labai norėtų čia dar sugrįžti. Taip pat renginyje dalyvavo lopšelio darželio „Žiogelis“ auklėtinių grupė, kuri šventę papuošė gražiu šokiu.

 Patiems mokiniams tai buvo kiek daugiau nei mėnesį trukęs pasirengimo procesas, kuris leido gilinti žinias apie Lietuvos etnografinių regionų dainas, šokius, kulinarinį paveldą, smulkiąją tautosaką ir tautinį kostiumą.

logo2

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas